jj23 napisał/a:@AS nie chcesz odsprzedać jednej 130? Jestem bardzo zainteresowany.
Po przeczytaniu powyższego, przypomniało mi sie pewne zdarzenie, lat temu sporo na giełdzie komputerowej w Krakowie przy ul. Balickiej.
Osoba która sprzedawała na stoisku komponenty do komputerów PC, miała przytkniętą kartkę
z napisem skupuję ZX Spectrum.
Porozmawiałem z nim chwile i dowiedziałem sie, że ma on 12 sztuk Sinclairów QL.
Ponieważ ówcześnie nie miałem ani jednej sztuki, zapytałem sie czy by nie odstąpił jednego QL-a.
Powiedział mi że do każdej sztuki jest bardzo przywiązany i sie nie pozbędzie ;)
Był w dobrym czasie i miejscu.
TMK napisał/a:robecc napisał/a:Jak wy to ludziska robicie????
Wystarczy odpowiednia ilość kasy i wszystko idzie kupić. .............
No cóż, to fakt jak sie ma kase można wszystko kupić.
Aktualnie jest tak, że większość osób już wie co posiada i wie co ma zrobić z takim "niepotrzebnym" sprzętem.
Dzisiaj dostałem propozycje kupna pełnego zestawu czyli monitor,
stacje dysków, komputer i klawiaturę polskiego sprzętu opartego na systemie CP/M,
w cenie 3500 zł. Odmówiłem, bo i cena za duża ale też sprzet zajmie zbyt duzo miejsca.
O prezenty, w stylu Atari 800xl, Amiga 500plus można zapomnieć, jednak wiele takich rzeczy mi sie trafiło.
Mogę dodać, że przez 23 lata zbierania,
czasy w których kupowałem działającą amigę 500 lub amige 32 po 6 zł i tanio inne "klawiatury" dawno mineły.
Wspomniane Apple-2 Europlus nikt mi za darmo nie dał i tani nie był. Sprzedałem 2 kalkulatory HP35,
a za uzyskaną kwotę zakupiłem Apple-2.
Ot taka pośrednia wymiana choć kopara mi opadła jak zobaczyłem ile ktoś zapłacił za te kalkulatory.
Miałem na celu ograniczyć ilość posiadanego sprzętu, a on mi objętościowo wzrósł.
Niestety, współczesna medycyna w moim przypadku nie zna lekarstwa na moją przypadłość.