Witam jestem nowy i chciałem wszystkich przywitać.
Proszę o poradę. Z pochodzenia jestem commodoro - amigowcem . W ostatnim czasie udało mi się nabyć 2 Atari 520stfm oraz 1040 St dodatkowo w kolekcji posiadłem megafile 30. Obydwie atarki były sprawne podłączane do monitora zachowywały się poprawnie. Jednak nie posiadałem kabelka do megafile. W końcu udało mi się kabelek taki zdobyć jako ze ręce mam koślawe poprosiłem kolegę o przylutowanie 1:1. W dniu dzisiejszym z biciem serca podłączyłem megafile do 520 i monitor był czarny. Po dopięciu kabelka wszytki wróciło do normy kolejne podpięcie spowodowało znów czerń monitora i tak już zostało . Atari po włączeniu swieci się dioda power ale monitor czarny. Oczywiście zaraz podłączyłem druga atarke 1040 slcelwm sprawdzenia czy to nie kwestia monitora i okazało się ze wszystko ok monitor i Atari 1040 działają pokusiłem się o podpięcie kabelka do 1040 i znów monitor czarny szybciutko wyłączyłem Atari i odpisałem kabelek na szczęście nie udało minsie zepsuć 1040. Ale 520 uszkodzona nie wyświetla nic. I tu prośba do kolegów jakieś pomysły co mogło zostać uszkodzone i jak to naprawić ?
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację