@jer, no przecież Sakull napisał, że z 65XE działa bez zarzutu.
Gdyby problem leżał po stronie Motor Control, to przynajmniej by przewijał.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Atari 800 + TAPE XC12
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To co mi przychodzi do głowy to albo jakimś sposobem wciśnięty za głęboko pin w gnieździe SIO albo to samo ale we wtyczce. Prędzej to pierwsze. Dlatego nie ma styku w tym komputerze a na innym magnetofon działa. Jednocześnie na pinie napięcie jest. Tylko wystaje za mało i nie styka.
Na pinie 8 SIO jest sygnał Motor Control. Sterowany jest przez tranzystor Q107 MPSA55 i dławik L106. Tranzystor jest kluczowany z PIA 6520.
A w "magolu" może pasek jest pęknięty lub spadł, albo styki podklawiszowe połamane? Z innymi komputerami działa?
Ten "magol" działa na 100%,ponieważ w 65EX, który również posiadam działa bez problemu.
Gdzie dokładnie jest ten tranzystor PIA 6520 ?
Sprawdzę układ i dam znać.
Masz racje, działało by przewijanie.
To co mi przychodzi do głowy to albo jakimś sposobem wciśnięty za głęboko pin w gnieździe SIO albo to samo ale we wtyczce. Prędzej to pierwsze. Dlatego nie ma styku w tym komputerze a na innym magnetofon działa. Jednocześnie na pinie napięcie jest. Tylko wystaje za mało i nie styka.
Ten "magol" ;) XC12 ma jeszcze drugi kabel , wtyczka COM ale to chyba d turbo jest.
Ogólnie jak podpinam do gniazd COM to też nie działa.
Dobrze. Rozkręć wtyczkę od magnetofonu i sprawdź czy od strony przylutowanych kabelków jest 5V na 10 nóżce względem 4 (może też nie być masy), przy podłączonym magnetofonie. Na wszelki wypadek włącz przed pomiarem przewijanie.
Z tego, co widzę, dławik odpada, bo nie byłoby +5B. W praktyce komputer by nie działał. PIA przecież nie ma nic do rzeczy.
To pozostaje tylko dławik lub tranzystor. Ostatecznie PIA.
Który tranzystor ?
Tranzystor załączający PLAY w czasie wczytywania, ale on też nie ma nic do rzeczy, bo przewijanie od niego nie zależy.
Tranzystor załączający PLAY w czasie wczytywania, ale on też nie ma nic do rzeczy, bo przewijanie od niego nie zależy.
Jak zrobić SELF TEST w Atari 800 ?
Wpisuje MEMO PAD i co dalej ?
Nie da się. Nie ma.
jer napisał/a:To pozostaje tylko dławik lub tranzystor. Ostatecznie PIA.
Który tranzystor ?
PIA ?
Zostaw w spokoju PIA, nic Ci nie zrobił :)
Jakby co - sprawdziłem i u mnie 800 + CA12 zadziałało bezproblemowo. To tak przy okazji.
Jakby co - sprawdziłem i u mnie 800 + CA12 zadziałało bezproblemowo. To tak przy okazji.
Sprawdzę ponownie czy jest napięcie na kabku po podpięciu wtyczki.
Dam znać.
perinoid napisał/a:Jakby co - sprawdziłem i u mnie 800 + CA12 zadziałało bezproblemowo. To tak przy okazji.
Sprawdzę ponownie czy jest napięcie na kabku po podpięciu wtyczki.
Dam znać.
Ja mam XC12. Jakie sa różnice tych "magoli" ? ;)
A konkretnie - etykietka. Poza tym - żadne, jak pisze @Sikor.
sakull: zobacz post 25. To tranzystor w komputerze na płycie głównej. Wielokrotnie spotkałem zjarany.
Przewijanie działa bez sygnału Motor Control, a tutaj — nie działa.
Ja bym obstawiał brak 5V na 10 pinie SIO. Sprawdź pod obciążeniem (np włączone przewijanie)
@darpajdp, przeczytaj wątek, była już o tym mowa.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » Atari 800 + TAPE XC12
Wygenerowano w 0.026 sekund, wykonano 64 zapytań