andy napisał/a:We wszystkich grupach są ludzie i parapety i takie uogólnienia są po prostu nie na miejscu.
Dlatego ja rozmawiam o sprawach doktrynalnych KK i ich sensowności a ty chcesz rozmawiać o jednostkach czy do tych doktryn się stosują czy nie.
Problem jest taki, że ogół katolików w praktyce lekko traktuje "szczegóły" swojej wiary i jest mocno zdziwiona jak ktoś się o nie pyta bo jak to? przecież to oczywiste! Co gorliwsi zaczynają zgadywać jaka jest interpretacja KK w danej sprawie.
Ja na spokojnie obroniłem twierdzenie, że niektóre osoby podające się dziś za chrześcijan (robiąc to na bazie katolików) nie potrafią wytłumaczyć w zgodzie z naukami Jezusa swego stanowiska w sprawie odbierania życia.
Przyjąłem roboczo cudzą argumentację, że katolik zabija tylko w obronie własnej i sfalsyfikowałem to relacją z pogrzebu dowódcy akcji szturmowej na terenie kraju który nie wypowiedział nam wojny ani nas nie najechał.
Pomimo to ty wciąż dyskutujesz jakbym nic nie dowiódł.
Pewnie jakbym oryginalną gadkę biskupa polowego (którą wkleiłem ostatnio) przypisał sobie to też byś skomentował, że szydzę.
Wygląda, że mógłbym Cię zjeść żywcem i też byś tego nie zauważył i z mojego żołądka jeszcze domagał się argumentów że tego nie zrobiłem.
Naprawdę, nie rozmawiajmy, z jakiś powodów nasza argumentacja się mija.