tak... spoleczenstwo nie doroslo do socjalizmu :-)
Do kapitalizmu tym bardziej - nikt nie chce brać odpowiedzialności za swoje czyny.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Strony Poprzednia 1 … 184 185 186 187 188 … 399 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak... spoleczenstwo nie doroslo do socjalizmu :-)
Do kapitalizmu tym bardziej - nikt nie chce brać odpowiedzialności za swoje czyny.
Tego nie mówię. Ale widzę, że to wygląda tak, że jeśli coś mnie ogranicza to "uuu... socjalizm mnie krępuje!". Ale jeśli na skutek własnych wyborów trzeba ponieść odpowiedzialność to nagle okazuje się, że "to nie ja", że "to nie tak" itp.
"Kto by się tam przejmował ograniczeniami prędkości, przecież one są jawnym pogwałceniem mojej wolności. Wiem, jak mogę jeździć". Ale jak jest wypadek to nagle "No po cholerę tu jechał/szedł?".
"Nie zapłacę podatku bo opresyjne państwo mnie łoi na każdym kroku". Ale jak potem co do czego przychodzi to "Czemu nie mogę się dostać do szpitala, na co idą te moje podatki?!".
"Nie będę nosił maseczki bo nie muszę" - ale jeśli kogoś zarażę to "Nie, to na pewno nie moja wina".
Można tak wyliczać długo. Wolałbym mniej ograniczeń i nakazów, jak każdy myślący człowiek. Ale jednocześnie widzę, z jakiego materiału składa się nasze Społeczeństwo i to nie jest materiał na myślicieli.
Czemu imputujesz, że bronię socjalizm? Nigdzie nawet nie napomknąłem o tym. Ja tylko piszę, że ten system jest naturalny dla większości naszego społeczeństwa - wystarczy popatrzeć, kogo wybrali, żeby nami "rządził".
Na marginesie...
Ostatnio zetknąłem się z opinią, że regresja mentalna dramatycznie przyspieszyła.
Tylko 5% ludzi jeszcze jako-tako myśli i ogarnia rzeczywistość.
Osobiście uważam te 5% za nieuzasadniony i niepoparty empirycznie optymizm.
xxl napisał/a:tak... spoleczenstwo nie doroslo do socjalizmu :-)
To jest akurat w znacznym stopniu wynik wieloletniego, tradycyjnego już, paternalistycznego stosunku władzy do społeczeństwa. A ludzie zachowują się tak, jak są traktowani. Jeśli państwo o wszystkich się troszczy, o wszystkim myśli i za wszystko odpowiada, to ludzie zachowuja się nieodpowiedzialnie. Doskonałym przykładem jest tu ruch drogowy - państwo wmawia pieszym, że na przejściu mają bezwzględne pierwszenstwo i to inni mają obowiązek zadbać o ich bezpieczeństwo, i skutek jest taki, że coraz więcej ludzi w ogóle nie zwraca uwagi na to, czy coś jedzie, tylko włazi, bo "mam prawo...". A "mam prawo..." w tym momencie często oznacza "...do 4000zł zasiłku pogrzebowego".
A tym czasem mamy "Hołd Tuski"
https://www.youtube.com/watch?v=QYfn1To3S0g
co za idiota jeśli można skomentować to w ogóle.
proste rozrywki prostego człowieka. Taka patolka nieco :)
Takie proste radości jak nastolatka, chęć dzielenia się nimi ze światem też podobna ;) No naprawdę są powody do dup... Dumy :)
Argumenty i przykłady nadal z zakresu szkoły średniej ;)
Proste. Boicie się - siedźcie w maskach i kombinezonach OP-1, w domu. Wyrzućcie domowników na ulicę. Wkładajcie zakupy na dwutygodniową kwarantannę. Przypominam o innych naprawdę groźnych sprawach: HIV, HCV, borelioza w lesie, promieniowanie EMF w mieście, antybole w wodzie pitnej, pestycydy w owockach, Ebola, zatrucia metalami. Alkohol uczynił więcej szkody w waszych organizamach niż katar nazwany od roku katar-19. A wyzywanie normalnych zdrowych ludzi pragnących normalnego życia bez paniki strachu i rządu który nam mówi co mamy robić - to właśnie prosta rozrywka pospólstwa, które nie ma własnego zdania ani nie poddaje krytyce tego, co mu w głównym ścieku dają.
Alkohol uczynił więcej szkody w waszych organizamach niż katar nazwany od roku katar-19.
Dla porządku dodam, że piwo to nie alkohol :)
Dla porządku dodam, że piwo to nie alkohol
Jedno piwo, to nie piwo...
Dwa piwa, to pół piwa...
Cztery piwa, to jedno piwo...
Ale jedno piwo, to nie piwo... :P
@Creonix - ale czytając ze zrozumieniem to co napisałeś, to właściwie to Ty powinieneś siedzieć posrany w klatce Faradaya :)
@XXL - ja, to znam nawet jednego takiego, co do teatru często chodzi :)
mgr_inz_rafal napisał/a:Dla porządku dodam, że piwo to nie alkohol
Jedno piwo, to nie piwo...
Dwa piwa, to pół piwa...
Cztery piwa, to jedno piwo...
Ale jedno piwo, to nie piwo... :P
Sikor, trzeba by Sztaba w końcu zorganizować, takiego większego...
Ja nie chronię się przed wyimaginowanym niebezpieczeństwem.
To przed czym się chroni płaskoziemca?
Proste. Boicie się - siedźcie w maskach i kombinezonach OP-1, w domu. Wyrzućcie domowników na ulicę. Wkładajcie zakupy na dwutygodniową kwarantannę. Przypominam o innych naprawdę groźnych sprawach: HIV, HCV, borelioza w lesie, promieniowanie EMF w mieście, antybole w wodzie pitnej, pestycydy w owockach, Ebola, zatrucia metalami. Alkohol uczynił więcej szkody w waszych organizamach niż katar nazwany od roku katar-19. A wyzywanie normalnych zdrowych ludzi pragnących normalnego życia bez paniki strachu i rządu który nam mówi co mamy robić - to właśnie prosta rozrywka pospólstwa, które nie ma własnego zdania ani nie poddaje krytyce tego, co mu w głównym ścieku dają.
Po co panikujesz, że inni panikują? Może po prostu stosują umiarkowane środki ostrożności, bez przegięć i skrajności o których wspominasz?
Może osoby nie ignorujące tematu są bardziej zrównoważone i nie popadają w skrajności jak Ty po drugiej stronie skali?
Lepiej Ci po tym co z siebie wyrzuciłeś? Byłoby dobrze, ale obawiam się, że to niezbyt skuteczna terapia...
Strony Poprzednia 1 … 184 185 186 187 188 … 399 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Kiepska sytuacja w kraju a będzie gorzej.
Wygenerowano w 0.161 sekund, wykonano 10 zapytań