Potwierdźcie, jeśli dobrze kombinuję albo poprawcie, jeśli coś źle rozumiem.
Idea: Dodać do kodu Basica mały fragment, który przy Cold Start czy nawet przy Warm Start oprócz pokazania na ekranie wyłącznie READY przed tym tekstem doda jakiś napis.
Plan wykonania: oczywiście chodzi o zmianę zawartosci ROM-u tak, żeby właściwe dane się w nim znalazły a następnie użycie tak spreparowanego obrazu w prawdziwej Atarce. W przestrzeni adresowej jest co najmniej 4KB pustego miejsca (np. $C000 - $CFFF) i można tam wsadzić zarówno tekst, jak i prockę, która go wyświetli. Następnie można by to podpiąć pod procedurę startu podmieniając jeden z obecnych tam skoków na skok do mojego kodu, który następnie skoczy tam gdzie skakał oryginalny (brzydka łata ale najlepsza jaką mogę zrobić). Ma to działać wyłącznie w przypadku, gdy jest włączony oryginalny Basic.
Nie znam jeszcze odpowiedzi na pytanie, w której kości należy grzebać bo C000-CFFF to już poza Basikiem ale jeszcze przez OS.
Zakładając, że powyższy plan ma ręce i nogi, czy są jeszcze jakieś rzeczy, które należałoby uwzględnić? Przy okazji, czy jest gdzieś jakaś dokładniejsza rozpiska mapy pamięci dla interpretera Basica? Np. co robią procedury Cold Start (A000-A04C) i Warm Start (A04D-A05F) tudzież procedury, do których się w nich się skacze? Czy też jestem skazany na disassembler i dochodzenie własne, co to robi? W "Mapping the Atari - memory map" nie jest to rozpisane. Nie jestem w tym dobry i zajmie mi trochę czasu nim się poprawię ale jeśli nie będzie wyjścia to dam radę.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.