Męczę Atari 65XE ver.1-bit, NTSC. Płyta z miejscem na 8szt. 1-bit RAMu.
Przekładałem wszystkie układy do drugiej płyty i jest okey, natomiast w oryginalnej nie chodzi wcale Cart. Podłączam obojętnie jaki (sprawny) Cart i komp go nie uruchamia tylko przechodzi do BASIC'a. SIO obsługuje.
Jak go otrzymałem to był martwy. Wywaliłem kości RAM i z 8szt tylko jedna żywa, zdechnięty też był OS, wgrałem na eprom i zadałem do kompa. Potem jeszcze "dziwnie" się komp zachowywał - raz odpalał od strzału a drugim razem biały ekran więc wymieniłem jeszcze PAL z drugiego. Sprawdziłem wszystkie tranzystory, wymieniłem wszystkie elektrolity, sprawdziłem wszystkie diody nie ruszałem tylko U1 i U19 tych 8-nóżkowych. Obejrzałem pod lupą styki i połączenia gniazda Cart'a. Stosowałem 2 różne zasilacze i nadal to samo. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Może macie jakiś pomysł?
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury