Jest jeszcze jeden sposob - czasami udaje mi sie zastosowac przy zakupach z eBaya w USA...
Trza wyczaic duuuuuzy komplet od goscia, ktory wydaje sie uczciwy ;) (duzo dobrych komentarzy, kontaktowy). Najlepiej takiego, ktory pisze, ze sprzedaje tylko do USA. Trzeba napisac i grzecznie zapytac czy wysle do Polski. Czasem sie zgadzaja, jak sprawdza gdzie ten kraj lezy ;) a cena bedzie wylicytowana duzo nizsza. Licytujesz oczywiscie przez snip.pl.
Wiec, powiedzmy znajdujesz komplet: Jag + CD unit + 15 gierek. Placisz za to lekko liczac $100-$120. Do tego Transport $50 (morski z ubezpieczeniem). Koszt przeslania kasy: 7-$22 zalczy czym slesz. Razem daje to powiedzmy $180. Czyli jakies 630zl.
Czekasz 4-8 tygodni na paczke :/
Teraz opychasz u nas na Allegro gry po 20zl za szt. - ida spokojnie. Masz 300zl. Za nastepne 300zl opychasz CD Unit. To juz loteria. Ceny sa zmienne strasznie. Raz pojdzie za 600 a raz za 300 nie chce, jak sie przygladam od paru lat...
No ale jak sie uda masz za 30zl jaga dla siebie.
Elementy ryzyka:
- Amerykaniec Cie oszuka i nie wysle
- Paczka zaginie (zdarzylo mi sie raz)
- Cos bedzie niesprawne - to juz pech okropny
- Cos bedzie zlamane, pekniete, pomazane... wiadomo cena leci w dol
- Paczke Ci ocla + VAT
Takze ryzyko jest zawsze - trzeba miec sporo szczescia i wyczucia... Ja czasem sprowadzalem i sprzedawalem Atari 400 tylko po to zeby miec na czysto pare cartidgy, ktore z nim dostawalem :) Niestety ceny na Atari 400 spadly na pyyyysk. i juz sie nie oplaca ich sprowadzac raczej.
Z atari 800 tez marnie, bo te sa pancerne - waza 5kg :(
Jaguara jeszcze nie sprowadzalem. Moze teraz sie uda :)