Czekam sobie właśnie na zamówione płytki PCB... Projekt zamiennika folii dla "gumkowej" klawiatury Atari XE.
Oczywiście nie będzie tu także potrzebna blacha, więc przy okazji jest rozwiązanie problemu ewentualnej rdzy...
Przewidywane przyciski pod klawisze posiadają wytrzymałość 2 mln cykli oraz bardzo małą siłę nacisku. Zmieszczą się z luzem pod oryginalnymi gumkami - jest tam około 3mm wolnego miejsca (na szerokość też nie powinno być problemu).
Według specyfikacji, producent rekomenduje je do stosowania w kontrolerach gier i myszkach komputerowych, więc tu raczej wszystko pasi...
Niestety przez umieszczenie przycisków pod gumkami, o 2mm zmniejszy się "droga" klawiszy, dlatego na pewno klawiatura stanie się "twardsza". Dopiero testy pokażą jaki będzie komfort użytkowania...
Przy klawiaturze przewidziałem zwykłe goldpiny kątowe, przy płycie głównej - wkładkę PCB 0,6mm do gniazda (identyczna jak w projekcie "Mega Combo Reset"). Lokalizacja goldpinów nie jest przypadkowa - w tym miejscu nie przeszkadza plastikowy panel.
Rozstawy wszystkich otworów montażowych i przycisków zostały dokładnie wymierzone. Wykonałem model płytki na frezarce CNC i wszystko ładnie pasuje. Laminat 1,6mm nie wydaje mi się gorszy od oryginalnej blachy - która to dosyć łatwo potrafi się wygiąć.
Projekt powstał w ramach poszukiwań bardziej wytrzymałej alternatywy dla folii (osobiście posiadam już 2 lekko zniszczone).