No to już oficjalnie chciałbym się pochwalić powstaniem powiedzmy prototypu nowej płyty Atari ST w formacie ATX:
Do podłączenia klawiatury i myszy został wbudowany interface Eiffel (na zdjęciu brak scalaka, na razie podłączam oryginalną klawiaturę Atari, a scalaki jadą z Chin).
Nie obeszło się bez mniejszych i większych wtop.
Z mniejszych to brak podwieszenia kilku linii do Vcc, błędy w wartościach elementów układu reset i jakieś tam inne mniejsze.
Z większych to jakoś mi umknęło, że układy 6850 oraz YM2149 mają podłączone linie danych A8-A15 zamiast A0-A7 ale po poprawce ruszyło. W sumie nawet bez tej poprawki ruszyło, ale oczywiście nie działała klawiatura i mysz i nie było dźwięku.
Yamaha nie miała podłączenia do masy ale i bez tego działała, tylko mocno bzyczało w głośnikach :)
Na razie płyta wstaje, bootuje z flopka, jestem na etapie odpalania kolejnych funkcjonalności, konkretnie chcę sprawdzić, czy działa ACSI, czy działa IDE i może na koniec ISA, MIDI itp.
Na razie na tym etapie mam już jeden spory problem, który mnie trochę wstrzymuje, bo zachowanie jest dziwne i nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałem. Nie działają mi tryby graficzne, po odpaleniu czegokolwiek (na razie mam na dyskietce tylko grę Chuckie Egg i jakieś demo) dostaję z monitora "no signal". Nie wiem, czy to jakiś drobiazg typu nie podpięty/źle podpięty sygnał, czy jakaś dość poważna sprawa.
Atari śmiga z 5V, pobiera koło 0.8A. Napięcia +12V i -12V są potrzebne tylko do RS232, prawdopodobnie w finalnej wersji będą potrzebne również do ISA, ale raczej zostaną pociągnięte z zasilacza ATX.
Wrzucam również schemat: