KUPIĘ Rozszerzenie 14MB do Falcona
Może być też płytka do polutowania albo płytka na simm bez kości. Cokolwiek
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [KUPIĘ] Rozszerzenie 14MB do Falcona
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
KUPIĘ Rozszerzenie 14MB do Falcona
Może być też płytka do polutowania albo płytka na simm bez kości. Cokolwiek
Lotharek (czyli teraz Drygol) nie ma?
może i ma ale za drogo a mi wystarczy goła płytka bez klocków pamięci coby nie zamawiać płytek u chińczyka
Patrząc na cenę Falcona, to 187.94 PLN za rozszerzenie pamięci to groszowa inwestycja.
Zależy od tego z jakiej perspektywy się patrzy.
Nie mogę się zgodzić z twoją tezą ponieważ stosując ją można dojść do ekstremalnie nielogicznych wniosków.
Dla przykładu po zakupie mieszkania za 500tys pln można dojść do analogicznego wniosku iż kupno szafy do tego mieszkania za kwotę 20tys pln jest OK bo to nic przy cenie samego mieszkania. A po zakupie samochodu za 100tys pln kupno wycieraczek za 2000pln za sztukę jest ok bo to nic przy cenie samochodu.
Stosuję raczej zasadę rynkowej wyceny towaru :) 190pln za płytkę z 8śmioma powszechnie dostępnymi starymi chipami to wysoka cena. Można mieć to za połowę tej kwoty a nawet niżej.
Widzę szansę na spore zainteresowanie i zarobek. Zbuduj w takim razie we własnym zakresie podobne rozszerzenie i sprzedawaj za połowę kwoty, którą widzisz w sklepach. A nawet niżej.
Zrób projekt, zamów płytki, zapłać podatki i inne dodatki, dolicz robociznę, wlicz koszty ewentualnej obsługi gwarancyjnej i prowizję - i wtedy podaj cenę. Owszem, można zrobić niekomercyjnie trochę taniej. Zrób.
No to nie zostało mi nic innego jak stanąć w prawdzie przed głoszonymi przez siebie farmazonami :D :D
Jako, że sprawa okazała się kontrowersyjna i ciekawa co panowie powiecie by to zweryfikować w boju?
Ale trzeba doprecyzować - widzę, że może wywoływać emocje więc zaznaczam, że nie jest to atak na kogokolwiek, tylko naukowa ciekawość.
Trzeba też dodać, że jako zadowolony użytkownik Lotharkowego Ultimate1MB uważam, że to wycenione jest uczciwie i proporcjonalnie do zaangażowanej pracy i zaangażowanej liczby osób a na rynku próżno szukać alternatywy 1 do 1 z podobnymi możliwościami. To, że można za jego cenę prawie kupić drugie atari pominę z grzeczności.
Za waszą namową kupię i zrobię jak proponujecie. W końcu to najprostszy w wykonaniu element upgrade'u Falcona więc ciekawe czy naprawdę jest wart 200 pln
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 27#p228627 ?
No to nie zostało mi nic innego jak stanąć w prawdzie przed głoszonymi przez siebie farmazonami :D :D
Jako, że sprawa okazała się kontrowersyjna i ciekawa co panowie powiecie by to zweryfikować w boju?
Ale trzeba doprecyzować - widzę, że może wywoływać emocje więc zaznaczam, że nie jest to atak na kogokolwiek, tylko naukowa ciekawość.
Trzeba też dodać, że jako zadowolony użytkownik Lotharkowego Ultimate1MB uważam, że to wycenione jest uczciwie i proporcjonalnie do zaangażowanej pracy i zaangażowanej liczby osób a na rynku próżno szukać alternatywy 1 do 1 z podobnymi możliwościami. To, że można za jego cenę prawie kupić drugie atari pominę z grzeczności.
Za waszą namową kupię i zrobię jak proponujecie. W końcu to najprostszy w wykonaniu element upgrade'u Falcona więc ciekawe czy naprawdę jest wart 200 pln
tu znajdziesz schematy RAM do Falcona:
"Magnum Falcon FastRam card schematic (Rev 1.1) [Apr 8 2009]"
https://docs.dev-docs.org/htm/search.php?find=_5
Dzięki za linki, generalnie wolałbym wersję z SIMMem ale w końcu Lotharek i tak sprzedaje za 200 bieda wersję z ośmioma klockami pamięci a nie bogatą wersję SIMM. Pójdę więc w wersję stworzoną przez kolegę @rj1307.
Co rzuca się w oczy w projekcie kolegi @rj1307 to elegancki i wywarzony wizualnie wygląd zielonego PCB i logiem Atari. Zielone bardziej mi pasuje do retro sprzętu a z tym u Lotharka jest zawsze problem.
Nie zrozumcie mnie źle ale dla mnie płyta PCB Falcona gdy ją pierwszy raz zobaczyłem wygląda bardzo ekskluzywnie. Ciemnozielone PCB i złote ścieżki wyglądają królewsko i efektownie.
Ładowanie na takie eleganckie PCB Falcona Lotharkowego niebieskiego PCB z wizerunkiem przerośniętego bażanta przypomina wsiowy tuning beemki lub malowanie spreyem świateł w golfie.
Ale o gustach się nie dyskutuje - niektórzy wolą białe i różowe PCB na retro urządzeniach i kontrast im nie przeszkadza - nic mi do tego.
Jest jeszcze
http://web.archive.org/web/201606291007 … /CTR14.jpg
http://web.archive.org/web/201508282300 … Layout.zip
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [KUPIĘ] Rozszerzenie 14MB do Falcona
Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 65 zapytań