51

odnośnie obudowy:
tak sobie to zestawiałem i najsensowniej jest użyć zasilacza pico-psu LUB, jeśli ktoś pierwszego nie ma, znacznie taniej i pewnie lepiej użyć zasilacza w formacie TFX - mieści się idealnie nad tą częścią z wyświetlaczem POST i dało by się to zorganizować w mniejsze i ładniejsze pudełko

przechodze na tumiwisizm

52

x_angel napisał/a:

....   jedna - po prostu jeden XT-CF do jednego kompletu płyt. Zobaczymy.

Na jedno PCB  XT-CF jestem oczywiście zdecydowany.

53 Ostatnio edytowany przez x_angel (2021-02-10 19:48:02)

Dobra, szybkie podsumowanie: został jeden komplet do sprzedania.

Jak dotrą XT-CF, to zakładam, że każdemu nabywcy Xi 8088 przypadnie jeden XT-CF po kosztach. Jeśli ktoś zrezygnuje, to inny będzie mógł zamówić dwa :) Płytki są małe, wyjdą po 7.5zł + wysyłka.
Sam się zdziwiłem, czemu taka dysproporcja cen w porównaniu do Xi 8088 i backplane ale w sumie tamte były duże i ciężkie i mimo, iż były zamawiane oddzielnymi paczkami to do jednych i drugich dowalili ten podatek.

Od kiedy mam drabinki rezystorowe - dorzucam gratis do paczek. Jak ktoś jeszcze nie zamówił, to dorzucę przy rozsyłaniu XT-CF tylko proszę się upomnieć.

Później zrobię jeszcze listę zdublowanych układów TTL - może coś komuś wpadnie w oko, bo nie zamówił czy coś.

54

Ja w sumie bym dobrał z tym co Tobie zostanie, resztę dokupię i fajnie by było kostki flash też - napisz ile i odrazu przeleje a poczekam na przesyłkę.

55

Spokojnie, zanim do przesyłki, to jeszcze się 1000x zmieni :) A TTL-ki muszę posprawdzać co mam i po ile kupowałem, więc to może dopiero w weekend. Flashów nie kupowałem, zaprogramowałem na szybko jakiś AM29F010B ze swoich zbiorów.

Ogólnie to zakładałem, ze większość drobnicy będę miał ze zbiorów, a potem poszły zakupy w setki złotych.
Przestrzegam - u każdego tak to się kończy :P

56

czy ktoś będzie zamawiał śledzie? wraz ze śrubkami, bo te też są takie hamerykańskie...

przechodze na tumiwisizm

57

Ja z mousera nic nie zamawiam - tylko TME i nasze rodzime slawmiry i tv-saty :)
Mają przestawicielstwo w Polsce? Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia?

Jak nikt nie będzie zamawiał, to może ja bym zamówił, wtedy bym porozsyłał razem z XT-CF, bo inaczej to słaby sens.

58

kiedyś jakaś pani mówiła że jest z mous'a i że robią za proxy do mousera
ale od jakiegoś czasu jest polska strona i w ogole, wiec nie wiem jak sie sprawy mają
https://www.mausel.eu/

przechodze na tumiwisizm

59

kiedyś jakaś pani mówiła że jest z mous'a i że robią za proxy do mousera
ale od jakiegoś czasu jest polska strona i w ogole, wiec nie wiem jak sie sprawy mają
https://www.mausel.eu/

przechodze na tumiwisizm

60

Dziwnie to wygląda - chyba wolę zamówić z mousera, tylko żeby potem nie wyszło, ze przesyłka z USA :)
Dlatego zapytałem: może ktoś coś zamawiał?
Jak nie, to można napisać do tej Pani :) W każdym razie wyszukiwarka na MAUSEL nie znajduje tego bracketu.

61

jakieś nowości? Ktoś poskładał i odpaliło?
na kontrolerze klawiatury z tv-sat-shop nie działa - kończy na POST 60 - "Unable to flush KBC output buffer"
moje początkowe niepowodzenie było związane z włożeniem 74asl32 zamiast 74als92 - w miejscu opisu na płycie jest tam VIA, przez co 9 wygląda jak 3... eh
wciąż nic na monitorze - ani na VGA ani na MDA

przechodze na tumiwisizm

62

Poskładałem płytke, wszystkie TTL-e sprawdziłem testerem.
Brakuje mi jeszcze tylko te trzy krótkie drabinki rezystorowe.
Bez nich uruchamiałem na przemian z VGA i z Herkulesem ale nic mi monitor nie wyświetla.
Mam tylko dzwięk przy włączeniu,
i moge nadmienić, że jak przycisne reset, to dzwięk sie ponownie pojawia.

Jutro postaram sie wiecej podziałać.

63

widać wszyscy jesteśmy w tym samym miejscu
jaki kontroler klawiatury posiadasz?

przechodze na tumiwisizm

64 Ostatnio edytowany przez JLS (2021-02-23 13:33:14)

Candle napisał/a:

.
jaki kontroler klawiatury posiadasz?

Taki jak na fotce jest to 8042, wyjąłem kiedyś od starej płyty Pentium.

Post's attachments

8042.JPG 418.89 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

65

POST coś mówi innego niż u mnie czy x_angela? (60)

przechodze na tumiwisizm

66 Ostatnio edytowany przez JLS (2021-02-16 18:57:54)

U mnie chyba ten post nie działa, czyli tj. to co jest na backplane, ma dwie ósemki, podepnę jutro zewnętrzną karte POST.
Chyba znalazłem u mnie błąd. Mój układ U8 powinien być 8254 to i włożyłem 82C54-2. Tak mi sie wydawało ale nie ma kreski pomiędzy 4 i 2 i jest to P82C542. Niestety też nie moge znaleźć takiego PDF-a z tym oznaczeniem.

67

skoro odgrywa Ci melodyjke, to U8 działa

przechodze na tumiwisizm

68

Mały update.
Wymieniłem procesor, na zwykły 8088 ale Xi8088 tak samo sie zachowuje.
Oprócz karty VGA podłączałem jeszcze Hercules i ośmiobitowa kartę która
ma wyjscie VGA oraz  MDA . Przy tej 8-bitowej karcie buzzer popiskiwał jakby inaczej.
Kartę CVGA podłączałem do sprawdzenia na  płycie 386,
więc grafika wyświetlała się poprawnie,  ale i hercules też.
Mam nadzieje ze nie trzeba zastosować jedynie tej VGA która jest opublikowana do zrobienia
na stronie autora Xi-8088.
Moja karta grafiki jest na fotce.

Post's attachments

IMG_CVGA_1.JPG 456.16 kb, liczba pobrań: 1 (od 2021-02-18) 

69

ja myślę, że czas podłubać w biosie i sprawdzić, czy da się łatwo pominąć kwestie klawiatury - oczywiście nie jest to rozwiązanie, rozwiązanie płynie z chin, natomiast pozwoliło by to zweryfikować resztę systemu

karta vga ma własny bios - trzeba go tylko zmapować (wyłączyć mapowanie pamięci ram) w zadanym obszarze - jest to opisane na odwrocie karty, reszta jest załatwiana przez mechanizmy bios-extension i handler dla przerwania 13h, więc w teorii, powinna wystarczyć dowolna karta
karty mda i cga są obsługiwane bezpośrednio przez bios i tu bios musi wiedzieć, która jest podłączona zwyczajnie dlatego, że musi wiedzieć do jakiego sprzętu gada (po jego rejestrach, bez warstwy abstrakcji od sprzętu w postaci int13h)

przechodze na tumiwisizm

70

Czyli wg. Ciebie problem może być po stronie nieodpowiedniego kontrolera klawiatury ?

71

to jedyne co mamy inne od pozostałych ludzi składających te płyty (VGONS, YouTube)
POST na mojej i na x_angel'a karcie zwraca te same kody kończąc na 0x60, co wskazuje na kontroler klawiatury
klawiatura nie jest reinicjalizowana po resecie systemu, reaguje tylko na zasilanie
jeśli się uporam z robotą w kołchozie to spróbuje przekompilować ten bios i zobaczymy, ale to duże jeśli

przechodze na tumiwisizm

72 Ostatnio edytowany przez Candle (2021-02-19 00:33:10)

http://www.spiflash.org/wp-content/uploads/2021/02/WhatsApp-Image-2021-02-19-at-00.26.21.jpeg

no... po wywaleniu z biosu paru linijek...

Post's attachments

bios128k-2.0-nokey.bin 128 kb, liczba pobrań: 3 (od 2021-02-19) 

przechodze na tumiwisizm

73

kilka problemow
via przyjmuje zegar na pinie 3
p8242pc na pinie 2 - pin 3 to wyjscie
trzeba pin 2 podlączyć w miejsce 3ciego (da sie odgiąc pin 3 i włożyć w to miejsce wygięty pin2 w podstawke)

pin 1 via to kb clock in - tu jest OK, na p8242pc to to samo
pin 39 via to kb data in/ mouse clock in, no i niestety jest tu dupa
nalezy podniesc noge 27 i zewrzec pin 27 podstawki z 39 na pcb
dodatkowo trzeba zanegowac zanegowane wyjscie 38 kontrolera
ja to zrobilem przez odlaczenie bramki u38b oraz wyjscia bramki u38d i spiecia ich razem - trzeba pamietac o rezystorze do vcc inaczej bedzie wisialo zaraz po zainicjalizowaniu grafiki
po tych wygibasach widac transmisje miedzy kontrolerem a klawiatura, niestety bez sukcesow w dalszej czesci

przechodze na tumiwisizm

74

jeszcze trzeba odłączyć pin 2 U38 - po prostu odgiąć
w tym momencie jestem w stanie wejść do biosu i ustawić sobie date i czas... czasami... zabawa na całego...

przechodze na tumiwisizm

75

No prosze, jest duzo do przodu. Sprobuje tak zrobic jak opisaleś niestety dopiero w poniedzialek