Panowie,
Nie chciałbym tu "gasić światła", bo to jest do zrobienia z Atari 8-bit, ale nie w ten sposób. Tube Port w BBC micro to nie jest po prostu czysta/pełna szyna danych... po drodze jest logika z kilkoma FIFO, mechanizm wymiany danych jest bardzo uproszczony. Sam kod dla Tube Pi obsługujący to złącze jest naklepany w ASM i rezerwuje dla siebie jeden z rdzeni, aby wyrobić się w sensownym czasie. ROM BBC wspiera dodatkowe CPU, więc realizacja tego projektu bez dodatkowej logiki była możliwa. W przypadku JIL da się to zrobić jednak trzeba dołożyć trochę glue-logic, ale to wszystko to jest najmniejszy problem... bez softu który by wykorzystał te możliwości to rozwiązanie jest nic nie warte, a tego softu trzeba napisać sporo...
Takim rozwiązaniem powiedzmy podobnym do tego był cart Zenona z 65816 (Weronika)... czy ktoś napisał jakiś kawałek sotfu na to? Doskonale wiecie że nie powstało dla tego rozwiązania zbyt dużo oprogramowania... wokół takiego rozwiązania musi powstać cały ekosystem, dobrze udokumentowany i zachęcający ludzi do tworzenia. Z masą przykładów pokazujących że warto zaangażować swój czas i siły w dane rozwiązanie.
Należy pamiętać również o tym że będzie bardzo trudno zachować odpowiednie zależności czasowe jeżeli chce się zastąpić oryginalny CPU, takim emulowanym w rasp-pi + glue logic. Tu jest wymagane 100% cycle exact, a wiadomo ile czasu zajęło uzyskanie jako-takiej zgodności autorowi chociażby Altirra. Ale zastosowanie rasp-pi jako dodatkowy co-processor pozwoliło by na zachowanie 100% zgodności ze starym softem oraz uruchamianie nowego softu, specjalnie stworzonego dla tego konkretnego rozwiązania...
Sądzę że kolejnym przykładem mógłby tu być Rapidus... no ale tutaj jest ten sam problem co z weroniką... ile powstało softu który wykorzystywałby możliwości tej dopałki? Nawet mimo tego że jest Sparta i całe środowisko dostosowane do tego rozwiązania (DracOS, etc.) nie widzę jakoś aby powstawała masa softu wykorzystująca możliwości Rapidusa. Za to są spory i wojenki przy każdej możliwej okazji.
Nie chcę tu nikogo zniechęcać do niczego i mówić że to niemożliwe, lecz uświadomić że to wszystko wymaga pewnych nakładów pracy i współpracy większej grupy ludzi.
W moim przypadku robiłem eksperymenty z innymi MCU/CPU i efekty były obiecujące, odłożyłem na półkę bo nie mam obecnie czasu/możliwości aby zaimplementować wymaganą funkcjonalność (chociażby podrasowany BASIC który korzystałby z dobrodziejstw FPU).