Witam
od jakiegoś czasu szukam spacji do "gumkowanej" klawiatury do 65XE, niestety raczej ciężko coś kupić, więc zastanawiam się nad wydrukiem jakiegoś zamiennika, szukałem jakiś projektów do ATARI ale niestety z projektami też słabo, więc nasuwają mi się pytania
- ktoś spotkał się z jakimiś projektami klawiszy ?
- można prosić o z wymiarowanie klawisza spacji, może uda się go zaprojektować na miarę moich podstawowych umiejętności :)

2

Potrzebuję spacji do takiej klawiatury ale mam inne takie więc mogę pomierzyć jeśli mnie poinstruujesz co i jak.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Mam komplet klawiszy :)
Każdy rząd ma inny profil - wszystko jest dokładnie zwymiarowane.
Od spodu modele są uproszczone - można to dopracować we własnym zakresie.

Niedługo wrzucę paczuszkę z plikami w formatach .step i .stl (wszystkie profile).

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=6746

ATARI 130XE 1MB Sophia2 / 3x 65XE-ECI 1MB / 65XE / XC12 / CA12 / MEGA COMBO RESET / SIO2SD / SDrive / FujiNet / SM711MP / SM741MP / AMIGA 600

4

No i pozamiatał ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

infarmotyk napisał/a:

Mam komplet klawiszy :)

No to rewelacja

6

Super! :)

Atari 65XE + LDW SUPER 2000 + SIO2SD + SIO2PC + Stereo + TTP + Ultimate Cart + Multicart XE

7 Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2021-10-13 07:37:27)

Wrzucam załącznik. Są wszystkie rodzaje (profile) klawiszy z każdego rzędu.

Jestem autorem modeli - udostępniam je dla potomnych. Pasują do klawiatur Atarynek z serii XE.
Trochę się przy nich napracowałem suwmiarką :)
Przy projektowaniu używałem zdjęć klawiszy z różnych perspektyw, więc ich bryła powinna być wiernie odwzorowana.

Na spodzie każdego modelu jest tylko otwór ustalający środek (trzeba go sobie przerobić).
Ze spacją będzie trochę więcej zabawy - należy uwzględnić te "wsuwki" na końcach.

Ciekaw jestem, jak wyjdą wydruki - sam jeszcze nie sprawdzałem. Powodzenia. ;)

PS.
Wrzuciłem nową paczkę z poprawionym modelem KEY_Z

Post's attachments

profile-klawiszy-fix.zip 1.48 mb, liczba pobrań: 11 (od 2021-10-13) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
ATARI 130XE 1MB Sophia2 / 3x 65XE-ECI 1MB / 65XE / XC12 / CA12 / MEGA COMBO RESET / SIO2SD / SDrive / FujiNet / SM711MP / SM741MP / AMIGA 600

8

infarmotyk napisał/a:

Na spodzie każdego modelu jest tylko otwór ustalający środek (trzeba go sobie przerobić).
Ze spacją będzie trochę więcej zabawy - należy uwzględnić te "wsuwki" na końcach.

już na "sztukę" poprawiłem, jutro wydrukuję, co do "wsuwek" ich oczywiście nie mam :) więc tu wymyśliłem małe "sprężynki" na końcach a i niestety mam tylko zielony filament :) prowizora w 100%

w jakim programie projektujesz ?

9

Akurat te modele projektowałem pod Fusion 360. Czasem korzystam z Blendera i FreeCAD-a (bywa pomocny w pewnych okolicznościach).

Powyższe modele wykonałem do projektu Atarynki. Może kiedyś bardziej je dopracuję dla druku 3D.