@Adam Klobukowski możesz mieć rację, nie znam się.
Trump to ani mój brat ani swat. Jednak kuriozalne było dla mnie, że "wyłączyli" w necie urzędującą głowę państwa bo mówił co myślał - dla mnie mają błąd w "systemie", że o ile Cię dobrze zrozumiałem wolność słowa jest tylko w jedną stronę.
Co do "wolny rynek", "własny biznes" to nie można tak jednostronnie patrzeć. Mieliśmy spisek żarówkowy (prawdziwy) itd. Monopole w USA się zwalcza z tego samego powodu itp.
Gdy ma się w pewnych sprawach monopol i stoimy na stanowisku, że nic nikomu do tego bo jesteś prywatną firmą, a ktoś jest skazany na twoje usługi to de facto zaczynasz mieć duży wpływ na jego życie, możesz wymusić na kimś pewne postawy.
Także nie przyjmuję 0/1 wyjaśnienia "prywatny biznes" i nic nam do tego. Nic mi do tego kogo zatrudniają, ile płacą itd. Jednak, tak jak ktoś uważa, że państwo powinno zmuszać do szczepień dla dobra ogółu tak państwo dla tego dobra ogółu walczy z monopolami, jest stroną miedzy słabym obywatelem a silną korporacją itd.
Każda spawa wymaga rozważenia jakie dobro jest nadrzędne w danej sprawie. Czy prawo obywatela do dysponowania swoim ciałem, czy zdrowie populacji i czy to co chcą wymusić faktycznie je zapewni. Czy TVN szkodzi Polsce swoją propagandą i trzeba je przejąć, czy motywem jest, że szkodzi tylko jednemu ugrupowaniu politycznemu.
Zawsze jest kontekst. Tak jak państwo potrafi być niemoralne tak potrafi być niemoralna duża firma, społeczeństwo, pojedynczy ludzie.
Na straży prawa i moralności stoją ułomni ludzie i nie będzie nigdy prawdziwie sprawiedliwie. Dlatego należy samemu być krytycznym nawet będąc ułomnym z natury :]