A Drone / Dhs działa ??
p.s.
Nie nie mam i nie będę miał Atari 16bit.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » ACSI2STM - nowy dysk twardy ACSI dla ST/TT
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A Drone / Dhs działa ??
p.s.
Nie nie mam i nie będę miał Atari 16bit.
@AS - looknij sobie w post #35: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 67#p272867
Drone nie działa z ACSI2STM. Tak samo Sea of Color. Jeszcze Rise of Black Storm od MSB.
Jest nowy firmware v2.0...
Zacznę od dobrych wiadomości, jak się go uda uruchomić to chodzi pięknie:
Działa zarówno na oryginalnym STM32F103C8, jak i na CKS32F103C8. Przeszło moją próbę, czyli przegranie BadApple między partycjami i porównanie plików.
Teraz problemy:
Z nieznanych mi powodów, jeśli w Arduino IDE wybiorę programator STLink, to wsad się wgrywa, ale nie działa. Jeśli wgram po UART, albo wyeksportuję binarkę i wgram STM32 Cube Programmer przez STLink to działa.
Na STe działa bezbłędnie i szybko, na STf nie chce działać AutoBoot, a próba zapisu bootsectora "wysypała" zawartość karty.
To i ja coś dopiszę.
W wersji pierwszej (tj. tej, którą produkował Zaxon) występują problemy z "krótkim" 520 ST (TOS 1.00, 1 MB RAM) i driverem Petera. Wszystko działa elegancko, niestety po resecie z przycisku z tyłu, partycje się "przesuwają". To znaczy, że jeśli mam partycje C, D, E, to po resecie zmieniają się na F, G, H. Poza tym wszystko inne działa, bez problemów - trzeba tylko pamiętać, żeby nie resetować, tylko wyłączać pstryczkiem ON / OFF.
Driver Petera w wersji zarejestrowanej, w najnowszej wersji. Ten sam setup działa z 1040STE i TOS 2.06 bez żadnych problemów. Peter twierdzi, że to niestety problem sprzętowy.
Peter zawsze twierdzi, że to problem sprzętowy ;) on nigdy nie dopuszcza możliwości błędu w swoim oprogramowaniu.
Driver Petera w wersji zarejestrowanej, w najnowszej wersji. Ten sam setup działa z 1040STE i TOS 2.06 bez żadnych problemów. Peter twierdzi, że to niestety problem sprzętowy.
Co masz na myśli w wersji zarejestrowanej?
Mam na myśli to, że zarejestrowałem driver płacąc za niego pieniądze.
Wersja pierwsza (tj. tej, którą produkował Zaxon) testowane z TOS 2.06 ma MSTE, STE i krótkie 520ST. Wszystkie Atari po 4MB.
HDDRIVER 11.04 działa bezproblemowo, xferrate ~240kb/s - 260kb/s
PP Driver z 2014r.(czyli te co PP sprzedawał ażdo pojawienia się ACSI2STM), zwiechy TOS, i jest uczucie jakby system zamulał ATARI, wszystko powoli chodzi. xferrate ~240kb/s
PP driver z disk FAT16 filesystem , działa bezproblemowo, xferrate ~260kb/s
PP driver z 2021r. co Zaxon sprzedaje z ACSI2STM, działają bezproblemowo, xferrate ~340kb/s
Krótkie 520ST, TOS 1.04, testowane z 1MB i 4MB, wyniki takie same jak z TOS 2.06, ww.. Nie ma takiego problemu co opisuje @delly
Osiągi na aktualnym firmware:
Odczyt: 650 KB/s
Zapis: 375 KB/s
Krótkie 520ST, TOS 1.04, testowane z 1MB i 4MB, wyniki takie same jak z TOS 2.06, ww.. Nie ma takiego problemu co opisuje @delly
Czyli problem jest widać we współpracy sterowników PP z TOS 1.00. Z ciekawości w tzw. chwili wolnej sprawdzę czy podobny sytuacja jest z ICD.
Druga wersja sie dociera . Drone działa, Rise of black storm właśnie oglądam , idzie ok. CZym zrobić rwtest ? Bo wygląda że nowa wersja jest sporo szybsza ale nie wiem jak sprawdzić..Nie znam softu.
Druga wersja sie dociera . Drone działa, Rise of black storm właśnie oglądam , idzie ok. CZym zrobić rwtest ? Bo wygląda że nowa wersja jest sporo szybsza ale nie wiem jak sprawdzić..Nie znam softu.
gdzieś na tej stronie powinien być "Atari ST hard disk performance tester":
http://www.8bitchip.info/atari/ahpt.html
Daj znać jaki wynik uzyskałeś.
---edycja---
tu masz więcej:
https://temlib.org/AtariForumWiki/index … mance_Test
wynik fajny, ale podejrzanie za duży (na ACSI, albo IDE na ST z 68000) :)
napisz co to za konfiguracja sprzętowa
Też mi sie to nie widzi realne.. Zwykłe STE 1040 z 4 mega ramu .Prawde mówiąc nie bardzo wiem co w tym teście powciskać ;) BO teraz to chyba podaje że jest szybsze od USatana ? więc bez sensu.. Nic, jutro pomęcze dalej.
@Zaxxon, jeśli możesz zrób testy takim programikiem o nazwie Xferrate, który możesz pobrać ze strony
http://www.anodynesoftware.com/freeware/main.html
Porównam go z wynikami na ST/STE/ z US, czy dyskiem IDE, SCSI na TT/Falconie :)
A to już jutro wieczorem dopiero.
Też mi sie to nie widzi realne.. Zwykłe STE 1040 z 4 mega ramu .Prawde mówiąc nie bardzo wiem co w tym teście powciskać ;) BO teraz to chyba podaje że jest szybsze od USatana ? więc bez sensu.. Nic, jutro pomęcze dalej.
USatan nie jest za szybki. U mnie, pomimo że jest podłączany do portu ACSI który ma przepustowość 2MB/s to USatan ma koło 1MB/s.
Prędkość IDE zależy od procesora, sterownika i tego czy jest to twisted IDE. Dla ST i ST-RAM może to być nawet 4MB/s
Może masz 'twisted' IDE albo używasz sterowników Putnika które wykorzystują BLiTTER do IDE.
tak czy siak, bardzo dobry wynik
XFERRATE 980 do 1030 kb/sec . Atari 1040, 4 mega ramu, driver od Pery Putnika.
o widzisz, XFERRATE już ma bardziej realne wyniki.
jest to dobre pytanie do Putnika czemu jego program - "Atari ST hard disk performance tester" pokazuje inne wyniki niż XFERRATE
Ja bym chętnie kupił wersję zakładaną na układ DMA jako daugtherboard. Nie potrzebuję możliwości łatwej wymiany kart bo uiptool rulez ;)
XFERRATE 980 do 1030 kb/sec . Atari 1040, 4 mega ramu, driver od Pery Putnika.
No widzisz wyniki praktycznie taki sam jak u mnie (950 kb/sec, mozna powiedziec nawet ciut lepszy :) ) 1040 STE 4MB Ramu na sterowniku HDDriver.
No i ACSI2STM z ciekawostki przerodziło się w monstrum.
Powiedziałbym przystępne cenowo, ale ceny STMów oszalały :D
Ano, nie ma STM i za szybko nie będzie , przynajmniej oryginalnych. 95 % na rynku to podróbki i wtedy dzieją sie śmieszne rzeczy ;) Salomon ma ich tackę, 250 sztuk ale woła za nią 15 tyś PLN więc odpuszczam.... ;)
Ale 12 zrobiłem i zapierniczają ;)
https://www.youtube.com/watch?v=6MkSk6z8Ujg&t=8s
powstał nowy projekt na bazie ACSI2STM gdzie zamiast procesora STM jest Teensy.
Osiągi to 1788 MB/s poprzez ACSI.
https://atariage.com/forums/topic/32329 … -progress/
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » ACSI2STM - nowy dysk twardy ACSI dla ST/TT
Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 63 zapytań