Męczę Atari 65XE ver.1-bit, NTSC. Płyta z miejscem na 8szt. 1-bit RAMu.
Przekładałem wszystkie układy do drugiej płyty i jest okey, natomiast w oryginalnej nie chodzi wcale Cart. Podłączam obojętnie jaki (sprawny) Cart i komp go nie uruchamia tylko przechodzi do BASIC'a. SIO obsługuje.
Jak go otrzymałem to był martwy. Wywaliłem kości RAM i z 8szt tylko jedna żywa, zdechnięty też był OS, wgrałem na eprom i zadałem do kompa. Potem jeszcze "dziwnie" się komp zachowywał - raz odpalał od strzału a drugim razem biały ekran więc wymieniłem jeszcze PAL z drugiego. Sprawdziłem wszystkie tranzystory, wymieniłem wszystkie elektrolity, sprawdziłem wszystkie diody nie ruszałem tylko U1 i U19 tych 8-nóżkowych. Obejrzałem pod lupą styki i połączenia gniazda Cart'a. Stosowałem 2 różne zasilacze i nadal to samo. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Może macie jakiś pomysł?
TileT Przeglądarkowy edytor map stworzony specjalnie z myślą o trybie tekstowym z kolorami i kwadratowymi pikselami
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.