Hej, naprawiam 800XL CA024808 które było martwe, problem był typowy czyli uszkodzona kość RAM marki MT. Oprócz tego niesprawne kilka klawiszy ale z tym również się uporałem. Wszystkie duże układy i RAM są w nowych podstawkach i dodatkowo przetestowane w innym komputerze. Komputer właściwie już miałem oddać znajomemu jako sprawny, ale po kilku minutach pracy czyli głównie odpalania softu diag. i dem - obraz zaczął tracić synchronizacje. Komputer wyłączyłem i sprawdziłem wszystkie połączenia, R38, ale to nie pomogło. Teraz po włączeniu obraz jest przesunięty lub w zależności od tego co powinno być na ekranie, czarno biały albo całkowicie gubi synchronizacje. Sprawdziłem płytę pod kątem przerwanych ścieżek, zimnych lutów itp. bez zmian. Uprzedzając pytania o stan gniazda Video, efekt taki sam po wlutowaniu przewodu bezpośrednio do płyty. Elektrolityczne pomierzone, w normie, bez zwarć. Niestety mam obawy, że bez oscyloskopu mogę się poddać, ale jeśli po samym opisie i fotce przychodzi komuś coś konkretnego na myśl to zamieniam się w słuch ;-) Dalej zamierzam sprawdzić CD4050 i wszystkie tranzystory, ale co jeśli to nie ten trop ? Komputer nie posiada żadnych modyfikacji dla uzyskania S-Video itp.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.