Witam jestem nowy i chciałem wszystkich przywitać.
Proszę o poradę. Z pochodzenia jestem commodoro - amigowcem . W ostatnim czasie udało mi się nabyć 2 Atari 520stfm oraz 1040 St dodatkowo w kolekcji posiadłem megafile 30. Obydwie atarki były sprawne podłączane do monitora zachowywały się poprawnie. Jednak nie posiadałem kabelka do megafile. W końcu udało mi się kabelek taki zdobyć jako ze ręce mam koślawe poprosiłem kolegę o przylutowanie 1:1. W dniu dzisiejszym z biciem serca podłączyłem megafile do 520 i monitor był czarny. Po dopięciu kabelka wszytki wróciło do normy kolejne podpięcie spowodowało znów czerń monitora i tak już zostało . Atari po włączeniu swieci się dioda power ale monitor czarny. Oczywiście zaraz podłączyłem druga atarke 1040 slcelwm sprawdzenia czy to nie kwestia monitora i okazało się ze wszystko ok monitor i Atari 1040 działają pokusiłem się o podpięcie kabelka do 1040 i znów monitor czarny szybciutko wyłączyłem Atari i odpisałem kabelek na szczęście nie udało minsie zepsuć 1040. Ale 520 uszkodzona nie wyświetla nic. I tu prośba do kolegów jakieś pomysły co mogło zostać uszkodzone i jak to naprawić ?
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.