1 Ostatnio edytowany przez pablozp (2021-07-31 13:05:31)

Zakupiłem takiego terminatora. wiem że jest 1Mb, 2 x pokey, covox, sio2pc, ps2 i sparta i qmeg
Czy wiecie co to za rozszerzenia ? czy taką spartę można upgrejdować z poziomu atarki czy tylko programatorem ?

Post's attachments

1627732933549181872879.jpg 1.85 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
.

2 Ostatnio edytowany przez perinoid (2021-07-31 14:13:39)

Wydaje się, że SDX jest w EPROM-ie i dlatego tego nie zaktualizujesz z poziomu komputera - trzeba wykasować kość UV i zaprogramować programatorem.

A rozszerzenia od Candle'a, wszystkie ładnie podpisane.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

ok. czyli sdx nie rusze bo nie mam programatora i nie umiem tego zrobić.
A co do io-board po testach działa tylko sio2pc po usb a nie działa zwykłe sio/real stacja. czy tak ma być, czy może to można gdzieś przełączać ?

.

4

Wymień kość, dodaj przełącznik do pól "flash" i można programować z poziomu atarki

5 Ostatnio edytowany przez pablozp (2021-08-02 12:44:25)

która kość ? na jaką  ?  gdzie mogę kupić ?

.

6 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-08-02 13:13:48)

@pablozp

1MB to 1MB by Pasiu na płytce-gotowcu od Pajero (mam u siebie we "flagowym" 130XE i jest super od lat).
SDX to wydaje mi się 4xOS + intSDX od Lotharka. To jest dość stare rozwiązanie i z tego co pamiętam, miało jakieś dziwne problemy z flashowaniem SDX z poziomu Atarki, trzeba poszukać na forum, ale na 99.9% jest wątek o tym, bo sam drążyłem temat ileś lat wstecz. Też mam, ale korzystam tylko z 4xOS, SDX z SIDE :)

EDIT:
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=7946
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 63&p=2 (od postu #47)

7 Ostatnio edytowany przez pajero (2021-08-02 22:02:51)

AMD 29F010B-70 lub AMD 29F010B-90  czyli 70 lub 90ns

Problemy flashowania byly gdy pominięto fi2 na sygnale !W

Powyzej jest link

8

Zdradzicie mi, jak sflashować na Atarce SDX, jeśli jest on na kości EPROM kasowalnej UV?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

9

Wtedy nijak, najwyraźniej ktoś źle obsadził intSDX tym co miał pod ręką.

10

Okazuje się jednak że  nie działa sio2pc po usb  ani interfejs klawki  ani zewnętrzne urządzenia podpięte pod SIO. Cos nie tak jest z IO-board czy pokeyami ? Sprawdziłem czy coś się nie odlutowało , ale wydaje się być ok...

.