ot mądrego po szkołach to i przyjemnie posłuchać :)
--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » RPM - test stacji
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ot mądrego po szkołach to i przyjemnie posłuchać :)
Mógłby jakiś posiadacz Toms 710/720 odpalić w/w programik RPM pod SDX ?
Link: http://www.ghnet.com.pl/~pin/rpm/rpm.atr
Odkopię wątek żeby nie mnożyć bytów.
Trafiła mi się 1050 z takim zachowaniem: test obrotów w DIA1050 pokazuje 0 ms mimo że dyskietka się kręci, ale po kilkukrotnym lekkim popchnięciu dyskietki (w trakcie jej kręcenia się) pokazało ok. 250 ms. Udało się ustawić żądane 208ms przez pokręcenie VR2, ale przy otwarciu i ponownym zamknięciu dyskietki nadal zachowanie podobne, czyli najczęściej 0ms i dopiero po lekkim popchnięciu dyskietki (z prawej strony patrząc na front stacji) wyświetla sensowny wynik.
Kiedy po tym 'popchnięciu' przejdę z troubleshootingu do diagnostyki, to wszystkie testy przechodzi poprawnie, łącznie z testem ścieżki 0.
Zamykanie dyskietki działa poprawnie, bez zacięć. To kółko wchodzące z góry w otwór centralny dyskietki i kręcące dyskietką, trafia centralnie w środek, wszystko wygląda normalnie i dyskietka nie ma chyba zauważalnie większego luzu niż w innych stacjach.
Acha, ten trik z 'popchnięciem' działa tylko z jedną dyskietką, nagraną wczoraj na CA2001. Z innymi sprawnymi dyskietkami, w tym oryginalnymi np. z oryginałem DOS3 dla 1050, się nie udaje.
jer, liczę na Ciebie :)
--edit--
Pomęczyłem jeszcze inne dyskietki i znalazłem kilka z którymi trik z popychaniem też działa.
I jeszcze info:
RPM z SDX pokazuje 288rpm kiedy popchnięcie zadziała, a jeżeli nie to 139 Device NAK lub rzadziej 142 SIO overrun.
Czy dyskietka zmienia prędkość obrotową po dopchnięciu? Zamiast dopychania dyskietki naciśnij na ramię docisku przy krążku dociskowym. Sprawdź sprężynę płaską, na której to ramię się waha, może jest nadłamana. Wygląda to na słaby docisk.
Prędkość się nie zmienia (najwyżej o dziesiąte części ms, tak jak i samoczynnie bez dotykania).
Co do docisku, to filc na ramieniu dociskającym od góry powierzchnię dyskietki do głowicy jest w bardzo złym stanie.
Czy nada się docięta samoprzylepna podkładka pod meble? Inne pomysły na materiał na to?
Ten filc się nada, ale mnie chodzi o ramię dociskające krążek w centrum dyskietki. Zakończone jest widlasto i dociska listewkę, a ta przez sprężynę dociska krążek centrujący. Ale ten zużyty filc też może być przyczyną braku odczytu.
Z dociskiem krążka centrującego wszystko było OK, a po wymianie filcu stacja czyta wszystkie dyskietki, działające w innych stacjach :)
Dzięki jer !!!
uicr0Bee napisał/a:GTRPM:
-----
CA2001 345 Drive is too fast
LDW2000 346 "
Rana1000 343 "
1050 346 "
SN-360 361 "
XF551 360 "Na moje oko ten programik zakłada, że atarka jest NTSC. Po przeskalowaniu przez 50/60 wyniki są sensowne.
Wygrzebane po latach: a więc dlatego ten programik z DOSa XL 2.35 dla Indusa GT pokazywał mi takie dziwne wartości, podczas gdy stacja jest w pełni sprawna :-)
Dla Indus GT, LDW, CA tylko to co w zał.
Pozdrawiam
Edit:
A już było mówione, sorry @trub http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 85#p143285
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » RPM - test stacji
Wygenerowano w 0.019 sekund, wykonano 63 zapytań