Atari-User, innej alternatywy za bardzo nie ma dla hobbystów, bo nikt inny niż Chińczyk nie zrobi Ci 5-10 płytek pcb w ogóle, a już za takie pieniądze jak oni to robią, to zapomnij.
Jeśli chodzi o te przesyłki, które idą po kilka miesięcy, to kiedy to było, bo jeśli teraz w ostatnich miesiącach, to wtedy nie jest kwestia tego, że to z Chin idzie, tylko kwestia wirusa-świrusa, który rozpieprzył system. Ja płytki zamawiam od kilku lat w w Chinach i zawsze przychodzą w ciągu około 3 tygodni, a maksymalnie do 6 tygodni w czasie kiedy jest chiński nowy rok, lub też w okresie świątecznym na przełomie grudnia/stycznia. Reszta roku to raczej szybkie przesyłki.
Kilka razy zamawiałem kurierami przesyłki, wtedy idą tydzień czasu, więc jak się spieszy i skalkulujesz sobie że opłaca Ci się zapłacić vat i ewentualnie cło, to czasami warto.
Nie ma też tak, że przesyłki giną i jesteś w plecy kasę. Każda przesyłka rejestrowana powinna dotrzeć, a jeśli nie dociera, to zwrot kasy od Chińczyka. Jeden raz mi się zdarzyło, że całkowicie zginęła przesyłka, napisałem i dostałem kasę z powrotem. Drugi raz zaginioną przesyłkę Chińczyk wysłał mi drugi raz.
Nie ma znaczenia też czy towar zamawiasz do celów prywatnych czy komercyjnych jak to nazwałeś. Cokolwiek sprowadzasz zza granicy, to stajesz się importerem i bez względu na to czy jesteś osobą prywatną czy firmą, to podlegasz pod te same przepisy prawa związanego z importem towarów zza granicy. Tak więc podlegasz przepisom celnym i powinieneś opłacać cło i vat od sprowadzanego towaru. Co do kontroli celnych i tego za co zapłacisz cło i vat, to sprawa polega na tym, że jak zamawiasz pocztą, to Poczta Polska jest niewydolna i nie jest w stanie zapewnić kontroli wszystkich paczek, więc robią to wyrywkowo i w większości przypadków rzeczy o małej wartości przejdą bez kontroli. Wszystko zależy od wagi i gabarytów paczki czy trafisz na cło czy też nie. Natomiast jak zamawiasz przesyłkę kurierską, to na 100% masz cło i vat, bo firmy kurierskie mają obowiązek robić odprawę celną _każdej_jednej_ paczki bez wyjątków. Takim podlegają przepisom i tyle.
Co do stawania się importerem w świetle przepisów, to jest jeszcze jedna ważna kwestia. Importer towaru zza granicy staje się odpowiedzialny za to co importuje. Oznacza to, że jeśli kupisz np. towar podrabiany (bardzo częste w przypadku np. telefonów, ciuchów itp.), i na cle Ci go wychwycą, to odpowiadasz wg naszego prawa za handel podrabianym towarem i po pierwsze konfiskują Ci go, a po drugie dowalają karę na wiele tysięcy. To tak nawiasem wspominam tylko, bo często ludzie mówią coś w stylu "ja nie wiedziałem":-)