Drakon napisał/a:Hej.
No to nabyłem drogą kupna F030. I tak po poczytaniu nieco forów zastanawiam się, jak to dalej ugryźć ;)
Po pierwsze, to golas. Zatem na start pewnie pójdzie rozszerzenie 14MB oraz karta SD na jakimś interfejsie IDE->SD.
Tutaj pojawiają się pierwsze pytania:
1. Czy jest jakiś darmowy driver wart polecenia? Czy jednak na starcie trzeba zainwestować 50 euro na HDDriver w najnowszej wersji?
stare atarowskie AHDI, ICD Pro, ale jak jest współpracą z adapterem IDE2SD/CF to nie wiem nie uzywam mam oryginalnego HDDrivera i sobie chwalę, tanszy jest komercyjny sterownik PeraPurnika
Drakon napisał/a:2. Po drugie, gdzie szukać kabla RGB? W sumie sam bym polutował, ktoś ma schemat? Jakoś nie uśmiecha mi się odpalanie Ace Trackera na RF (o ile się da w ogóle).
jak chcesz pracowac piszesz o ACE trackerze to lepiej zrobic sobie adapter DB19 to VGA, tryb RGB ci sie przy da do ogladania dem ktore nie chodzą na VGA.
Drakon napisał/a:3. Kolejna rzecz to system - co instalować? Jakiś Mint? Chodzi mi o to, że no... nie chcę mieć zielonego ekranu jak w ST plus ikonki, a nieco uprzyjemnić odbiór tego kompa ;) Czy Mint jest 100% kompatybilny z TOSem? Plus coś do tego? Jakieś nakładki/rozszerzenia pulpitu (desktopu)?
Jest jeszcze MagiC, lecz tutaj ze stabilnościa moze byc różnie, zalezy od samego falcona :)
Oczywscie programy GEMowe bez problemu odpalisz pod MiNTem, ale nikt z profesjonalnych uzytkowników np Cubase, Notatora, Calamusa nie bedzie odpalał go pod MMiNtem, im wiecej ramu tym lepiej.
Jesli chodzi o MINta polecam dystrybucje Vanilla MiNT dla trybu 030
bardzo fajny jest zastapenie pulpitu np Teradeskiem wspolpracujacym zarowno z MiNT jak i TOSem
Drakon napisał/a:4. Jak wygląda sprawa kompatybilności Falcona "w dół" z serią ST jeśli chodzi o dema/użytki?
Jesli chodzi o uzytki to bardzo, bardzo duza, zawsze mozesz odplic program w rodzileczosci ST - mono/Low etc.
Dema, chyba nie po to masz falcona zeby pgladac dema z ST (moje zdanie) :). Jest sporo swietnych dem na F030
Drakon napisał/a:5. Nie planuję w najbliższej przyszłości wkładania 060 czy czegoś podobnego - jedynie zamówiłem koprocesor, ot tak, żeby mieć (trzeba jakiś kwarc zmieniać czy coś?).
Nic nie trzeba robic wkladasz go w podstawkę i mozesz korzystac z programó ktore go wykorzystują
Drakon napisał/a:6. Bateria nie wiem, czy sprawna - ale w sumie mogę wymienić dla świętego spokoju - przy okazji - jak się objawia skończona bateria w Falconie?
nie trzymanie baterii/NVRamu, powoduje nie mozliwosc zapamietania na stale ustawień NVRAM-u, daty/zegara ustawien trybu pracy podczas bootowania VGA ustawien klawiatury i TOS. Jesli masz kalwiature angielska to akurat nie jest problem defaultowo jest UK dla TOS-a/ klawiatury
Drakon napisał/a:7. Co dalej - co jeszcze jest niezbędne, żeby w miarę komfortowo korzystać z Falcona?
zacznij od 14MB to podstawa bez tego nie ma co w ogole zaczynac pracy :)
Pozdro
Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE