pajero napisał/a:Problem gry która sama w siebie mieści się w podstawowej, ale musi doczytywać się.
Nie mogę założyć, że każdy ma ExtRam.p
Czy gra będzie docelowo w jednym pliku, czy wielu? Jeżeli to drugie, to pozwól użytkownikowi samemu zadecydować, aby przed uruchomieniem skopiować pliki gry na ramdysk.
pajero napisał/a:Pod SDX będę musiał zdać się na usera, by odpalał z "x".
Nie myśl za użytkownika. Gdy gra mu sie wyłoży, bo zapomni o X, to następnym razem będzie pamiętać. :)
pajero napisał/a:Ale mogę tylko gdybać, czy będzie możliwy doczyt.
A co dopiero zapis?
Złośliwie napiszę, że na czas pracy Basica, Turbo Basica oraz różnych użytków (np. MAE, Atari Writer itd.) moduł Sparty jest odłączany, a mimo to możliwy jest w tych programach odczyt i - o zgrozo! - zapis. :) X jest na tyle inteligentne, że na czas operacji wejścia/wyjścia przyłącza SDX, a po zakończeniu odłącza.
Nie bardzo rozumiem, czemu tak kombinujesz. Czy chodzi o to, aby nie trzeba było klikać dwóch klawiszy więcej pod SDX? :) Kiedyś (SDX 4.20) takie rzeczy rozwiązywało się przez prosty plik BAT, gdzieś na trasie w $PATH:
Teraz może być jeszcze prościej: :)
SDX User's Guide napisał/a:COMEXE.SYS is a system extension that distinguishes between *.COM and *.EXE type binaries causing the DOS to load them in slightly different manner. The *.COM files are considered external commands and simply searched for and loaded as before. Now the *.EXE files are searched for and loaded too, but before that the SD I/O library module is automatically switched off releasing the cartridge area at $A000-$BFFF. In other words, if a binary has an *.EXE extension it is a signal for the DOS, that it should be executed using X.COM - the system can now do it automatically. No more need to care about typing in the extension at the DOS prompt.
.: EDIT :.
Pecus napisał/a:Rozkaz X nie wyłącza Sparty, odłącza Cart (upraszczając trochę) a to nie to samo :)
Sparta w dalszym ciągu działa i posiada wszystkie funkcjonalności.
O! To, to, to! Pecuś mnie uprzedził i wyjaśnił dożo prościej ode mnie.
Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.