Mam pytanko dla STkowców? Wiem, że kiedyś istniał schemacik prostej przejściówki (np na stronie AIM) aby do ST podłączyć monitor typu vga czy też svga. Wiadomo, że monitor z ST jest w zasadzie monitorem VGA tylko z innymi wyprowadzeniami. Moje pytanie więc brzmi czy ktoś dysponuje schematem połączeń tak aby monitor atari mono lub color można było podłączyć do grzyba (PC)? Jeśli czegoś takiego nie ma czy przynajmniej można mi podrzucić wyprowadzenia monitora z ST a ja według swej fantazji podłączę pod PC. Może coś się spali ale wiedza (edukacja) kosztuje! :lol:

Na marginesie temat: A ich liczba 2222 (2+2;2+2)= 4 i 4 ~ 44

Żyję bo Bóg tak chciał.

2

Monitor mono od ST można chyba jakoś podłączyć... ale to bezsens. Za cene części prejściówki kupisz używaną fałgę kolor. A monitorki kolorowe do ST to  mają 15KHz odchylanie poziome więc nie ma bata żeby poszły chyba że masz TV-out w karcie telewizyjnej.

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

3

Ja wiem czy bezsens. A jak potrzebujesz posatwić serwer lub coś podobnego na heblu to po co ci kolor. Jak kolega chce podłączyć SM124 do blaszaka (bo ma taki zbędny i kopie w niego codziennie, czyli kupno następnego nie wchodzi w grę) to niech podłącza. Ja np używam starego hebla z monitorem mono (wprawdzie nie SM124 z wtyczką VGA) bo do APE'a mie jest mi potrzebny kolor. Tylko mono STkowski chyba nie wyciska 800x600 tylko 640x480 (a może się mylę), ale do tekstów wystarczy. Podeśle ci na maila wejście monitora w ST (w monitorze jest lustrzane odbicie) i wejście VGA, z opisem jak podłączyć. Możesz poeksperymentować. A z kolorem to j. w.