na AAge komus udalo sie w koncu uzyskac transmisje w trybie taktowania zewnetrznym zegarem ... zdaje sie
48k w sekunde...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » 48kb w sekunde po SIO
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
na AAge komus udalo sie w koncu uzyskac transmisje w trybie taktowania zewnetrznym zegarem ... zdaje sie
48k w sekunde...
Pięknie! Gdyby jeszcze taka komunikacja po SIO poszła na niemodyfikowanym ROM-ie...
pytanie czy da się to dodać do FujiNet
Fujinet to jak na razie przy obecnej prędkości przesyłania danych wali błędów od cholery.
Nie będzie żadnej akcji, wspominałem autorom już że UDP do transmisji danych to nie najlepszy pomysł. FN jest dla mnie raczej tylko ciekawostką. Tzn - dobrze że jest ale raczej nigdy nie będzie to dla mnie głównym urządzeniem I/O. Są lepsze od tego rozwiązania po prostu.
A WiFiPrime? - osobiście zastosowanie dla takiego fjuczera (jak i FN) widzę w postaci programów użytkowych, czy wsparcia dla gierek sieciowych a nie ładowania z chmury gierek wyłącznie. No i tu dochodzimy do braku oprogramowania dla twojego rozwiązania.
na niemodyfikowanym romie pojdzie bez problemu
Hmmm
; SeND ENaBLe
;
; * = $EC17
;
LDA #%00000111
AND SKCTLS
ORA #%00100000 ;odczyt i zapis wg AUDF4
...
STA SKCTLS
STA SKCTL
...
;RECeiVe ENable
;
*= $EC40
;
LDA #%00000111
AND SKCTLS
ORA #%00010000 ;odczyt wg AUDF4, zapis wg CLOCK IN
STA SKCTLS
STA SKCTL
...
jak sobie to wyobrażasz?
Edit: Szczerze bym się cieszył gdyby bez modyfikacji ROM-u można było komunikować się z dyskietką przez SIO bez użycia generatorów POKEY-a, ale póki co tylko NewDevice potrafi obsługiwać komunikację SIO własnymi procedurami. Z SIO można załadować własny handler do obsługi urządzenia, ale on nie przechwyci obsługi urządzenia SIO o numerze $3x.
No i tu dochodzimy do braku oprogramowania dla twojego rozwiązania.
bo jak nie potrzeba dos to znaczy ze jest brak oprogramowania :-)
nie trzeba dos, wystarczy przeladarka albo ftp ;-) wiesz jak mozesz fajnie filemasterzyc :DDD
jak sobie to wyobrażasz?
bez jego potrzeby zycia :-)... i nawet mniej mniejsca zajmie...
odniosles sie do zdania w ktorym mowie ze rom nie musi byc zmieniany to Ci odpowiadam, ze aby uruchomic taka komunikacje nie trzeba korzystac z tych procedur ktore wskazales.
ciekawy jestem czy to bedzi ekomuniacja przerwaniowa - WATPIE !!! sadze ze metoda podobna do tez z xBIOS ;-)
tylko prawdopodobnie z calkowitym odcienciem od obrazu i przerwan...
natomiast sam dos i FN... niestety dos bedzie tu sporym hamulcem, wyobrazmy sobie, ze stare programy bez zadnych przerobek dostana dostep do dowlonych zasobow bez ograniczen miejsca/urzadzenia/wielkosci katalogow, plikow czy samego nosnika... autor FN juz cos taiego probowal nakreslic to go dosowcy zgasili ale ten pomsl sie kiedys przebije. (u mnie w WiFiPrime taki model funkcjonuje calkiem zgrabnie :p)
DOS nie jest problemem, ponieważ można sobie napisać sterownik SIO obsługujący taki rodzaj transmisji. Mowa o Sparcie, bo pozostałe DOS-y nie dają takiej możliwości.
Co do komunikacji bez filesystemu - to też w SDX jest już zrobione, bo od chyba przeszło 10 lat jest sterownik do protokołu DOS2DOS nazywający się PCLINK.SYS i służy do komunikacji z pecetem (AspeQt i Altirra potrafią tak gadać). Wystarczy więc zaimplementować obsługę we własnym urządzeniu i wszystko będzie od ręki działać. Nie wiem czy autor FujiNET-a o tym wie...
Proponowałem Ci zresztą obsługę tego protokołu w WiFiPrime, ale nie znalazł był Ci on Twojego uznania.
czy stare programy komunikujace sie tylko z D1 beda mogly z tego korzystac? no wlasnie :-) czy mozesz z tego zabootowac? no wlasnie... wymyslanie nowych protokolow spoko fajna zabawa. mi po prostu nie o to chodzi :-)
ostatnio bawilem sie w przerobki dosa dla kogos i z glupoty zajrzalem do modulu komunikacji... nie wiem co masz na mysli ze inne dosy nie daja takiej mozliwosci :-)
to zależy od egzemplarza
ograniczeniem na zewnętrzny zegar jest phi2/3 - szybciej nie pójdzie
do tego dochodzi integralność sygnałów, a z tą może być problem jeśli złoży się, że driver nie jest w stanie przeładować pojemności które mogą być zamontowane na liniach SIO
teoretyczna przepustowość sio w tym trybie to 59kbajtow/s ale to tylko teoretyczna
policz ile cykli będzie miał kawałek kodu który upycha blok pod dany adres
https://atariage.com/forums/topic/3328- … nt=1674585
wiadomo juz coraz wiecej
https://atariage.com/forums/topic/31782 … al-thread/
procedury komunikacji sa takie jak w xB. ta sama bajka.
niestety nie ma tam gotowego rozwiazania jedynie demonstracja ze koncepcja dziala
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » 48kb w sekunde po SIO
Wygenerowano w 0.022 sekund, wykonano 60 zapytań