Mam pytanie czysto techniczne w dokumentacji od Jagera tego nie wyłapałem, może ktoś mi pomoże
Mając plik bin ROM'u ze stacji Toms720 (kość 27c256) od pewnego jego obszaru są wrzucone programy dostępne dla użytkownika, bez konieczności wczytywania z dyskietki.
Zgrywając pod Dosem zawartość tego oprogramowania kopierem całodyskowym (format Single 90KB), mam ten soft na dyskietce - z niej także się uruchamia! Kiedy usunąłem wszystkie pliki pokazuje mi się liczba 179 wolnych sektorów. Czyli znacznie mniej - ja to oczywiście rozumiem w końcu kość to tylko 32KB czyli dysponuje mniejszą liczbą sektorów. Zawartość katalogu w Romie Toms720 została przeniesiona do dwóch ostatnich sektorów 7f00hex oraz 7f80hex, daje to możliwość utworzenia 16 wpisów dla plików.
Dane oprogramowania zaczynają się w pamięci od adresu 2180hex. Po ostatnim pliku zostało jeszcze 7 wolnych sektorów po 128bajtów 7B00, 7B80, 7C00, 7C80, 7D00, 7D80, 7E00 czyli wychodzi, że powinienem dysponować 186 sektorami. Niestety jeżeli w Romie dorzucę więcej danych niż 179 sektorów to ostatni plik nie jest w pełni czytany. Rom stacji bez względu na ilość danych zawsze pokazuje 000 wolnych sektorów... w Toms Multi Drive w romie przewidziane było 169sektorów... czy wartość dostępnych sektorów też jest zachowywana w jakimś miejscu krzemowej dyskietki?!
Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim