Ot, zrobił sie ;) Wpinany bezpośrednio do portu cardridge i eci. Czyli seria Atari XE. 65,130 i 800XE. Taki EXT RAM bez drutu ;)
Na podpiętym do stockowego 65 XE Numen śmiga, Pang bez problemu, Yoomp, i reszta też ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Zewnętrzny ram 512 kb , Rambo, gotowe ;)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ot, zrobił sie ;) Wpinany bezpośrednio do portu cardridge i eci. Czyli seria Atari XE. 65,130 i 800XE. Taki EXT RAM bez drutu ;)
Na podpiętym do stockowego 65 XE Numen śmiga, Pang bez problemu, Yoomp, i reszta też ;)
Siemka
Wiem że poprzednia partia poszła a chciałem zamówić dla siebie. A poza tym zajebista opcja. :D
I drugie pytanie czy planujesz też wersję na 800XL?
Do XL sie robia, bedą za niedługo ;)
No i piękinie :D
Można wiesz już jaka będzie cena dla wesji XL ?
Swietne rozwiazanie!
Gdzie mozna monitorowac dostepnosc (i zakup)?
https://allegro.pl/oferta/512-kb-rozsze … 0589051742
tylko to bardzo szybko znika ...
Przenoszę swoje pytanie z innego wątku, bo bardzo interesuje mnie na nie odpowiedź.
W jaki sposób to zewnętrzne rozszerzenie wyłącza Self Test w momencie skasowania bitów 7 i 4 portu B?
wirtualny PORTB? wirtualne MMU?
przyznam szczerze, że się nad tym wcześniej w ogóle nie zastanawiałem.
tajest
Czy mówimy tu o "przegwałceniu" sygnałów? A to tak wolno?
Wybaczcie, że pytam może o oczywistą oczywistość, ale czy da się to używać równocześnie z cartem np. AVG czy SiDE albo takim z grami? Czy albo RAM albo cart?
tajest
a coś więcej dla nie wtajemniczonych?
Wybaczcie, że pytam może o oczywistą oczywistość, ale czy da się to używać równocześnie z cartem np. AVG czy SiDE albo takim z grami? Czy albo RAM albo cart?
Z cartem nie mozna uzyc poniewaz nie jest to wersja "przelotowa", tzn. podlaczasz dodatkowa pamiec i fizycznie blokujesz sobie gniazdo w atari. Innymi slowy mozna uzywac tylko z wgrywarka plikow podlaczana pod SIO.
Z obrazków właśnie wywnioskowałem, że przelotowy nie jest.
A ja przypuszczam, że akurat w tym przypadku Geisslerowa przejściówka od KM zrobiłaby swoje i dałoby radę z cartem używać: http://atariki.krap.pl/index.php/Karin_Maxi
To miało być tanie i szybkie rozszerzenie bez lutowania nie przelotowe, do tego Zaxon oferuję wgrywarkę na sio (również tanią itd.).
To nie jest dla "zaawansowane" użytkownika.
Chcesz puścić Numen-a zagrać w grę kt®óa potrzebuje extra ram-u i wgrać to z wgrywadełka sio... itd. itp.
Było o tym na AtariOnline.
I takie jest. Według mnie idealne rozwiązanie. A przejściówkę podlinkowałem, bo pytania o przelotowość były. A tam widzę sygnały 1:1 puszczone, więc nawet w pionie zrobić można ;)
a coś więcej dla nie wtajemniczonych?
W dużym skrócie: jeżeli Atari by chciało, żeby pewien sygnał, który dostępny jest na złączu, był sygnałem wejściowym, to by go takim uczyniło. Jest jednak inaczej, co jak widać nie miało znaczenia dla tego rozszerzenia.
Nie oceniam.
Jeżeli ktoś uważa, że "nadużywanie technologii NMOS" w 30-40 letnim kompie jest OK, to niech cieszy się tym rozszerzeniem. Jeżeli jednak zasiałem w nim ziarno wątpliwości, to zawsze można sobie przecież zrobić zawczasu zapas Antic-ów.
Tyle z mojej strony.
Zauważyłeś, że Zaxon się nie wypowiedział jak to jest zrobione? Sys-Check nie ma problemu bo nie odłącza Self Testu. Może tutaj też nie jest aż tak źle? Nie wiem i się nie dowiem, nie na razie.
@pasiu - wspominasz trick z /REF?
tori, tak
zaxon nie ma pojęcia jak to jest zrobione...
Czy w połączeniu z dodatkowym 512 kb na płycie będzie 1mb z tym zewnętrznym kartem?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Zewnętrzny ram 512 kb , Rambo, gotowe ;)
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 63 zapytań