Czas na kolejny raport z placu boju :)
Czytałem o Bad-DMA. Nie mam SatanDiska/UltraSatana więc nie mam na czym porównać zachowania DMA (pytałem Zaxona, też nie ma).
Natomiast rozkręciłem STEka, zajrzałem pod floppa i mam to lepsze DMA - "C38739-001A".
Dolutowanie rezystorów pull-up do DMA to nie głupi pomysł, ale ja nie mam dość pewnej ręki, ani dobrej lutownicy aby zrobić to samemu, będzie musiało poczekać :)
Mam za to inną obserwację - przez przypadek podpiąłem zasilanie z laptopa i.... zaskoczyło. Przy zasilaniu z lapka bootuje za kazdym razem, a z ładowarek wcale. Jedna to LG 4.8V/1A, druga Huawei 5V/1A.
Potestowałem na obu firmware.
Na oryginalnym:
* flipo z dysku nie rusza wcale
* we were at - ekran robi się niebieski podczas ładowania, najczęściej na początku
* Bad apple od fenarinarsy - też zatrzymuje się podczas ładowania
Spaczowany firmware z wątku u exxosa (przyjdzie się tam zarejestrować)
* flipo idzie całe
* we were at - crashuje się tuż przed Mandelbrotem
* Badapple - przechodzi cały loading, idzie dobrze 20 sekund i freeze (nie mam też dźwięku, ale to pewnie mój nierozwiązany problem z STE DAC, pisałem kiedyś na forum)
Sprawdziłem też innego bluepilla - ma takie samo oznaczenie jak pierwszy, ale w jednym kropka jest wklęsła, a w drugim nadrukowana biała - więc pewnie oba to podróby. Nic miało to wpływu.