Bez stacji na pc nic nie zrobie ;(
Zrobisz na Amidze, jak masz. Chyba był jakiś program czytający/zapisujący w formacie PC. W sumie przeniesiesz przez Amigę po Goteku i normalnej stacji wtedy. Tylko formatuj w ST.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040STE Włosczyzna ;(
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bez stacji na pc nic nie zrobie ;(
Zrobisz na Amidze, jak masz. Chyba był jakiś program czytający/zapisujący w formacie PC. W sumie przeniesiesz przez Amigę po Goteku i normalnej stacji wtedy. Tylko formatuj w ST.
no tak bo Amiga ogarnia PCtowy format podobno, to musze nagrac na pena i z pena przez goteka na amidze zgrac na dyskiete ale jakims programem ?
Dzięki za zdjęcia.
No bez stacji PC, to teraz możesz sobie co najwyżej w "Opzioni" zmienić rozdzielczość na Medium (znaczy w angielskim TOSie tak się nazywa) i zapisać konfigurację desktopu na tej sformatowanej dyskietce :) Gdy następny raz włączysz STE z dyskietką w stacji to automatycznie odczyta ci i przywróci tę konfigurację :)
Dalej potrzebujesz już softu na dyskietce...
Trybu Hi-Res wymaga większość programów użytkowych, gier na Hi-Res praktycznie nie ma.
Nie no, trochę gier na mono jest. Tutaj jakąś stara lista:
https://atariage.com/forums/topic/15222 … nt-1862470
Zawsze można jeszcze podłączyć stację + goteka na jednej taśmie, aby sobie ponagrywać jakieś gierki. Sam tak na początku przygody z ST robiłem :). Nie jest to proste, bo trzeba zrobić przejściówkę aby połączyć drugą taśmę z dwoma wtyczkami fdd do oryginalnej taśmy, która jest przylutowana do płyty. Przejściówka taka musi "obracać" sygnał, więc trzeba odpowiednio polutować goldpiny, ale pamiętam, że działało to całkiem nieźle.
W przypadku stacji fdd na USB to słabo to działało, trzeba było wybierać obrazy o wielkości 360KB lub takie które mieściły się na 720KB, ale na początek dawało rade.
_tzok_ napisał/a:Trybu Hi-Res wymaga większość programów użytkowych, gier na Hi-Res praktycznie nie ma.
Nie no, trochę gier na mono jest. Tutaj jakąś stara lista:
https://atariage.com/forums/topic/15222 … nt-1862470
Nie za bardzo rozumiem (bo sie nie znam ;) ) . Czy gry i generalnie programy w hi-res sa zawsze w mono? Bo mi chodzilo o hi-res czy kupowac kabel.
ale jakims programem ?
W życiu nie miałem Amigi, więc tu nie podpowiem. Może X-Copy łapie PC-towy format? Wiem tylko, że gęstości PC da się (jakoś) odczytać i zapisać na ami. Póki nie masz stacji - jest to jakieś wyjście do testów.
Czy gry i generalnie programy w hi-res sa zawsze w mono? Bo mi chodzilo o hi-res czy kupowac kabel.
Taka specyfika trybu hi-res.
Nie za bardzo rozumiem (bo sie nie znam ;) ) . Czy gry i generalnie programy w hi-res sa zawsze w mono? Bo mi chodzilo o hi-res czy kupowac kabel.
Najwyższa rozdzielczość na ST to 640x400, ma dwa kolory, 72Hz i działa wyłącznie na monitorze VGA lub SM124/125, tryby kolorowe to 320x200 i 640x200 działają wyłacznie na TV lub monitorze RGB 50/60Hz.
GEM (system Atari) jest elastyczny więc każda aplikacja powinna zadziałać w każdej rozdzielczości. Z tym że jeśli program ma sporo detali, obiektów czy przycisków, to w niskiej rozdzielczości mogą one się nie zmieścić na ekranie. Z tego powodu są programy które odmawiają współpracy w trybie 320x200.
Gry za to były głównie pisane pod niski tryb 320x200, część działa jednak w trybie wysokiej rozdzielczości.
W dzisiejszych czasach, gdy podłączamy komputer do LCD, to nie ma jakościowej różnicy pomiędzy trybem kolorowym czy mono, kiedyś różnica w jakości/kulturze pracy była kolosalna.
Dla mnie posiadanie ST bez kabla do pracy w trybie mono mija się z celem. Na szczęście są przejściówki ST na VGA które pokazują wszystkie tryby (mono/kolor) na LCD. Np. taki https://backofficeshow.com/shop/atarivga
Zaznacz wyraźnie, że pokazują wszystkie tryby na _specyficznym_ LCD, żeby ktoś nie wywalił 36 funciaków w błoto :)
czemu specyficznym? LCD TV obsługują zarówno 15kHz jak i 31kHz.
TV - tak, ale z monitorami nie jest już zdaje się tak różowo.
no tak, niezależnie od tej przejściówki, by mieć tryb kolorowy trzeba mieć LCD który wspiera 15kHz.
W przypadku LCD bez wsparcia 15kHz przejściówka da tylko tryb ST-HIGH
Nie każda stacja do PC na USB obsługuje dyskietki DD. Ja mam Sony MPF82E i ta wiem, że obsługuje, ale nie jest to regułą.
udalo sie zdobyc stacje ;) to co moge sciagnac przykladowo i gdzie? najoczywistszym jest ten config?
Dyskietka sformatowana w STE?
Stacja USB w PC ją widzi?
Ćwiczebnie ściągnij SYSINFO.PRG, skopiuj na dyskietkę i uruchom w STE
Link podałem wcześniej, nie będę się powtarzał.
Wrzuć proszę zdjęcie ekranu, ciekaw jestem czy TOS będzie rozpoznany jako italiański.
Jak coś na PC ściągniesz jako .zip, to rozpakuj na PC i dopiero wypakowane pliki kopiuj na dyskietkę.
Zrobione jak kazałeś. Ataryna widzi jak na zalaczonym obrazku. Niestety sie nie znam i nie wiem co wciskac tym bardziej po włosku. Z tego co mi sie obiło o uszy to jak ataryna startuje z dyskietka to powinna wgrac te sysinfo z automatu ale tego nie robi !!? Klikalem wszystkie moze prawie wszystkie opcje cos tam staruje stacja ale nic sie nie dzieje ;(
czyzby blad? sprobuje z inna dyskietka
ok udalo sie chociaz musialem sie wloskiego nauczyc i rozdzielczosc zmienic, nawet nie wiedzialem ze sie da , myslalem ze auto. Co mam teraz zrobic?
1MB na pokładzie...
Widzę niestety :(, jakie trza dokupić 30nóżek? takie ok:
https://allegro.pl/oferta/pamiac-simm-3 … 0183980341
TOS 1.06 tez słabo chyba?
To kiedy mogę podrzucić? :)
TOS 1.06 tez słabo chyba?
To to samo co 1.60 lub 1.62, o ile dobrze pamiętam, więc tu jest ok. Jeśli chcesz korzystać z HD lepiej zmienić na 2.06, jeśli nie - ten styknie
ok ale jeszcze ten jezyk wloski ;) Ktos ma simmy na zbyciu 4x1MB do tej ataryny?
Jeszcze co do goteka, do jaki soft lajlepiej zeby mial HcX czy flashfloppy i jaka versja najnizsza FF? Wtyk znalazlem w Hiszpani , na fotce zamieszczam, tanio nie jest, moze ktos z grupy wydrukuje , oczywiscie za kase? Kabel rozumiem sie lutuje do wtyku, a z drugiej strony IDC34 i to wszystko? @perinod to też dasz rade ogarnac?
Mm problem z dyskietkami 1 na 10 działa. PC i atari formatuje je ale jak wsadze do PC po formatowanu w atari to wywala błąd, ze dysk moze byc niesformatowany. Doczytalem, że trzeba parez razy skasowac/zapisac czyli formatowanie podobnie dziala? Macie jakis patent na to ewentualnie lepiej uzywac dyskietki bez drugiej dziury czy to nie ma znaczenia? Druga dziura zawsze zeklejona.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » 1040STE Włosczyzna ;(
Wygenerowano w 0.033 sekund, wykonano 62 zapytań