qbahusak napisał/a:AdamK napisał/a:Inne ciała układu słonecznego są zbyt daleko w stosunku do swojej masy żeby mieć istotny wpływ. Rekordowe przypływy i odpływy wynikają ze zgrania się trzech czynników o których napisałem.
Adam, większej bzdury nie czytałem :D
ASTRONOMOWIE MÓWIĄ WPROST O UKŁADZIE PODWÓJNYM SŁOŃCE - JOWISZ od dawna. Ale gdzie tam, od Ziemi Jowisz za daleko! Ha! Zbyt daleko! Ha! Dawno się tak nie uśmiałem :) Masz wyłożoną jak na dłoni swoją ignorancję. Jak to mówi Davie504 Checkmate!
A czy wiesz, że dopiero ostatnio (w tym wieku) uczeni zauważyli dziwną korelację pomiędzy cyklami słonecznymi, a wzajemnym ułożeniem Słońca, Jowisza i Saturna? I powoli zaczyna się to przebijać do głównego nurtu. Ale w necie masz wiele bezsensownych teorii na dziwnie regularne występowanie tego zjawiska.
A wiesz, że Ziemia nie krąży wokół Słońca aktualnie? Punkt ten wyszedł z wnętrza słońca poza nie. A to z racji, że wszystkie olbrzymy są po jednej stronie Słońca. I przypominam, że Słońce jest Olbrzymie, i wyjść z punktem ciężkości Układu Słonecznego z jego wnętrza nie jest łatwo.
Ale nie, są ZA DALEKO. Bo AdamK tak mówi!
Nie wystarczy wiedzieć. Trzeba Rozumieć. A jak nie Rozumiesz, to Dociekasz ile możesz. Jak tego nie robisz, to przez wrodzoną grzeczność pozostawiam Ciebie sam na sam z myślami.
Uniosłem się, już mi przeszło.
Wszystkie ciała oddziaływają na siebie grawitacyjne. Tak samo ja czy ty odziaływujemy na Ziemię, tyle że różnica mas powoduję że jak podskoczę to może lokalnie się trochę zatrzęsie, ale globalnie tego nie odczujesz. Tak samo Jowisz oddziałuje na Ziemię i Ziemia na Jowisz, z tym że odległość i fakt że oddziaływanie spada wraz z kwadratem odległości, sprawia, że jest ono pomijalne w temacie Ziemskich pływów. Księżyc jest istotny bo jest odpowiednio blisko, a Słońce dlatego że jest odpowiednio masywne.
Ziemia zaś krąży wokół Słońca po orbicie eliptycznej a nie kołowej. Oba ogniska tej elipsy znajdują się wewnątrz Słońca, nawet teraz. Barycentrum układu Jowisz-Słońce znajduje się wewnątrz Słońca, więc nie można mówić tu o układzie podwójnym.
zbyti napisał/a:Ah... Zapomniałem... Sadzenie drzew nie jest rozwiązaniem bo wtedy z nadpodaży CO2 będziemy mieli nadpodaż tlenu a wiadomo więcej tlenu to więcej wolnych rodników i wygrawszy z CO2 za pomocą lasów wszyscy umrzemy na raka albo ze wczesnej starości.
Na jakim świecie ja żyję?!
Problem z sadzeniem drzew jest taki że po prostu nie ma na wystarczająco wolnego miejsca aby zasadzić tyle drzew (i te drzewa miałyby szansę przetrwać) aby zbilansować ludzkie emisje CO2.
Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio