moszna
https://www.youtube.com/watch?v=Rx20IQ94UuU
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » czy można mieć u1mb bez rozkręcania komputera?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Rewelacja.
O, super! To takie jakby Incognito dla 600-ki? Akurat wczoraj postawiłem na nogi jedno 600XL i w tej chwili jest w "standardzie".
Wow :) A w tytule filmiku jest dla "XL/XE"? :)
"This is early stage of development for external version of very popular ultimate1mb module I've made many years ago.
Some people don't want to modify their original hardware, some others have many computers, and expanding them all is simply uneconomical, thus, making external version that can be plugged to any Atari XL/XE computer that has PBI or CAR/ECI port seemed a good idea"
Upgrade dowolnej atarki z mojej szafy bez rozkręcania obudowy:) Super!
Spytałbym się, czy przy okazji można by zażegnać pewien konflikt ale boję się, że dostanę bana więc się nie zapytam.
świetny pomysł,
teraz powiedzcie mi proszę skąd wziąć 1064
Ja mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby, że to będzie taka mała płytka, jaką Candle pokazuje na filmie. Zaletą 600XL jest jego kompakotwy rozmiar, dodawania 1064 to totalnie rozwala.
Spadnie sprzedaż U1MB
Do tej pory trzeba było kupić jedno do każdej sztuki, teraz będzie można kupić jedno rozszerzenie do wszystkich.
no tak,
chyba że ktoś podejmie się druku jakichś małych zgrabnych obudów
Spadnie sprzedaż U1MB
Do tej pory trzeba było kupić jedno do każdej sztuki, teraz będzie można kupić jedno rozszerzenie do wszystkich.
Niekoniecznie. W wersji zewnętrznej odpadną niektóre ficzery takie jak sterowanie stereo czy VBXE, do których w klasyku masz dodatkowe przewody. Nie wiem jak będzie z Sophią 2. I możliwe, że kilkoma innymi duperelami.
Wersja dla XE pewnie będzie przelotowa?
Jak by było przelotowe i można by przekładać między komputerami to by było super.
ps. tak przekornie się tylko dopytam, czy nowe "U1MB" będzie zgodne z programami XXL'a?
Ma być przelotowe. Przynajmniej takie informacje posiadam. A do XE to powinno wejść z przelotką pbi - eci. Obstawiam, że tak też będzie działać.
@Lopez - programy xxla to marginalny incydent nie trzymający standardu, nie ma więc o co kruszyć kopii :)
Aczkolwiek jeśli to wymaga jedynie minimalnego wysiłku to można by ten wrzód wreszcie przeciąć i odebrać pieniaczom broń. Lepiej by było, żeby mądrzejszy to zrobił.
Gorzej jak "ktoś" znajdzie inną "lukę" lub obszar subiektywnego braku koszerności, którego "nie chciało" Atari.
...A prosiłem tylko candle'a o rozszerzenie ramu w 1064 i masz Ci babo placek :)))
urzadzenie podlaczone pbi nie moze zmienic architektury atari wiec nie da sie zepsuc adresowania czipow np. PIA ;-)
bardzo dobre rozwiazanie ktore zastapi Pinowi ide+, dobrze by bylo zintegrowac freezera
https://www.youtube.com/watch?v=e7NF0jkHwkM
zastosowac rozdzielacz jak w turbofreezerze na przyszly fujinet wersji cart aby uslugi streemengu dzialaly
taki wznaczam kierunek.
do dzialania.
jak zwykle wielki znawca wyraził opinię o sprzęcie (firmy Atari), o którym nie ma bladego pojęcia
w architekturę atari ingeruję zarówno turbo freezer, syscheck czy ultimate1mb i owszem, jest w stanie i robi to odłączając np GTIA czy PIA od magistrali dla swoich własnych niecnych celów
dlaczego? BO ATARI TAK CHCIAŁO - wszak, jakby nie chciało, to nie było by to możliwe ;)
Nie zastąpi ide+, będzie sobie razem ładnie pracowało :)
Co do obudowy, to mozna zrobic cos w stylu RAM 320 XL/XE od ctirad. Tylko nie wiem czy to jego rozwiązanie nie zasłaniało czegoś w 600XL?
coś mi się wydaję, że atari chciało, by za każdym razem jak oprogramowanie odwołuję się do niezdefiniowanych obszarów był wyświetlany napis który znamy z jego wersji rozwojowej
GURU MEDITATION...
i tak właśnie będzie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » czy można mieć u1mb bez rozkręcania komputera?
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 52 zapytań