Dzień dobry
Niedawno stałem się posiadaczem Mega ST2. Podłączyłem go do monitora SM124 i po włączeniu komputera widzę tylko biały obraz oraz dźwięk podobny do tego jaki był przy wgrywaniu programów z kaset do "małego" Atari i ciągle mieli stacja dysków. Po włożeniu dyskietki i załączeniu zasilania coś tam się wczytuje, pojawia się napis "Kein virus in boot sector" i obraz staje się czarny a z głośników leci jakaś melodia. Nie wiem co dokładnie jest na tej dyskietce ale widać, że coś się wczytało i działa tylko nie ma obrazu. Co z tym zrobić?
Zasilanie 5 i 12V zakładam, że jest skoro komputer zaczyna działać, stacja wczytuje i jakiś obraz jest jeśli pokazuje wyżej wspomniany napis. Stawiam na problem z TOSem - czy to dobry trop?
Mam też 1040STE, które działa bardzo niestabilnie i ma skorodowane punkty lutownicze na płytce. Może z niego mógłbym pożyczyć sobie jakieś części do diagnostyki? Ciekawe czy TOS dla STE i Mega ST jest taki sam i mógłbym sobie te układy przełożyć? A może to całkiem inna usterka?
FujiNET firmware v1.5.0 Nowa wersja firmware, która wprowadza szereg ulepszeń i poprawek.
Prima Aprilis Compo 2025 Wystartowała nowa edycja Prima Aprilis Compo, w której obowiązuje jedno wyzwanie - piszemy wyłącznie w Atari BASIC.
maxYMiser FM v1.67 Nowa wersja trackera.
Echa Forevera 23 Wyniki konkursów dla platformy Atari.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację