1 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-04-08 08:25:47)

Bez emocji, z czystej ciekawości sprawdźmy jak się to rozkłada wśród użytkowników.
Wybieramy ilość RAM-u, którą posiada najbardziej pod tym względem wyposażone Atari, które posiadamy (nie emulator, jeśli  ktoś nie posiada Atari, nie powinien brać udziału w ankiecie).
Proszę o szczere zagłosowanie, w ten sposób dowiemy jakie są możliwości uruchomieniowe oprogramowania przez aktywnych na forum (zarejestrowanych i logujących się) Atarowców.

Analogiczną ankietę założyłem również na Atari Age.

2 Ostatnio edytowany przez lopez (2021-02-25 12:30:47)

Ja mam 1MB

3 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 12:32:32)

U mnie: 1 MB by Pasiu na PCB od Pajero (130XE & 800XL), U1MB do zamontowania.

4

Jacques napisał/a:

Wybieramy ilość RAM-u, którą posiada NAJLEPIEJ wyposażone Atari, które posiadamy (nie emulator, jeśli  ktoś nie posiada Atari, nie powinien brać udziału w ankiecie).

W sumie według mnie powinno być "które najczęściej używamy", wtedy by było miarodajne. Oddaję głos na 320Kb, bo tyle mam, widzę zagotował Cię inny temat :) Aha, napisz jeszcze, aby ludzie nie głosowali dwukrotnie/trzykrotnie, tylko na jednym forum, aby było miarodajnie. Ja głosuję tu, aby nie dublować.

Sikor umarł...

5 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 12:50:33)

Sikor, proszę nie motaj i nie sugeruj swoich zasad (dziękuję za zagłosowanie).
Masz swoją ankietę, ja mam swoją, a to które Atari ktoś trzyma w szafie, a które na biurku mnie nie interesuje.
GŁOSUJEMY wg instrukcji, czyli największa ilość RAM w którymkolwiek naszym ATARI.

W mojej opinii można również głosować na Atari Age, jeżeli ktoś jest tam użytkownikiem i NIE BĘDZIE się celowo rejestrować by zagłosować.
Da nam to przekrój w OBU społecznościach, nie widzę powodu byśmy się wykluczali (ja regularnie czytam i piszę na Atari Age), a więc powiedzmy otrzymamy  ankietę polską i ogólnoświatową (zakładam, że A.Age nie będzie raczej głosować tu).

6

Skoro @Jacques bruździsz w mojej ankiecie, to ja też tu mogę napisać swoją opinię, nieprawdaż? Takie są zasady forum.

Sikor umarł...

7 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 12:55:17)

Nie chcę się wykłócać, na pewno nie mówię nikomu jak głosować w Twojej ankiecie i nie zmieniam zasad Twojej ankiety. Peace, dzięki za głos.

8

spokojnie, zagłosowałem jakie mam.

Sikor umarł...

9 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 13:04:49)

I git (add, commit, push) :)

Przyszło mi na myśl, że pominąłem chyba dość niszową współcześnie wartość 192KB, ale jeśli ktoś posiada takie maximum RAM-u w Atari, może niech zagłosuje na najbliższą opcję 128KB, ewentualnie 256 KB - do wyboru wedle klauzuli sumienia ;)

10

Ultimate 1MB

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

11

Ja używam i podpięte na stałe mam stockowe 130XE plus Sio2SD. Gram i oglądam dema. Typowy ze mnie odbiorca treści;)

bzzzz...bzzzzz..... o wgrało się !!!!

12

@Hospes, wcale nie jesteś typowy, wręcz przeciwnie. 130XE to rzadkość w porównaniu do wszystkich pozostałych modeli, a 128kB ma raczej niewielka ilość użytkowników.

@Jacques: rzecz opisałeś nieprecyzyjnie. Po pierwsze napisałeś, żeby wybrać odpowiedź zgodną z najlepiej wyposażonym Atari, które posiadamy. Abstrahując od pozostałego wyposażenia, bo zakładam że chodzi nam wyłącznie o pamięć, to dla każdego określenie najlepiej wyposażone może oznaczać inną ilość pamięci, niekoniecznie największą.

Druga sprawa, że w ankiecie powinny znaleźć się konfiguracje Rambo i CompyShop, bo co z tego że ktoś ma 1MB Rambo, jak nie odpali na tym produkcji CS przygotowanych dla 130XE w ogóle.

PS. Nie mogłem się powstrzymać, żeby i tu nie wprowadzać zmętnienia tematu jak w sąsiednim wątku.
PS2. Rozważam zrobienie też jakiejś ankiety. Nawet mi się to zaczyna podobać:-)

13 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 14:06:04)

Mq napisał/a:

Abstrahując od pozostałego wyposażenia, bo zakładam że chodzi nam wyłącznie o pamięć, to dla każdego określenie najlepiej wyposażone może oznaczać inną ilość pamięci, niekoniecznie największą.

Tytuł wątku: Największa ilość RAM-u, którą posiadasz w Atari8
Tytuł ankiety: Największa ilość RAM-u, którą posiadasz w Atari8

Słowa "najlepiej" użyłem w samym opisie, ale wydaje mi się, że w świetle powyższego jest jasne o co chodzi i tak, chodzi o NAJWIĘKSZĄ ilość RAM-u, większości chyba jednak to się wydawało oczywiste, ale już wyedytowałem, proszę bardzo ;)
I mi chodziło o ilość, bez rozgraniczania na rodzaje implementacji rozszerzenia, żeby zbytnio nie komplikować sprawy.

Nie ma obowiązku głosowania, jeżeli komuś coś nie odpowiada, ale za wszystkie oddane głosy dziękuję.

14

320KB z epoki w jedynym posiadanym 65XE.
A gdzie ankieta na najmniejszy posiadany RAM? ;)

15

@Jacques, wiem, wiem, ale fajnie tak podjudzać w tego typu wątkach. W tytule nie napisałeś też gównoburza, ale przyjąłem defaultowo, że jest gównoburza między wierszami :)
Poza tym, to że w tytule i w ankiecie jest coś napisane, nie przekreśla tego co jest napisane w treści, a chciałem pokazać, że czytam to co piszą i to ze zrozumieniem, żeby nie było :)

Zagłosowałem na 1MB, bo we wszystkich Atarkach mam 1MB. Ciekawa sprawa, że jak na razie większość głosuje na 1MB, a na 64kB nie zagłosowała ani jedna osoba :) hehehe :) I co z tego wynika? Nic :)

16 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-25 14:29:07)

W tej ankiecie chodzi raczej o suche fakty stanu posiadania wśród atarowców (a nie oczekiwania dotyczące softu), więc mam nadzieję na mniejszą g...burzę, komentarze też są mniej istotne niż samo głosowanie ;)
A co może z tej ankiety wynikać? Nie do końca nic, dla autorów np. zasięg produkcji i stopień dotarcia do "hardłerowego" odbiorcy aktywnego na forum ze względu na jej wymagania.

17

Tylko że to nie jest stan posiadania Atarowców, tylko stan posiadania aktywnych użytkowników forów. Większość Atarowców w ogóle nie wchodzi na te fora.

18

Ja mam kilka rozszerzeń pamięci, ale żadne z nich nie jest jeszcze zamontowane w Atari. Więc zgodnie z prawda najlepszy komputer, którego używam to 130XE.

19

@ZuluGula: ja mam kilka domów, ale żaden z nich nie jest jeszcze wybudowany :)

20

ZuluGula napisał/a:

Ja mam kilka rozszerzeń pamięci, ale żadne z nich nie jest jeszcze zamontowane w Atari. Więc zgodnie z prawda najlepszy komputer, którego używam to 130XE.

I słusznie, dzięki za głos.

21 Ostatnio edytowany przez andy (2021-02-25 14:57:05)

Jak na razie wynika tylko tyle, że w zależności od oczekiwanych odpowiedzi wystarczy odpowiednio zapisać pytanie w ankiecie, bo np. wystarczyło dodać "fabrycznego" i moja odpowiedź była by zupełnie inna, a zmiana "najwięcej" na "najmniej" odwróciła by wyniki ;) Ale poczekajmy na więcej głosów i na ewentualne podsumowanie.

22

Wynika z ankiety dokładnie to, co jest w jej tytule, a przynajmniej powinno, jeśli uczestnicy zagłosują zgodnie z prawdą.
Zaczekajmy, zobaczymy i tyle.

23 Ostatnio edytowany przez zbyti (2021-02-25 14:55:47)

Tak tylko wspomnę, że Archon (1987)(Atari)(US)[!].car ma 32KB a gra jest legendarna :P

Bo w grze chodzi o grę :] także ten 1MB to chyba do innych zastosowań niż granie? ;)

24

@zbyti, Ty tutaj zostałeś przekreślony i w pierwszym poście wątku wykluczony z "aktywnych na forum Atarowców" :) Nie żebym podjudzał, ale tak sobie tylko sugeruję tendencyjność ankiety :)

25

Mq napisał/a:

@zbyti, Ty tutaj zostałeś przekreślony i w pierwszym poście wątku wykluczony z "aktywnych na forum Atarowców" :) Nie żebym podjudzał, ale tak sobie tylko sugeruję tendencyjność ankiety :)

Faktycznie :D