51 Ostatnio edytowany przez mono (2021-09-01 16:03:30)

Dziękuję. Właśnie będzie jak znalazł.
Jeśli zmieniamy nomenklaturę na tę od ICD to ja poprosiłbym może jakiś indeks na końcu pozwalający na translację nowych nazw na poprzednie. Ułatwi to orientację i aktualizację starych programów.
Czemu SIOV a nie JSIOINT?

Edit 1: W sumie to ten sam problem mamy z nazwami zmiennych OS. Jest nomenklatura OS rev. A/B i OS XL. Używać obydwóch? Zrobić indeks? Co będzie lepsze?

Edit 2: Tzn. źle się wyraziłem - może nie "starych" ale tych nie najpierwszej już świeżości :]

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

52 Ostatnio edytowany przez drac030 (2021-09-01 16:20:00)

Indeks jest, nie załapał się do PDF-a zawierającego jeden rozdział. Ogólnie przejście z jext_on (MMMG) na V_setme (ICD) początkowo mnie też wydawało się świętokradztwem oraz abominacją, ale po paru dniach się przyzwyczaiłem.

JSIOINT chyba funkcjonuje tylko w Polsce, królestwie Atari, ale samo Atari chyba wymyśliło SIOV. Może się mylę. Podobnie chyba skrót "VBL" istnieje tylko w Polsce, w świecie zewnętrznym to nazywa się "VBI" (Vertical Blank Interrupt), aczkolwiek zdołałem wygóglać parę przykładów użycia "VBL" w świecie ST.

Podobnie jest z CIOV i JCIOMAIN itd. Nomenklatura to nie jest tylko zasługa pióra ;)

KMK
? HEX$(6670358)

53

czy jest jakis nowy nagłówek dla pliku obsługiwany przez SDX pozwalający ładować bezpośrednio do pamięci wysokiej Rapidus-a  (65816) ?

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

54

Tebemu już odpisałem, ale gdyby ktoś nie mógł spać z powodu takiego pytania, odpowiedź brzmi: tak, w bieżącej becie programy można ładować bezpośrednio do wysokiej pamięci Rapidusa (oraz Antonii), kto chciał, ten mógł to zobaczyć na własne oczy w Licheniu.

Rzecz jest jeszcze rozwojowa.

KMK
? HEX$(6670358)