Witam, posiadam Atari 130XE, niestety nie mam żadnego Joysticka. Chciałbym kupić jakiś na początek nie za drogi joystick, ale bardzo cieżko coś znaleźć. Mam pytanie czy coś takiego będzie działać z Atari 130XE ? https://shopee.pl/AMUM-Retro-Classic-Co … 9b70d00fbf

w opisie jest że do Atari2600 i stad pytanie czy będzie z innymi działać ? Może ktoś wie ?
Wiem, że zapewne jest to jakieś badziewie, ale na dobry początek chce zobaczyć czy w ogóle Atari dobrze działa.

2

Standard Atari, tak, ten będzie działać. Jego "jakoś" (specjalnie bez "ć" na końcu) jest taka cobie, ale w tej cenie bierz w ciemno. W odróżnieniu od oryginału (Atari CX-40) ma dość delikatny środek, który się łatwo łamie.
Zasadniczo każdy joystick mający w opisie Atari/Amiga/C64/Kempston będzie pasował.
Alternatywnie - napisz do Mq, tworzy on SNES Control i tam można podłączyć pada od SNES i inne takie urządzenia przez przejściówki (zamiast joysticka).

Sikor umarł...

3

Ja mam cx40 do oddania (do naprawy, blokuje go w dół, albo w górę, nie pamietam) za free jeśli odbierzesz w Warszawie.

4

Dzięki bardzo :) Niestety z Poznania jestem, więc nie bardzo. Kupiłem ten na shopee, mam nadzieje że jakoś działać bedzie

5

Nie są takie straszne. Oczywiście - kwestia intensywności używania bo Decathlonu raczej nie przeżyją no i dość specyficznie trzeba je trzymać, nie każdemu to odpowiada (mi nie).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6

Są jeszcze nowe (obecnie produkowane) wyroby joystickopodobne produkcji MATT:
https://sklep.matt.com.pl/pl/p/Joystick … mmodore/42

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

7

donaspl napisał/a:

Witam, posiadam Atari 130XE, niestety nie mam żadnego Joysticka. Chciałbym kupić jakiś na początek nie za drogi joystick, ale bardzo cieżko coś znaleźć.

Miałem dokładnie ten sam problem, dla tego z kumplem postanowiliśmy stworzyć nowy porządny joystick do klasycznych komputerów jak Atari Amiga C64
PunBB bbcode test
Zachęcam do śledzenia tematu na naszej stronie i wsparcie jak ruszy kampania na Kickstarterze

8

Tylko nim jakikolwiek komercyjny Joy z tego projektu powstanie to minie jeszcze pewnie z rok. A grać czymś trzeba. Teraz ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

9

Jak zawsze też pozostaje kwestia ceny... Ja mam w zapasie kilkanaście nowych joyów to się nie martwię.

10

@donaspl, jak masz dostęp do drukarki 3d i nie boisz się lutownicy lub masz kogoś kto się jej nie boi to możesz wykorzystać mój projekt.

http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 81#p290281