8,026

zbyti napisał/a:

@qbahusak czy my się nie zrozumieliśmy czy nie piszesz do mnie? Ze szkoły wiem, że za pływy odpowiada grawitacja ciał niebieskich: zwłaszcza Księżyca i Ziemie. Moja wzmianka o słońcu miała na celu wskazanie, że trudno określić porę dnia na zdjęciu więc nie wiadomo w którym miejscu cyklu jesteśmy, co do pór roku to widzę, że nie zajrzałeś do tego co wkleiłem:

https://www.meteorologiaenred.com/pl/Wi … 82ywy.html

Nie wiem dlaczego poczułeś potrzebę mi wskazania, że chodzi o Księżyc? Jedyne co mi przychodzi do głowy to niezrozumienie mojej wzmianki o słońcu albo założenie, że tego nie wiem.

Kajam się, bo nie sprawdziłem, wykorzystałem wiedzę z głowy, wyedytowałem poprzedni mój post. W podlinkowanym artykule piszą też o pływach równonocnych, o których, jak formułowałem  poprzedniego maila, pomyślałem, że właśnie powinny być największe.

8,027 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 11:08:57)

A ja chciałem napisać Księżyca i Słońca a napisałem Ziemi :D spoko :]

Czasem myśl jest już gdzie indziej a ręce na klawiaturze nie nadążają ;) też wyedytowałem babola ale został w cytacie ;)

8,028 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 19:52:16)

Kariera czołowego amerykańskiego pięściarza stanęła pod wielkim znakiem zapytania. Bryant Jennings ze względu na odmowę szczepienia przeciwko COVID-19 nie może walczyć ani na terenie Kanady, ani na terenie USA. Jak poinformował Mateusz Borek podczas programu "W Ringu" na Kanale Sportowym uratować może go Polska.

Do zmiany decyzji nie skusiły go nawet ani duże pieniądze, ani możliwość dzierżenia tytułu mistrza świata. Co więcej, po tym jak głośno wyraził swoje stanowisko na temat szczepionek nie ma on również większych szans na występy na ternie USA. To powoduje, że jeden z najzdolniejszych amerykańskich pięściarzy ma obecnie przymusową przerwę w karierze.

https://www.o2.pl/sport/polska-uratuje- … 204817120a

No to co jest dla tego człowieka problemem w życiu? C19 czy odmowa szczepienia się na niego?

8,029

Niezaszczepieni przeciw Covid-19 pracownicy oświaty i administracji na Ukrainie od poniedziałku mają być odsuwani od pracy bez prawa do otrzymywania wynagrodzenia. "W walce o zdrowie narodu władze przeszły od marchewki do kija" - komentuje portal Dzerkało Tyżnia.

https://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/ar … um=twitter

8,030 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 13:45:23)

To jest świetne:

@MZ_GOV_PL ZMIENIŁO w bazie danych liczby dot. zgonów na C-19 osób w wieku 1-17 lat! Jeszcze niedawno były inne dane. MASAKRA.

Obecnie liczba zgonów na C-19 od 01.01.2021. do dziś (w przedziale wiekowym 1-17 lat) wynosi: ZERO.
@a_niedzielski
- po co zatem szczepić dzieci?

https://twitter.com/placzekgrzegorz/sta … 3786475522

było:

https://pbs.twimg.com/media/FDp34p6XoAASf9m?format=jpg

Wchodzę na stronę by sprawdzić samodzielnie i co widzę?

https://i.imgur.com/X65gHfz.png

Nie mogę wybrać takiego przedziału wiekowego, zaczyna się od 28 lat :D

8,031

zbyti napisał/a:

....Człowiek od kliku postów zarzuca mi, że zmyślam, nie daje wiary w moje motywy, postępowanie itd., uważa, że mnie na tym przyłapał, wypunktował a jak ja to nazywam zarzucaniem mi kłamstwa to on pyta gdzie? :D

Masz moją relację jak było ale uważasz, że było inaczej => to oznacza, że ja kłamię....

Wprowadźmy pewien porządek w twoje wypowiedzi.

Z błędnego poprzednika implikacji można wnioskować cokolwiek w następniku.
To Ty uważasz, że jak uważam, że Ty kłamiesz i sam sobie taka tezę ustawiłeś. Na tej podstawie publicznie zarzucasz mi kłamstwo. Gdy pytam gdzie to zrobiłem, to zaczynasz iść w obrażanie zamiast pokazać miejsce. Nie ma takiego miejsca, to podpierasz się własna tezą twierdząc, że nie wiem co piszę i myślę bo "Ty wiesz lepiej" a jednocześnie odmawiasz "prawa wiedzenia lepiej" innym.
Trochę jak w Dzienniku Telewizyjnym dawnym i obecnym: "Jest dobrze w Polsce, bo mówimy, że jest dobrze a ci co w to nie wierzą, to wywrotowy element, głupi i nie rozumiejący naszych oczywistych oczywistości. A gdy nas przyłapią na braku precyzji, to powiemy, że nie to mieliśmy na myśli i ci głupi jak zwykle nie rozumieją" ("brak precyzji" to eufemizm na właściwe słowo/słowa, które powinny tam być)

Tak. Uważam, że "zalewasz" ten wątek  o czym pisał znacznie wcześniej już laoo/ng o tutaj: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 71#p287771
Ale z tej tezy o "zalewaniu" nie wynika ani, że to dobrze ani, ze źle. To po prostu fakt. Od 1.10 wysłałeś ze 250 postów. Nie wiem jak Ty uważasz ale to sporo i zasługuje na miano "zalewasz forum".

8,032 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 14:31:25)

BartoszP napisał/a:
zbyti napisał/a:

....Człowiek od kliku postów zarzuca mi, że zmyślam, nie daje wiary w moje motywy, postępowanie itd., uważa, że mnie na tym przyłapał, wypunktował a jak ja to nazywam zarzucaniem mi kłamstwa to on pyta gdzie? :D

Masz moją relację jak było ale uważasz, że było inaczej => to oznacza, że ja kłamię....

Wprowadźmy pewien porządek w twoje wypowiedzi.

Z błędnego poprzednika implikacji można wnioskować cokolwiek w następniku.
To Ty uważasz, że jak uważam, że Ty kłamiesz i sam sobie taka tezę ustawiłeś. Na tej podstawie publicznie zarzucasz mi kłamstwo. Gdy pytam gdzie to zrobiłem, to zaczynasz iść w obrażanie zamiast pokazać miejsce. Nie ma takiego miejsca, to podpierasz się własna tezą twierdząc, że nie wiem co piszę i myślę bo "Ty wiesz lepiej" a jednocześnie odmawiasz "prawa wiedzenia lepiej" innym.

Co prawda z innymi z którymi nie chcę już dyskutować poszło łatwiej bo nie byli tak uparci by dalej ze mną rozmawiać.

Zrobię dla ciebie wyjątek jeszcze raz.

zbyti napisał/a:

Ale dość o tym. Pokazałem co chciałem pokazać czyli na jaki łup się rzuca nasz interlokutor a na jaki nie.

BartoszP napisał/a:

Jako "upośledzony" zastanawiam się co chciałeś pokazać? Że po 100 latach G7 stoi nad morzem gdzie jest mniej wody niż 100 lat temu choć cały świat "płacze", że podnoszą się poziomy mórz i oceanów? Że osoby z G7 pojechały na ekstrawagancki lunch na morzem?

Skoro po tym jak po raz kolejny zostałeś przeze mnie poinformowany co chciałem przekazać nadal się nad tym raczysz zastanawiać idąc w tym kierunku to implikuje to dla mnie, że jesteś upośledzony.

A co do zalewania linkami to wypowiedziałeś się swego czasu na temat ich jakości a pamiętaj co mówi AdamK: jakość się liczy no chyba, że akurat robimy badania statystyczne nad konsensusem to ilość :P

---

Nie dasz sobie przepowiedzieć, że przestałem cię uważać za partnera do rozmowy? Nie tylko w takim razie przestaję odpowiadać ale też przestaję czytać co piszesz, wtedy uniknę pokusy niedotrzymania słowa :]

8,033

qbahusak napisał/a:

W sumie sprawdziłem (wyliczyłem) i wyszło, że grawitacyjny wpływ słońca jest 200 razy większy, niż Księżyca.
Jednak sumaryczna wysokość pływów jest wypadkową więcej, niż tylko położenia Słońca i Księżyca. Np. na mapce z wiki gdzie pokazany jest wpływ księżyca widać rezonans pływów.

Pływy to kumulacja wpływu Słońca, Księżyca oraz ruchu obrotowego Ziemi.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

8,034 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 19:53:34)

A w ogóle ktoś sprawdził w jakich jednostkach mierzy się roczny średni przyrost wody w oceanach? Ten kataklizm mierzy się w milimetrach :]

Jest to i tak różnie w zależności od lokalnych uwarunkowań. Osławione topnienie lodowców to topnienie lądolodu bo pływający jak się stopi to wiadomo, nie podniesie lustra wody.

A w jakiej temperaturze topi się lód? A nawet jakby stopił się cały lądolód na Ziemi katastrofy innej niż wcześniej tu zmieszczona symulacja by nie było.

Do końca wieku katastrofiści wieszczę różne dane ale na potop to nijak nie wygląda :P Wygląda to na kolejne sianie paniki.

8,035

PAP napisał/a:

Jak podkreśla PAP, ostatnio wyciekły badania przeprowadzone przez izraelski szpital Tel Hashomer, które dowodzą, że trzecia dawka szczepionki Pfizera zawiera więcej przeciwciał bardziej skutecznych w zapobieganiu zarażeniu koronawirusem. O przecieku poinformował w niedzielę program informacyjny Channel 12.

no.. już biegnę, pierwsza szczepionka co ma więcej i jest bardziejsza, w dodatku żadne tam mRNA, tylko prawdziwne przeciwciała...

https://www.o2.pl/informacje/trzecia-da … 918685024a

przechodze na tumiwisizm

8,036

zbyti napisał/a:

... że jesteś upośledzony.

Jak mawiali klasycy: „Chamstwu w życiu, należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”
I to się od lat nie zmieniło ... tyle, że teraz nawet dwoma wężykami trzeba to podkreślać.

8,037

murzyni sie juz cieszyli ze bedzie wiecej wody i c02 to sie im pustynie zazielenia i bedzie wiekszy teren pod zbieractwo, a tu dupa rasisci sie uwzieli i nie bedzie budowania kultury w afryce.

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

8,038

zbyti napisał/a:

A w ogóle ktoś sprawdził w jakich jednostkach mierzy się roczny średni przyrost wody w oceanach? Ten kataklizm mierzy się w milimetrach :]

Jest to i tak różnie w zależności od lokalnych uwarunkowań. Osławione topnienie lodowców to topnienie lądolodu bo pływający jak się stopi to wiadomo, nie podniesie lustra wody.

A w jakiej temperaturze topi się lód? A nawet jakby stopił się cały lądolód na Ziemi katastrofy innej niż wcześniej tu zmieszczona symulacja by nie było.

Do końca wieku katastrofiści wieszczę różne dane ale na potop to nijak nie wygląda :P Wygląda to na kolejne sianie paniki.

Jak wiele zjawisk ma swoje sprzężenia zwrotne. Warstwa lodu przygniata obszar na którym leży. Po stopnieniu całości, dojdzie do wybrzuszenia tych obszarów co jest dodatkowym sprzężeniem zwrotnym. Duży procent ludzkości mieszka na wybrzeżach. Za tym idzie bardzo dużo infrastruktury która jest tym zagrożona. W tej chwili poziom oceanów rośnie ok. 3.2mm rocznie, ale tu też wzrost ten nie jest równomierny.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

8,039 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-08 22:23:08)

@AdamK nawet jak spełni się najczarniejszy scenariusz w tej materii to będzie to proces adaptacyjny na przestrzeni wielu dekad jeżeli nie stuleci. Zdążą ludzie przed tym wzrostem (chyba 7m wody więcej jak się wszystko stopi) i wypiętrzeniem o którym mówisz dostosować.

Ale jak by miała być taka temperatura by się wszystkie lodowce stopiły to już dawno wykorkujemy z gorąca na obszarach podzwrotnikowych.

8,040

eksperci i modele https://klimatziemi.pl/nieunikniony-wzr … omu-morza/

8,041 Ostatnio edytowany przez qbahusak (2021-11-08 22:26:17)

Adam Klobukowski napisał/a:

Doprawdy? To już nie mamy Marsa, Wenus i Jowisza w okolicy? Skąd się biorą rekordowe przypływy? Strasznie spłaszczasz. Tak, wiem, że orbity księżyca i Ziemi są eliptyczne, to też ma wpływ.

Warstwa lodu przygniata obszar na którym leży. Po stopnieniu całości, dojdzie do wybrzuszenia tych obszarów co jest dodatkowym sprzężeniem zwrotnym.

pierwsze zdanie ok. Na mapie świata sprzed 5000 lat np. nie ma Skandynawii (co o niczym nie świadczy w sumie, ale tak jest). Aktualnie Skandynawia się nadal wypiętrza w dość szybkim tempie, wyżyna krak-cz i kiel-sand obfitują w skamieliny typowe dla szelfowego morza.
Ale drugie? Sprzężenie z czym? Ta woda się przeleje gdzie indziej, gdzie się obniży dno oceanu. Ponadto zakładasz, że ilość wody na ziemi jest stała. Nie bierzesz pod uwagę, że duże nadmorskie miasta powodują”wzrost” poziomu morza (a się zapadają). Zakładasz, ze rozszerzalność wody powoduje jej przybywanie, a nie bierzesz pod uwagę rozszerzalności gruntu. Nie bierzesz pod uwagę, że od pewnej głębokości temperatura wody jest stała i wynosi 4 stopnie Celsjusza. Nie bierzesz pod uwagę, że 5 km słupa wody w oceanie to nie w kij dmuchał i tam dno się obniża, wypiętrzając lądy. Wiec naprawdę trzeba się wczytać w metodologię badań, żeby to miało sens. I wierz mi, że nie jest łatwo te WSZYSTKIE ISTOTNE czynniki przewidzieć będąc naukowcem wąskiej specjalizacji. A bez nich całe wnioskowanie jest do dupy. A Ty takim opracowaniom wierzysz bezkrytycznie. Ok.

Jedyne sprzężenia zwrotne to to z metanem (może), parą wodną i -może- co2. I jeszcze raz, cóż Ci przeszkadza globalne ocieplenie i jakie realne zagrożenia niesie? Chyba to, że paliwa nie będą tak potrzebne w zimie. A to rodzi słyszalny kwik potentatów gazowych i różowych. Aż trzeba manipulować dostawami. A w lecie… cóż odpowiednia izolacja i klima niepotrzebna.

8,042

Candle napisał/a:
PAP napisał/a:

Jak podkreśla PAP, ostatnio wyciekły badania przeprowadzone przez izraelski szpital Tel Hashomer, które dowodzą, że trzecia dawka szczepionki Pfizera zawiera więcej przeciwciał bardziej skutecznych w zapobieganiu zarażeniu koronawirusem. O przecieku poinformował w niedzielę program informacyjny Channel 12.

no.. już biegnę, pierwsza szczepionka co ma więcej i jest bardziejsza, w dodatku żadne tam mRNA, tylko prawdziwne przeciwciała...

https://www.o2.pl/informacje/trzecia-da … 918685024a

Poczekajmy na MAX i FORTE... albo nawet MAX FORTE PLUS :-)

8,043

Mq napisał/a:

Poczekajmy na MAX i FORTE... albo nawet MAX FORTE PLUS :-)

Miszcz!
Hahaha to samo chcialem napisać :D

Tymczasem, zastanawiam sie gdzie są lamenty na temat C19 oraz przydymionych ludków?
Dlaczego nie ma lamentów!?!?!oneone!!eleven!
Przeca oni nioso straszno wirus!

Malo tego! Gdzie je Greta?! wycinajo drzewa!

https://www.youtube.com/watch?v=XkHKgFDxeLU

OMG! /me runz!

8,044

drygol napisał/a:

Tymczasem, zastanawiam sie gdzie są lamenty na temat C19 oraz przydymionych ludków?

Poczekaj jeszcze ze 2-3 tygodnie ;)

Kontakt: pin@usdk.pl

8,045

Pin napisał/a:
drygol napisał/a:

Ja to juz 1.5 roku czekam ale nie widze wincyj niz na grype :>

8,046

Pin napisał/a:
drygol napisał/a:

Róbcie screeny! :D

A jak policzymy lamenty i czy ich ilość jest dojmująca?

8,047 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-11-09 00:13:17)

08.11.2021

Dziś w Polsce odnotowano 7 316 nowych zakażeń koronawirusem zmarły 3 osoby

Rok temu, 8 listopada resort informował o 24 785 nowych przypadkach zakażeń i o 236 zgonach.

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/ … ilans.html

Aaaaa... Wspomnę, że nie blokowałem nikomu miejsca w szpitalu ani przychodni ani rok temu ani w tym roku :P

Nie byłem u lekarza od 4 lat.

8,048

qbahusak napisał/a:

Doprawdy? To już nie mamy Marsa, Wenus i Jowisza w okolicy? Skąd się biorą rekordowe przypływy? Strasznie spłaszczasz. Tak, wiem, że orbity księżyca i Ziemi są eliptyczne, to też ma wpływ.

Inne ciała układu słonecznego są zbyt daleko w stosunku do swojej masy żeby mieć istotny wpływ. Rekordowe przypływy i odpływy wynikają ze zgrania się trzech czynników o których napisałem.

8,049

Prawdziwi ludzie renesansu. Specjaliści w każdej dziedzinie. Jak ktoś się zna na wszystkim to tak naprawdę nie zna się na niczym.

8,050

Adam, zachowujesz się jakbyś przeczytał wszystkie książki które miały w tytule "all you need to know", przyjąłeś je na wiarę i sprzedajesz teraz ich treści jako prawdę objawioną - no więc nie...

przechodze na tumiwisizm