anx239 napisał/a:[...]czy stacje w PC pod XP tym programem nagrywają 11 sek na ścieżkę - u mnie wszystkie obrazy z 11 ścieżkami się nie nagrywają.
Próbowałem nagrać kilka obrazów .st o parametrach 80/11/2, 81/11/2 na swoich trzech laptopach IBM ThinkPad A20m, A30p i A31p.
W Windows XP + fdrawcmd + FloImg - błędy RFN tak jak u Ciebie anx.
W FreeDOS + Makedisk 1.5 - błąd, nie pamiętam komunikatu, ale generalnie o tym że nie może zapisać.
W MS DOS 7 z Windows 98 (nie Command prompt, tylko boot DOSa bez GUI W98)
+ Makedisk - ten sam błąd co we FreeDOS
+ DOS Navigator - a on ma pod Shift+F7 zaawansowany narząd do formatowania i przy ustawieniu 80/11/2 dostaję "Track 0 bad" (różne dyskietki, formatujące się w Amidze, ST i w PC na standardowych parametrach)
+ format a: /t:80 /n:11 - "drive parameters not supported" - czy jakoś tak
Nie wydaje mi się jednak aby problemem były same stacje, bo przecież większość stacji PC podłącza się (po drobnych przeróbkach, ale nie dotyczących ilości sektorów) do Amigi, która standardowo używa 11 sek/ścieżkę.
Wydaje mi się że to raczej kwestia kontrolera w PC i/lub drivera w Windows (choć wydawać by się mogło że fdrawcmd powinien umieć więcej) i obsługi stacji w DOS.
Jedyny mały sukces to Windows XP + OmniFlop, który potrafi u mnie sformatować 80/11/2 jako "Ensonic SQ80", "Oberheim DPX", lub "Prophet 2002. W opcji Format+write pozwala sobie nawet zapodać plik .st, nagrywa go bez komunikatów o błędach, ale taka dyskietka nie jest odczytywana ani w tym samym OmniFlop, ani w ST.
Więcej czasu na to nie miałem. Przydałoby się poczytać trochę teorii o tym i spróbować jeszcze na jakiejś starszej płycie PC + starszy DOS np. 6.22 i jakieś inne narządy niż Makedisk (stdisk, itp).
Kiedyś sobie wyciągnę z szafy najstarszą płytę i się pobawię, ale póki co brak czasu.
<--
Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.
--== Kup Pan/i dyskietkę
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--