"XE Mega Combo Reset" mieści się oczywiście pod ekranem.
Jeżeli chodzi o śmieszny kształt płytki - starałem się uwzględnić wszystkie rewizje płyt XE i rozmieszczenie okolicznych elementów.
Płytka znajduje się na wysokości górnej płaszczyzny pobliskich układów MC14051 - jest obniżona na goldpinach kątowych, zaraz za oryginalnym gniazdem klawiatury.
Nowe gniazda klawiatury znalazłem tylko w wersji z blaszkami po obydwu stronach taśmy, więc akurat do tych gniazd nie można włożyć niestety klawiatury serwisowej od Mq ze względu na możliwość powstania zwarcia na liniach.
kkrys, który jest autorem oprogramowania, wykonał świetną robotę za pomocą oscyloskopu, dzięki czemu mamy do dyspozycji jako skróty klawiaturowe, kombinacje klawiszy: Start, Select, Option, Reset, Shift, Control, Break.
Jak już wspomniał kkrys, płytka RAM/ROM jest klonem projektu płytki Mq - SIMMexp w/g Pasia ( dzięki Pasiu / dzięki Mq za zielone światło ;) ).
Nawet nie próbowałem zmieniać ułożenia elementów - Mq zrobił to w najbardziej optymalny sposób, więc mijało by się to z jakimkolwiek sensem...
Przepraszam Pasia - na prototypowych PCB zapomniałem napisać że jest to jego projekt - jeżeli powstaną kolejne płytki, ten niewybaczalny błąd zostanie naprawiony.
...Zapomniałem dodać n/t Resetu, że "wkładka" do gniazda klawiatury Atarynki ma 0,6mm i wchodzi gładko - cienki laminat jest przy okazji solidnie wzmocniony rzędem goldpinów.
Post's attachmentsXE_RESET.jpg 220.25 kb, liczba pobrań: 1 (od 2021-03-25)
Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
ATARI 130XE 1MB Sophia2 / 3x 65XE-ECI 1MB / 65XE / XC12 / CA12 / MEGA COMBO RESET / SIO2SD / SDrive / FujiNet / SM711MP / SM741MP / AMIGA 600