1 Ostatnio edytowany przez Piotrek575 (2021-04-05 19:06:48)

Cześć,
mam nieużywane Atari 65XE od 1990 w orginanym pudełku z zasilaczem i czy używać go do naprzykład gier czy go nie ruszać z pudełka i go zostawić jako nieużywany i naprzykład kupić używanego Atari do 500 złotych?

2

To zalezy co chcesz osiagnac. W celach kolekcjonerskich ja bym tego zostawil i kupil druga sztuke do grania. Mysle, ze ze da sie za mniej niz 500PLN.

3

Jak faktycznie sprzęt nie używany to zatrzymaj jako "lokatę kapitału". Wiesz, są tacy co sprawdzają numer seryjny komputera i sprawdzają, czy numer na pudełku się zgadza.

No właśnie, a zgadza się? :)

Kontakt: pin@usdk.pl

4

Jeśli dobry stan w boxie ja bym zostawił na półeczce i tak jak koledzy radzili kupił inną do używania na codzień. Ja niedawno swoją 65xe z magnetofonem kilkoma kasetami i dzojem kupiłem za 400.

5

Pin napisał/a:

Jak faktycznie sprzęt nie używany to zatrzymaj jako "lokatę kapitału". Wiesz, są tacy co sprawdzają numer seryjny komputera i sprawdzają, czy numer na pudełku się zgadza.

No właśnie, a zgadza się? :)

Nie podpuszczaj człowieka, bo jak nigdy nie rozpakowywany to mu "wartość" spadnie jak zacznie sprawdzać :)
A na poważnie - jak pisał lewiS - zależy co się chce osiągnąć, dróg jest wiele. Na co dzień można używać emu, kupić drugą maszynę, do niej magnetofon/stację/sio2x/side itp. W najtańszej opcji 0zł, w droższych i w 1K się nie zmieścisz.
Tak czy inaczej - ja też bym pudełko zostawił w spokoju ;)

6

Również głos za pozostawieniem pudełka w spokoju, zwłaszcza jeśli nie rozpakowane. Jak Cię takie zabawy "nie kręcą" to go sprzedaj, najlepiej za granicę, a spokojnie kupisz za nie ze 4 sprawne 65XE bez pudełek.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

7

Zostaw, ewentualnie jak nie ślinisz się na jego widok to sprzedaj komuś kto go doceni. Dla sobie kup taki na którym pograsz bez przeszkód,a za pozostałą kasę pojedź na wakacje.......w przyszłości.

8 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-04-06 12:32:14)

Jeżeli nie zamierzasz nigdy sprzedać: używaj i ciesz się obcowaniem z Atari w świetnym stanie - do trumny sprzętu nie zabierzemy, no chyba, że samo "manie" cieszy Cię bardziej.
A jeśli ma to być lokata kapitału z myślą o sprzedaży - też nie używaj.

9 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2021-04-06 18:37:35)

Od opuszczenia fabryki/pewexu(?) nie otwarte ani raz? Z tego co pamiętam to te kartony nie były zafoliowane, więc skąd pewność? Jest jakaś fabryczna plomba?

W sumie ciekawie byłoby poznać dokładniejszą historię.

Jednak niezależnie od tego, to jest (wielko-)seryjnie wyprodukowane urządzenie elektroniczne, nie żadna relikwia, i jego przeznaczeniem jest być używanym.
Możesz cieszyć się używaniem egzemplarza w stanie bliskim nowości, albo kupić i odnawiać jakiś niepewny złom z czyjejś piwnicy, być może jadący stęchlizną, albo papierosami, z zardzewiałymi ekranami w środku, z bliskimi przepalenia ścieżkami na folii klawiatury, itd :P

Uwolnić słonia wszystkie N(ew)O(ld)S(tock)-y (!)

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

10

lewiS napisał/a:

To zalezy co chcesz osiagnac. W celach kolekcjonerskich ja bym tego zostawil i kupil druga sztuke do grania. Mysle, ze ze da sie za mniej niz 500PLN.

Poluję/polowałem na jedno i już za 500 złotych a nie wygląda na stan idealny. Ale niestety niektórzy, kupują choćby miał rzygać atarynkami.

11 Ostatnio edytowany przez andy (2021-04-06 22:26:32)

No to albo słabo polujesz, albo wymagania za duże ;)
Ja tam widziałem niedawno:
- 600xl - poszła < 700
- 65XE+CA12+zasilacz - ~400
- 65XE+CA12+zasilacz, kable, boxy na oba - ~480
- w lutym 65XE+XC12+zasilacz+joy+oryginalna gra Janosik - ~400
I nie piszę tu o takich co to "nie mam kabla żeby sprawdzić" albo "pali się czerwona dioda więcej nie sprawdzałem", a ze zdjęć widać, że leżał z rok na wysypisku.

12

Dzisiaj pojawiła się 130XE za 388 zł z magnetofonem i jakimiś kasetami ale znikneła w ciągu 2 godzin.

13

jj23 napisał/a:

Dzisiaj pojawiła się 130XE za 388 zł z magnetofonem i jakimiś kasetami ale znikneła w ciągu 2 godzin.

Jest na OLX nadal.

14 Ostatnio edytowany przez andy (2021-04-07 09:00:29)

Wystawiający na OLX ze względu na "innych chętnych" zaproponował licytację sprzętu w którym "świeci się dioda". Na pytanie o możliwość zapłacenia przy odbiorze nie odpowiedział - w takim razie niech się goni ;)  A ogłoszenie wisi nadal, bo zapewne liczy na zaliczki. Takich "okazji" raczej należy unikać.

15

@SQT
Pisałem wczoraj wieczorem z gościem bo chciałem kupić tą 130 i już była sprzedana , ale fakt wisi dalej na OLX