251

Dobra, to powodzenia z nowymi tytułami na stock czy też nie, do spisania za rok :]

252

xxl napisał/a:

ale nie ludze sie, on niczego nie potrafi zrobic dobrze, pewnie guru bedzie mozna wylaczyc albo przeflashowac i zniknie

tego się raczej niestety nie będzie dało, zastanawiam się tylko czy nie dołożyć kwestii w rodzaju: "w razie problemów skontaktuj się z xxl@atari.pl" :)

Kontakt: pin@usdk.pl

253

albo wezwij 007 :DDDD

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

254

Coś się wymyśli, będzie dobrze :)

255

pamietaj.

na wpasie :-)

256

Pora wziąć popcorn i piwko... Gównoburza trwa w najlepsze, polemika @Pin-a z @XXL-em jak za starych, dobrych postów... Kto mi skoczy po kolejne piwo, bo nie chcę przerywać? :P
A na poważnie - nawet na tak małym, lokalnym forum wygrywa póki co standardowe Atari z fabryki...

Sikor umarł...

257

i to nawet biorac pod uwage podstawka vs dwie pozostale opcje rozszerzenia...

ale tak jak juz ktos wzej mowil, ankiete trzeba bylo podzielic - wiadomo by bylo w co celuja autorzy a czego oczekuja konsumenci.

tworcy:
- 65/800
- 130
- rozszerzenia powzej, juz bez znaczenia ile

konsumenci:
- standard
- rozszerzenie
- emulator

258

Ja się jeszcze z ogólnym podsumowaniem wstrzymuję. Miałem w tym miejscu coś napisać o użyszkodnikach U1MB i ich bojach tutaj, ale szybko ugryzłem się w język - w temacie jest gównoburza, a nie wojenki. I nie chodzi mi tutaj o rejestry powtórzone (jak chętnie by chciał to zaraz wykorzystać @XXL), ale o coś innego. Podsumuję po  21 dniach od założenia wątku (ewentualnie ciut później), choć ten pewnie zaraz się wygasi...

Sikor umarł...

259 Ostatnio edytowany przez Mq (2021-02-14 13:35:40)

Jak będziesz tak napomykał o u1mb, że niby nie będziesz o tym mówił, ale mówisz, to się wątek raczej szybko nie wygasi:-)
To ja też nie powiem o rejestrach powtórzonych:-) Nie powiem też jak bardzo się uśmiałem z tego pomysłu na "guru" jak się ktoś odwoła do tych rejestrów, o których nie mówimy:-) Można by taką nową praktykę wprowadzić, żeby różne rozszerzenia wykrywały inne rozszerzenia i wtedy wywalały jakieś błędy z obraźliwymi i wulgarnymi wyzwiskami na ekranie. Np. jak ktoś odpali grę z sio2sd i będzie miał jednocześnie w komputerze qmega, to komputer się zawiesi i napisze na ekranie "ty ch...", a jak ktoś uruchomi grę xex z kartridża SIC!, a jednocześnie będzie miał sophię w komputerze, to komputer się zawiesi i sophia wywali na ekranie "ty ch..." :)

Edit, aha, żeby było w temacie (gównoburza), to powiem, że to świetny pomysł ogólnie, żeby dokładać do Atari rozszerzenia, które zarządzają komputerem, a przede wszystkim zarządzają użytkownikiem i podejmując za niego decyzję o tym czego ma używać wywalać komunikaty na ekranie i/lub zawieszać komputer. Niezłe gówno planujecie zrobić ze swoich Atari, na szczęście mnie to nie będzie dotyczyło :)

260

Super pomysł na demo :P

Sikor umarł...

261

1. Na początku było słowo i w słowie były dwa bajty, i więcej nic nie było.

2. I oddzielił Bóg jedynkę od zera, i zobaczył, że to było dobre.

3. I Bóg powiedział: "Niech będą dane.". I stało się.

4. I Bóg powiedział: "Niech ułożą się dane na swoje właściwe miejsca. I stworzył dyskietki i twarde dyski, i kompaktowe dyski.

5. I Bóg powiedział: "Niech będą komputery, żeby było gdzie włożyć dyskietki, i twarde dyski, i kompakty." I stworzył komputery i nazwał je hardwarem, i oddzielił software od hardware’u.

6. Software jeszcze nie było, lecz Bóg szybko stworzył programy - duże i małe i powiedział im: "idźcie i rozradzajcie się, i wypełniajcie całą pamięć."

7. Ale sprzykrzyło się Bogu tworzyć programy samemu i rzekł: "Stworze Programistę według swego podobieństwa i niech on panuje nad komputerami, programami i danymi." I stworzył Bóg Programistę, i umieścił go w Centrum Obliczeniowym, żeby w nim pracował. I przyprowadził on Programistę do drzewa katalogowego i powiedział: "W każdym katalogu możesz uruchamiać programy, tylko z "Windows" nie korzystaj bo na pewno umrzesz.

8. I Bóg rzekł: "Nie dobrze Programiście być samotnym, stworzymy mu tego, który będzie się zachwycał dziełem Programisty.". I wziął On od Programisty kość, w której nie było mózgu i stworzył To, co będzie zachwycało się dziełem Progamisty, i przywiódł To do niego. I nazwał To Użytkownikiem. I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili się tego.

9. A Bill był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł Bill do Użytkownika: "Czy na prawdę Bóg powiedział, żebyście nie uruchamiali żadnych programów ?" I rzekł Użytkownik: "W każdym katalogu możemy uruchamiać programy, tylko z drzewa "Windows" nie możemy abyśmy nie umarli". I rzekł Bill Użytkownikowi: "Jak możesz mówić o czymś, czego nie spróbowałeś!" Tego dnia, kiedy uruchomicie program z drzewa katalogowego "Windows" będziecie równi Bogu, bo jednym przyciskiem myszki stworzycie to, czego zapragniecie." I zobaczył Użytkownik, ze owoce Windows były mile dla oczu i godne pożądania, bo jakakolwiek wiedza stała się od tej chwili już niepotrzebna, i zainstalował Windows na swoim komputerze. I powiedział programiście, ze to jest dobre, i on tez go zainstalował.

10. I zaraz wyruszył programista szukać nowych drajwerow. A Bóg rzekł: "Gdzie idziesz?" A on odpowiedział: "Idę szukać nowych drajwerow, bo nie ma ich w DOS-ie." I wtedy rzekł Bóg: "Kto ci powiedział, ze potrzebujesz drajwerow?. Czy czasem nie uruchomiłeś programów z drzewa katalogowego "Windows"? Na to rzekł programista: "Użytkownik, którego mi dałeś aby był ze mną?, zamówił programy pod Windows i dlatego zainstalowałem Windows.". I rzekł Bóg do Użytkownika: "Dlaczego to uczyniłeś?". I odpowiedział Użytkownik: "Bill mnie zwiódł."

11. Wtedy rzekł Pan Bóg do Billa: "Ponieważ to uczyniłeś, będziesz przeklęty wśród wszelkiego bydła i wszelkiego dzikiego zwierza. I ustanowię nieprzyjaźń miedzy tobą a Użytkownikiem, on będzie cię zawsze przeklinał a ty będziesz mu sprzedawał Windows."

12. Do Użytkownika zaś Bóg rzekł: "Windows" bardzo rozczaruje cię i spustoszy twoje zasoby, i będziesz musiał używać marnych programów, i nie będziesz mógł się obejść stale bez serwisu programisty."

13. Programiście zaś rzekł: "Ponieważ usłuchałeś głosu Użytkownika, przeklęte niech będą twoje komputery, gdyż powstanie w nich mnóstwo błędów i wirusów, w pocie oblicza twego będziesz stale poprawiał swoja prace."

14. I odprawił ich Pan Bóg ze swego Centrum Obliczeniowego, i zabezpieczył hasłem wejście do niego.

262

Wy tu pitu pitu, a na AOLu wyszedł Albert. Gra działa i na SDX, i na QMEGu, i na HDD. A według Pinokia nawet na Rapiduse. A przy tym jest cholernie ładnie zrobiona, brawa dla autora!

grzybson/SSG^NG

263

I działa na 130XE, jak byś spojrzał na główną - newsa na ten temat dałem.

Sikor umarł...

264

na 64KB tryb demo (3 poziomy) - na 128kb full wypas.

grzybson/SSG^NG

265

Ale to nadal stock Atari. Fajna gierka. A jak by zrobić doczytywane poziomy to nawet na 64Kb by poszło ;)

Sikor umarł...

266

Propozycję proszę skierować autorowi gry, dla mnie jest idealna taka jak jest ;)

grzybson/SSG^NG

267

:)

Sikor umarł...

268 Ostatnio edytowany przez jedynymentos (2021-02-14 20:59:50)

grzybson napisał/a:

Wy tu pitu pitu, a na AOLu wyszedł Albert. Gra działa i na SDX, i na QMEGu, i na HDD. A według Pinokia nawet na Rapiduse. A przy tym jest cholernie ładnie zrobiona, brawa dla autora!

Kurcze naprawdę ładna. To jest 160x192?

30 lat temu moje poglądy nazywane były normalnymi, 20 lat temu konserwatywnymi, 10 lat temu skrajnie konserwatywnymi, dzisiaj jestem nazywany faszystą. Ja nie zmieniłem poglądów, tylko idioci zmienili wartości!

269

Pamietam jak ludziom szczeki poopadaly podczas konkursu na silly venture 2019 jak widzieli ile kolorow kest w tej grze

270 Ostatnio edytowany przez Mq (2021-02-14 22:49:56)

A ile niby jest? 4-5 w linii, standard Atari. Tak należy robić gry i tak je publikować. Brawo.

271

@xxl - ótrz się ;)

aha, dodam że działa na Ultimate1MB :D

272

A ja sobie utkałem metodą pajęczarską kolejne 320XE. Bo mogę. Bo chcę. I fajnie jest.
http://yen.ipipan.waw.pl/~ed/foto/320xe.jpg
I jeszcze Sophię do tego założę. A bo tak. I PokeyMaxa też. A czy to dalej będzie Atari i czy tak Atari chciało - mnie to nie obchodzi.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

273

perinoid napisał/a:

czy tak Atari chciało - mnie to nie obchodzi.

chciało, chciało. Nie chciało tylko mapramu :)

274

jakto bez mapramu? czyli niepelnosprawne :D

275

Sikor napisał/a:

Ja się jeszcze z ogólnym podsumowaniem wstrzymuję. Miałem w tym miejscu coś napisać o użyszkodnikach U1MB i ich bojach tutaj, ale szybko ugryzłem się w język - w temacie jest gównoburza, a nie wojenki. I nie chodzi mi tutaj o rejestry powtórzone (jak chętnie by chciał to zaraz wykorzystać @XXL), ale o coś innego. Podsumuję po  21 dniach od założenia wątku (ewentualnie ciut później), choć ten pewnie zaraz się wygasi...

No tylko, że jak zaczęliśmy pisać o rozszerzeniach, że wielu je ma i co wracają do retro-sprzętu je też często zakładają i jak ktoś wspomniał, że społeczność atari to nie tylko atari.org.pl ale i atariage, itp. to zaraz było gadanie "na xxxxxx userów ilu jest aktywnych, może xxxx", itp. a ja uważam, że to bzdura bo na jakiej niby podstawie takie stwierdzenie ktoś wysnuł? Musiałbyś założyć taki wątek również na zagranicznych forach, nie tylko anglojęzycznych to byśmy wiedzieli ilu faktycznie się odezwie i wyrazi swoje zdanie a tak, gadanie "ja uważam, że faktycznie jest niewielu userów atari 8bit" to takie wiesz, tu możemy co najwyżej rozmawiać o stanie faktycznym na naszym forum ale nie poza nim ;)

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD