@VLX Dzięki, od lat szukam podobnego narzędzia :) Później sprawdzę :) Podobną funkcję spełnia Kopiarka, ale wymaga jednoczesnego podłączenia stacji i magnetofonu, co nie zawsze jest możliwe.
Edit: Wtyk SIO możesz przełączać przy włączonym Atari, pod warunkiem, że urządzenie akurat nie czyta / zapisuje. Jeżeli potrzebny jest DOS to jako pierwsze włączasz urządzenie z DOS-em... W kopiarce właśnie jest ten problem, że korzysta naprzemiennie ze stacji i magnetofonu i wymaga ich jednoczesnego podłączenia. W sumie łatwo zrobić rozgałązkę, ale ja np. takiej nigdy nie zrobiłem... No i dlatego mam nadzieję, że program wrzucony przez VLX-a ma handler Turbo i nie wymaga podłączenia urządzeń jednocześnie (trzeba go spróbować uruchomić spod DOS-a) :)
@Ramik W ROMie 2T12 jest kopier (jest też wersja, skonwertowana do xex, którą można uruchomić również z taśmy), są też nieco starsze wersje samego kopiera - Long Turbo Copy. [Modyfikowałem go tak aby mógł odczytywać pliki zabezpieczone dwiema wersjami AutoCopy (program do kopiowania dysk->taśma)].
Edit: dokładnie to ten kopier jak na pierwszym zdjęciu.
W tym załączonym przez VLX-a wygląda, że można kopiować z dowolnego urządzenia na dowolne. Spróbuj jako identyfikatora urządzenia użyć litery T: * zamiast D: *
xex (exec) to plik który uruchamiasz spod menu turbo R, D: *. W normalu przed takimi plikami nagrany jest przeważnie loader "!". W turbo też są loadery, które trzeba odpowiednio dograć przed niektórymi programami (xex).