1

Cześć, prosze o pomoc w rozpoznaniu co to za turbo. Żadnego dodatkowego kabelka nie ma. Jest za to przelącznik i na szczęście oznaczenia na scalakach ;).

Post's attachments

IMG_20210201_135706.jpg 1.84 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_20210201_142354.jpg 1.71 mb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-01 14:51:46)

Obstawiałbym Turbo Blizzard (wersja druga - UL1111):
http://atariki.krap.pl/index.php/Turbo_ … d#Schematy

Nie chciałbyś sprzedać? ;)

3

super by było, a były kardridże do blizzarda czy tylko loaderami?

4 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-01 15:07:35)

Jak najbardziej były carty:
http://atariki.krap.pl/index.php/Turbo_Blizzard

Najlepszy/najciekawszy to chyba "Hurek", poszukaj tutaj na forum przez wyszukiwarkę.

5

a ten będzie sie nadawał?
niby nazywa sie Blizzard ale w menu nie za wiele tam blizzarda :)

Post's attachments

bliz.jfif 44.5 kb, liczba pobrań: 26 (od 2021-02-01) 

bliz2.jfif 47.5 kb, liczba pobrań: 20 (od 2021-02-01) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

6 Ostatnio edytowany przez Jacques (2021-02-01 16:40:37)

Tak, spróbuj coś załadować Mikroloaderem lub Binary Loaderem.

7

Jacques napisał/a:

Obstawiałbym Turbo Blizzard (wersja druga - UL1111):
http://atariki.krap.pl/index.php/Turbo_ … d#Schematy

Nie chciałbyś sprzedać? ;)

dopiero kupilem i bez swiadomosci, ze ma turbo. Daj sie troche pobawic ;)

8 Ostatnio edytowany przez SQT (2021-02-01 18:59:39)

Jacques napisał/a:

Jak najbardziej były carty:
http://atariki.krap.pl/index.php/Turbo_Blizzard

Najlepszy/najciekawszy to chyba "Hurek", poszukaj tutaj na forum przez wyszukiwarkę.

O tak, Turbo Blizzard Phoenix od Hurasa z Piekar Śląskich.

Przy okazji zapytam, miałem to turbo ale żadnego przełącznika w magnetofonie nie było. Więc jak to tak?

9

Wlasnie o to samo mialem zapytać. Jade kupic wlasnie kardridz i wolalbym zeby to magnetofonie bylo blizzard ;)

10 Ostatnio edytowany przez ramik (2021-02-01 22:39:57)

Niestety magnetofon do naprawy (chyba) słaby sygnał, dzwiek faluje nawet po wymianie paska napedowego na nowy.
Czy ktoś by się podjął  sprawdzebia/naprawy. Najchetniej Warszawa ale niekoniecznie. Turbo zidentyfikowane Blizzard v2.
Dzieki @Jacques. Model magnetu to nieoryginalny "for Atari" XCA12

11

'head set', w blizzardzie przydaje się ustawienie głowicy. tu przy ładowaniu ztcp nie będziesz słyszał tak głośnego sygnału jak w kso/t2000. sygnał bardziej 'widać' niż słychać.  dźwięk faluje? ale na każdej kasecie czy tylko to stwierdzenie na kasecie blizzard? może kaseta/taśma deczko zdechła po >20latach..
uważam że do testów przydaje się jak widziałeś adapter kasetowy. w turgenie wygenerujesz plik cas lub wave z prawidłowym silnym ostrym sygnałem. jeśli z tego program się wczyta, to prawdopodobnie słabym ogniwem jest taśma..

12

Panowie, przy okazji jak mowa o blizzardzie to chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć. O ile dobrze rozumiem, dodatkowa płytka wmontowana w magnetofon, formuje odpowiedni sygnał dla Atari. Jaki natomiast ma wpływ ten układ dla odczytu standardzie skoro w żaden sposób nie jest odłączany?

13

takron27 napisał/a:

'head set', w blizzardzie przydaje się ustawienie głowicy. tu przy ładowaniu ztcp nie będziesz słyszał tak głośnego sygnału jak w kso/t2000. sygnał bardziej 'widać' niż słychać.  dźwięk faluje? ale na każdej kasecie czy tylko to stwierdzenie na kasecie blizzard? może kaseta/taśma deczko zdechła po >20latach..
uważam że do testów przydaje się jak widziałeś adapter kasetowy. w turgenie wygenerujesz plik cas lub wave z prawidłowym silnym ostrym sygnałem. jeśli z tego program się wczyta, to prawdopodobnie słabym ogniwem jest taśma..

ale w normalu też słabo, czyli generalnie sie nie kreci glowicą w atari ale w blizzardzie mozna? Tradycyjnie chcialem wgrac w kopier w normalu i przegrac na blizzard zeby miec pewnosc ze to blizzard i ze magnet ok, ale nie wczytuje nawet w normalu ;(

14

Powiem szczerze że u mnie sprawdzało się, że jeśli w turbo miałem idealnie ustawioną głowice, to w normalu również było ok.

15

> SQT: u mnie sprawdzało się, że jeśli w turbo miałem idealnie ustawioną głowice, to w normalu również było ok.
nom, tak, ja też ustawiam.

> SQT: Jaki natomiast ma wpływ ten układ dla odczytu standardzie skoro w żaden sposób nie jest odłączany?
ztcp, w dawnych latach znajomy miał blizzarda, i miał przełącznik dodany w magnetofonie. co on przełącza -nie wiem. w temacie blizzarda nie jestem znawcą.

> ramik: generalnie sie nie kreci glowicą w atari ale w blizzardzie można?
na moje ucho dźwięk ścieżki blizzarda to wyższe częstotliwości niż w kso/t2000, to i głowica wymaga dokładniejszego dostrojenia. te programiki typu 'head set' obrazują Ci wczytywany sygnał, ustawiasz głowicę tak żeby sygnał mieścił się w zaznaczonym przedziale. nie wiem czy dla sygnału w normalu też nie pokazuje poprawności ustawienia. to w kso/t2000 nie spotkałem się z takim programem i tu ustawiam na słuch metodą prób-błędów odczytu.

> ramik: ale w normalu też słabo
wiesz, zawsze jest 'szansa' (mimo nowego paska) że głowica jest już zużyta, wytarta. to nie jest element wieczny niezniszczalny.

16

to na razie nie bede chyba krecił bo jak w normalu tez nie dziala to po co?, magnetofon wygląda jak nówka, glowica też, nawet rolka jest ładna czarna bez sladów zuzycia, moze cos w elektronice albo ktos tym blizzardem cos spartolił? To znajdzie sie chętny zeby zajżeć? Paczkomatem w obie strony + naprawa, płace jak za zloto ;)

17 Ostatnio edytowany przez Sikor (2021-02-04 09:38:29)

Powtórzę po raz pierdyliontysięczny za innymi: nie ruszaj głowicą w magnetofonie Atari! To nie C64, tu śrubokręta nie dodawano do zestawu, jak raz się ustawiło to ni wuja nie dotykasz, bo potem są problemy. Jak w Normalu wczytuje, to ustawienie głowicy jest ok. Poza tym - jeśli nie odczytuje zapisanych PRZEZ SIEBIE rzeczy, to nie jest kwestia ustawienia głowicy (zabrudzenia może już być), regulacja ZAWSZE dotyczy rzeczy nagranych na innym (w tym wzorcowym) magnetofonie. TU NAGRYWASZ w takim ustawieniu jak jest, i JEŚLI SAM MAGNETOFON działa PRAWIDŁOWO nie ma bata - musi sam siebie wczytać. Jeśli tego nie robi - jest po prostu coś źle robione.
Tyle w temacie, ale zrobisz jak uważasz. Licz się z tym, że po regulacjach już nic nie wczytasz.

Sikor umarł...

18

Sikor napisał/a:

To nie C64, tu śrubokręta nie dodawano do zestawu, jak raz się ustawiło to ni wuja nie dotykasz,

W C64 też się nie używa. To wymysł piratów przegrywających soft na deckach audio. Oryginalne taśmy wszystkie działają z domyślnym skosem.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

19

Oczywiście, Dely, ale tam właściwie to niczym nie groziło. W Atari naprawdę ciężko potem ustawić głowicę.

Sikor umarł...

20

takron27 napisał/a:

> SQT: Jaki natomiast ma wpływ ten układ dla odczytu standardzie skoro w żaden sposób nie jest odłączany?
ztcp, w dawnych latach znajomy miał blizzarda, i miał przełącznik dodany w magnetofonie. co on przełącza -nie wiem. w temacie blizzarda nie jestem znawcą.

Miałem przerobiony magnetofon plus cartridge z menu Phoenix od "Hurka". Żadnego przełącznika nie było a śmigało jak wściekłe. Może ktoś coś więcej wie?

21

dzieki, nie kręce ;)) a ktoś zajży do tego blizzarda?? bo nie wczytuje ani w normalu ani w blizzardzie ;(

22

ależ tak, zawsze się zgadzałem z tym, że zasadniczo nie powinno się ruszać firmowo ustawionego skosu. ale nie każdy to wie i czasem ktoś pokręci. to magnetofony zazwyczaj z n-tej ręki. a jeśli już ktoś kiedyś rozregulował, to trzeba by podjąć próbę ustawienia (to a'propo "Licz się z tym, że po regulacjach już nic nie wczytasz"). ja ramikowi gmeram tylko przy magnecie z kso/t2000 (+superturbo). blizzarda się nie podejmę bo go nie znam.
ale, znający się - powiedzcie po co właściwie na każdym carcie blizzarda jest jakiś program obrazujący poprawne ustawienie głowicy?

23

dobre pytanie!!!

24

Jak pisałem - magnetofon MUSI wczytać zapisane przez siebie dane. Jeśli tego nie robi - to choćbyś głowicę odwrócił o 180 stopni nic nie uzyskasz. Ewentualne próby możesz zrobić, jak już będzie odczytywał to, co sam zapisze. Ale co ja się tam znam?

Sikor umarł...

25

Na moim karcie nie było.
Za to pamiętam kolega miał na kasecie dla Turbo Tom Plus nagrany...