Witam. Jestem nowy na forum. Od dwóch tygodni próbuję reanimować Atari 65XE na płycie CI03579-001 Rev. 1. Niestety Atarek nie daje obrazu. Próbowałem przez RF, Scart i AV. Odnaleziony u teścia w piwnicy swoje już przeżył. Ponieważ nie było zasilacza dopasowałem 5V 2A. Brakuje klawisza prawy Shift ze sprężynką (klawiatura na sprężynkach i pojedynczej folii) oraz z płyty ktoś wylutował gniazda joystików. Na płycie brakowało też tranzystora Q6 – uzupełniłem 2N3904. Mocno grzały się kości RAM – wymieniłem i teraz się nie grzeją. Sprawdziłem wszystkie elektrolity, tranzystory i diody. Wymieniłem 74LS74 bo też się grzał – teraz ok. Wymieniłem NE555 – bez zmian. Podmieniłem kwarc 14.187576 (niestety miałem tylko 14.00) oraz 4.433618 (dostępny miałem 4.433619) – nic. Podmieniłem 74LS08 i nic. Mam jeszcze 74LS138 ale nie wiem czy podmiana ma jakiś sens. W tej chwili lekko robi się ciepły CPU. Zwierając nóżki 5 i 6 na NE555 napięcie na nóżce 3 spada z około 4,5V do 0V. Wylutowałem też modulator RF, gdyby był uszkodzony i miał coś knocić. Niestety na nodze 1 Freddiego mam napięcie ok. 0,6V a na nodze 2 ok. 2,45V i w związku z tym mam pytanie: czy brak napięcia ok. 2,4V na nóżce nr 1 Freddiego świadczy definitywnie o tym, że scalak odszedł na zawsze do niebieskiej doliny krzemowej. Na płycie jest rezonator kwarcowy. Napięcia na tranzystorze Q3 po włączeniu (E) 0,72V (B) 1,44V (C) 4,79V; po kilkunastu sekundach pierwszy skok (E) 1,34V (B) 2,07V (C) 4,48V i po kilku sekundach trzeci skok i tak zostaje (E) 2,48V (B) 3,25V (C) 3,91V. Czy spróbować wymienić jeszcze MMU i HEF4050BP? Nie chce robić sobie kosztów, ale zależy mi na uruchomieniu tego Atari. Atari i Commodore to moje komputery z młodości, niestety nigdy takiego nie miałem na własność od czasu do czasu uzbierając kieszonkowego albo nazbierawszy makulatury do punktu skupu mogłem wypożyczyć sobie taki na dobę z wypożyczalni kaset wideo (pamiętam jeszcze na zapisy u gościa w zeszycie). Sentyment jest ogromny.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.