tOri napisał/a:-> Adam Klobukowski
piszesz o śmiertelności - a czymże jest IFR - Infection Fatality Ratio? Przecież jest to wskaźnik ilości zarażonych do zmarłych.
Jest konkretnie chcesz trójliterowych skrótów, to ja podaje CFR.
Opieranie się na IFR jest o tyle mylące, że przypadki asymptomatyczne nie obciążają systemu ochrony zdrowia. Co z tego że np. 100% populacji będzie zarażonych jakimś wirusem, jeśli nikt z nich nie odczuwa dolegliwości i nie musi się leczyć? Dlatego CFR jest o wiele ważniejszym wskaźnikiem - bo pokazuje realny wpływ choroby na populację (obciążenie chorymi i zmarłymi).
tOri napisał/a:Mój świat działa na prostych zasadach: AND, OR, NOT.
Nauka dla mnie: zupełny brak wiary oraz 100% zwątpienia we wszystko.
A jednak profesorowi I wierzysz.
Twoje widzenie świata może tak działa, ale świat tak nie działa. Nauki obserwacyjne (takie jak epidemiologia) rzadko dają tak ostre wyniki. Najczęściej są to wyniki z jakąś niepewnością. Zwątpienie to jest dobre podejście, ale tu trzeba je stosować z uwagą. W epidemiologii bardzo często zdarzają się że badania tych samych czynników na różnych populacjach dają sprzeczne wyniki. Dlatego badania na większych populacjach są zazwyczaj lepsze (np. przeglądowe badania dużych populacji iwermektyny wykazują że statystycznie nie ma ona wpływu na C19, ale w małych badaniach czasami taki wpływ wychodzi).
Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio