Witam. Posiadam dwie atarynki po zmarłym ojcu 800xe oraz 800xl. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia z powodu braku kabli vid itp.,.... przeleżały ponad 15 lat w piwnicy. Sprawdziłem tylko zasilanie, na zasilaczu  z comodoe64 dają znaki życia, magnetofon też kręci. Czy ktoś w Radomiu udostępnij odpowiednie media do sprawdzenia?? Mogę też dostarczyć statki  osobiście

2

Jak podłączyłeś zasilacz od c64 to spaliłeś atari

3

Jak "sprawdziłeś" Atari na zasilaczu od c64, to nie ma już co dalej sprawdzać za bardzo. Jak chcesz dla siebie jako pamiątki, to musisz wysłać komuś do naprawy, licz się z kosztem zbliżonym do ceny całego komputera. Jak natomiast oceniasz to pod kątem sprzedaży, to w obecnym stanie nadaje się do wystawienia na licytację od złotówki z wyraźnym zaznaczeniem, że jest to sprzęt uszkodzony i że był podłączony do zasilacza od c64. Kwotę powinieneś i tak dostać przyzwoitą, bo dziś ludzie kupują wszystko bez względu na stan, ale sugeruję uczciwie napisać co powiedziałem.

4

Ja mogę pomóc, jestem z Radomia. Która dzielnica?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

5

No chyba ze atarynki przezyly spotaknie z zasilaczem od C-64. Warto by sprawdzic na proawidlowym zasilaczu

6

Biedne komputerki... Płyta spalona :(

7 Ostatnio edytowany przez lopez (2021-10-14 06:52:13)

brak słów, tak jak koledzy pisali podłączając zasilacz C64 spaliłeś większość układów w komputerze :(

ps. trzeba będzie uważać na sprzedających Atari "nie wiem czy działa" z Radomia w najbliższym czasie, tak coś przypuszczam :(

8

Po podłączeniu zasilacza od C64 mogą być jakiekolwiek oznaki życia (poza ulotnieniem się magicznego dymu)? Brzmi mi na zarzutkę.

9

Ja Ci je mogę naprawić wysyłkowo. Pisz na priv.

10

laoo/ng napisał/a:

Po podłączeniu zasilacza od C64 mogą być jakiekolwiek oznaki życia (poza ulotnieniem się magicznego dymu)?

Mogą, będzie się świeciła kontrolka zasilania i jest spora szansa, że to jedyna elektronika, jaka przetrwała takie podłączenie.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

11

Sprzedam atari sprawne ,sprawdzone na zasilaczu od c64. LOL.

12 Ostatnio edytowany przez robecc (2021-10-14 22:58:37)

Dajcie już spokój. Popełnił błąd, nie wiedział. Mnie zastanawia skąd u niego zasilacz od c64 a brak zasilacza od atari, skoro jak wspomniał ma dwa różne modele. Gdzieś jakiś u niego powinien być.

13 Ostatnio edytowany przez maciekb (2021-10-15 14:34:37)

Jest jeszcze cień szansy, że komuś padł zasilacz od Atari i przerobił z C64, tzn. obciął wtyczkę DIN i lutując nową pominął 9VAC, a podłączył jedynie 5VDC (na właściwe piny). Czyli może ten zasilacz od C64 był razem z Atarynkami, bo został do nich przystosowany?

Swoją drogą ciekawe podejście: nie mam żadnych kabli, ale podłączę sobie jakiś zasilacz, żeby sprawdzić, czy zaświeci dioda :)

65xe, 520st, 1040stf

14

za dużo atarek zostało zabite w ten sposób, ale nadzieję można mieć ;)