Ok, sprawdziłem. Na te prążki ciemniejsze/jaśniejsze co cykl koloru nie ma wpływu żadne gmeranie przy zasilaniu. Nic nie pomaga, nic też nie zmienia się nawet w minimalnym stopniu, bez względu na to co by z tym nie robić. Mam pewien pomysł ale o tym za chwilę, bo...
Wziąłem na warsztat inną płytę, taką samą bez ECI, z rozszerzeniem 1MB SIMMexp. Wymieniłem rezystory z punktów od 1 do 3, obraz zrobił się bardzo ładny, i na tej płycie dla odmiany nie pojawiły się owe prążki co cykl koloru, ale za to uwypukliły się znane wszystkim prążki pochodzenia zegarowego od odświeżania pamięci. I tutaj właśnie przydaje się koncepcja z punktu 4, czyli dolutowanie kabelkiem masy do układu 4050 z okolic modulatora. Przetestowałem "na dotyk" łącząc kabelkiem i puszczając ten punkt masy i wyraźnie było widać, że zakłócenia od odświeżania pamięci wyraźnie się zmniejszają, więc przylutowałem ten kabelek i od razu zrobiło się o wiele lepiej, z tym że prążki nadal lekko pozostały. Za podpowiedziami kolegów sprawdziłem zasilanie przy głównych scalakach - t.j. dokładałem tam kondensatory 100nF (na wypadek gdyby oryginalne nie miały już pojemności) oraz większy elektrolit (47uF). Nic to nie zmieniało, więc zaniechałem tej drogi. Ale przy okazji, pomyślałem, że skoro dołożenie masy bezpośrednio do nogi 4050 poprawiało wyraźnie kwestię prążków, to dołożyłem scalakowi 4050 bezpośrednio między nogi zasilania kondensator 100nF i BINGO!!! Prążki ZNIKNĘŁY CAŁKOWICIE!
Po powyższych zabiegach na tej płycie mam obraz niemal perfekcyjny, po s-video wygląda niemal jak z emulatora.
I teraz ciąg dalszy rozważań i wstępnych wniosków dot. prążków co cykl koloru w pierwszej płycie (a dodam, że mam podobny efekt w jednej 800XL również): w rozmowach z kolegami padło, żeby spróbować wymienić 4050 na 74HC4050N Philipsa, bo na tym układzie obraz się poprawia. Znalazłem na forum, że już kiedyś była o tym mowa, wraz z wyjaśnieniem tej kwestii w innym wątku, choć nie jestem pewien, czy o taki sam efekt tam chodziło jaki mam u siebie. Tu jest post opisujący to: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 07#p109007
Zauważyłem, że na płycie z paskami mam układ CD4050BE RCA, natomiast w płycie, w której uzyskałem piękny obraz i nie ma tych prążków, siedzi NEC D4050BC. Być może układ NEC ma lepsze parametry, które istotne są dla nas. Najlepiej było by podmienić układy i to sprawdzić, ale nie chcę wylutowywać tego NEC-a, a zamówiłem już Philipsy, więc po weekendzie jak przyjdą, to zrobię dalsze testy czy będzie to miało wpływ na prążki co cykl koloru.