51

To zupełnie, jak niejaki Pinokio. Ładuje aż do skutku (awaryjnego wygaszenia ekranu).

52

albo do utraty wizji po wczesniejszych sporych zaburzeniach syntezatora mowy ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

53

Tak to jest, jak się ukłądy dźwiękowe (i wszystkie inne) lutuje drewnem.

54

Tak - wygaszacza ekranu: Dokąd chcesz teraz iść - tylko, że przeważnie po załadowaniu byxa do skutku - ciężko się chodzi. .nawet z drewnianymi nogami . :D

Kontakt: pin@usdk.pl

55

Yhm, pewnie równie nieciekawie, jak drewnanym mózgiem myśli?

56

DrewnoDreamZzz... :D

A ciekawe czy niejaka Drew Barrymore też jest z DREWna? :lol:

tudzież znany wszem i wobec (c)hip-(c)h(ł)opowiec Dr DRE(wniak) :D

I Ty zostaniesz big endianem...

57

Dobra - spokój - bo moderator urlopy powydziela tygodniowe - i skończy się kozakowanie   :lol:  . Czy ktoś jeszcze pamiętaj jaki jest temat ??  :twisted:

Kontakt: pin@usdk.pl

58

No to moze wracajac do tematu...

Można byłoby pomyśleć o paru rozszerzeniach przy okazji, nie? Np.:

A SysInfo? Niestety nigdy nie wykryl mi pamieci liniowej powyzej $010000 dla 816 choc takowa byla dolozona...

59

No wcale bym sie nie zdziwił. Sysinfo ma procedury testowania tej pamięci, ale nigdy nie było to sprawdzane na realnym sprzęcie. A tak w ogóle, to która wersja Sysinfo?

KMK
? HEX$(6670358)

60

Pewnie 2.03, bo zdaje sie, że nastepnych nie zdążyłes puścić.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

61

Pewnie 2.03, bo zdaje sie, że nastepnych nie zdążyłes puścić.

No to może 2.07 by wykrył ...

KMK
? HEX$(6670358)

62

a bys go wydal moze? ;>

--
= krap.pl =

63

Ta, 2.03 nie widzi liniowego ramu...

No to może 2.07 by wykrył ...

Chetnie bym to sprawdzil :).

64

Problem kabelka - mam to na dysku na Atari, i nie mam jak przenieść do netu. Ale wersję 2.07 z całą pewnością ma Lizard ... ;-)

KMK
? HEX$(6670358)

65

No pewnie, że ma. Pokazywał mi to kupę lat temu...

66

To ja tez bym z checia zobaczyl. Na wyciagniecie reki od miejsca gdzie teraz siedze stoi atarka z pasiowym rozszerzeniem 1MB liniowej pamieci. Odpalam i testuje. Notabene ja tez zrobilem jakis programik, ktory nawet chalupniczymi metodami obliczal predkosc zegara. Screenshot tutaj.

67

Tak, mam SI 2.07.

Błąd uniemożliwiający wykrywanie liniowego RAM-u został teoretycznie rozwiązany w 2.06. Niestety nic mi nie wiadomo o udanych, bądź też nie, próbach wykrycia dodatkowej pamięci.

.http://republika.pl/lzd/si-2.07.rar

Poproszę o jakieś screenshoty z liniową pamięcią >64kB.

Zawsze mam rację, tylko nikt mnie nie słucha.

68

Po sciagnieciu SI 2.07 z zapalem zabralem sie do testowanie i... u mnie zonk  :cry:
Oto wyniki:
System summary
Memory usage summary
A pamiec wiem, ze mam, bo programy ktore sam sobie napisalem, dzialaja.

69

No cóż, program do poprawki. W System summary jest napisane, że masz 1 MB pamięci w bankach. Masz tyle?

KMK
? HEX$(6670358)

70

PS. Memory usage summary pokazuje wszystko dobrze: to są odczyty ze zmiennych systemowych, a odpowiednie zmienne są zdefiniowane tylko w tym moim niedokończonym ROM-ie.

KMK
? HEX$(6670358)

71

Oprócz wykrywania ROM Simulatora przydałaby się detekcja ROM Changera - szczegóły techniczne u Pasia...  :D

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

72

Po sciagnieciu SI 2.07 z zapalem zabralem sie do testowanie i... u mnie zonk  :cry:

Spróbuj w opcjach włączyć "16-bit mode" i spróbuj jeszcze raz.

KMK
? HEX$(6670358)

73

W System summary jest napisane, że masz 1 MB pamięci w bankach. Masz tyle?

Tak. Mam 1 MB w bankach (na SIMie by Pasiu). Megabajt liniowej mam oczywiscie osobno  ;)

PS. Jak Ci sie chce, mozemy zastanowic sie, co jest nie tak. Moja procka na wykrywanie liniowej pamieci jest taka (kod dla cross-assemblerka ACME):

;Obliczanie rozmiaru dodatkowej pamieci
;pierwsze podejscie (oby dobre)
;najpierw zapamietuje komorki $0000 ze wszystkich 256 bankow w buforze, potem je zeruje
;testuje kazdego po kolei na zapisanie i odczytanie jakichs wartosci i oznaczam jako sprawodzony
;jesli nowy bank badzie mial w tym miejscu taka sama wartosc, to jest olewany
;(bo powinien miec zero jesli jest nowy). Potem odnawiam wartosci i wsio
;zreszta mozna (chyba) zalozyc, ze pamiec jest scisle ciagla, czyli mozna zatrzymac sie na pierwszym banku,
;ktory nie jest nowy
;ZWRACA:
;HighLinearBanks - numer ostatniego dobrego banku (0 gdy nie ma dodatkowej pamieci 255 gdy jest 16MB)
        !zn CountHighMem
CountHighMem
        stz vl0
        sep #%00110000
        !as
        !rs

;zapamietujemy
        ldx #$ff
        stx HighLinearBanks
        inx
.0      stx vl0+2
        lda [vl0]
        sta CntHMemBuf,x
        inx
        bne .0

;zerujemy
        stx vl0+2
        txa
.1      sta [vl0]
        inc vl0+2
        bne .1

;testujemy
        stx vl0+2
.2      lda [vl0]
        bne .nast
        lda #'S' ;prawdzony :)
        sta [vl0]
        cmp [vl0]
        bne .nast
        inc HighLinearBanks
.nast   inc vl0+2
        bne .2

;sprzatamy
.koniec ldx vl0+2
        dex
.3      stx vl0+2
        lda CntHMemBuf,x
        sta [vl0]
        txa
        beq .4
        dex
        bra .3
.4      rep #%00110000
        !al
        !rl
        rts

74

Rozumiem. Czyli razem 2 MB. Jeszcze jedno pytanie: jeśli masz 1 MB pamięci liniowej, to co jest potem? Tj. jakie efekty dają odczyty/zapisy w obszarze $100000-$FFFFFF?

KMK
? HEX$(6670358)

75

Poza obszarem jednego megabajta odczytywane sa wartosci numeru banku (czyli w komorkach $100000-$10ffff jest $10, w $110000-$11ffff jest $11 itd.). Zapis nic nie powinien zmieniac, ale nie probowalem (jesli to wazne, to sprobuje ;)). Tak przynajmniej dziala rozszerzenie Pasia.

Spróbuj w opcjach włączyć "16-bit mode" i spróbuj jeszcze raz.

"16-bit mode" byl na ON automatyczne. Sprawdzilem oba ustawienia: bez zmian.