@pancio - ja w takim razie pisze się na 1 PCB pod tego wemosa - jeśli kiedykolwiek powstanie. Jeszcze lepiej, jak to będzie kit - sobie polutuję :)
Na razie poskładam sobie pcb od madrafiego, bo wrover dotarł.
1. sun + 1 :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » #FujiNet - a WIP SIO Network Adapter (karta sieciowa)
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@pancio - ja w takim razie pisze się na 1 PCB pod tego wemosa - jeśli kiedykolwiek powstanie. Jeszcze lepiej, jak to będzie kit - sobie polutuję :)
Na razie poskładam sobie pcb od madrafiego, bo wrover dotarł.
1. sun + 1 :)
@pancio.net - tylko że ten konwerter jest 8-kanałowy, a mamy 9 linii sygnałowych SIO. Można dorzucić jeszcze TXB0101, lub coś podobnego (chyba że nie chcesz przepuszczać wszystkich).
Właśnie, jak to jest z portem SIO, czy na wszystkie linie sygnałowe możemy podawać pełne 5V? Zdaje się, że przy pomiarach wychodziło mi na niektórych dużo niższe napięcie...
Teoretycznie - podłączamy zasilanie konwertera (3V3 i 5V) od strony ESP32 za wyłącznikiem, wyłączamy Fuji wpięte do uruchomionego Atari (czyli odcinamy także zasilanie konwertera).
Jak w takiej sytuacji zachowa się konwerter (czy przekaże jakieś napięcie z linii SIO do ESP32)?
Wybaczcie, ale żaden ze mnie elektronik, więc może czasem głupotę walnę...
Sorki, poszło 2x
...
Odnośnie tego co napisał poniżej @_tzok_
Różne opisy SIO nie były dla mnie jasne w tym temacie. Co prawda posiadam prosty oscyloskop DIY wykonany na STM32, ale nie udało mi się zaobserwować przebiegów na niektórych liniach.
Czyli AUDIO_IN trzeba potraktować inaczej.
Właśnie, jak to jest z portem SIO, czy na wszystkie linie sygnałowe możemy podawać pełne 5V?
Na Audio Input (11) raczej nie polecam, pozostałe wejścia są TTL.
Rozważmy 2 translatory poziomów napięć o różnej architekturze:
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/txb0108.pdf
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/txs0108e.pdf
Obydwa posiadają praktyczną funkcjonalność:
"...device has two functional modes, enabled and disabled. To disable the device, set the OE input low, which places all I/Os in a high impedance state. Setting the OE input high will enable the device."
"The TXB0108 can be used in level-translation applications for interfacing devices or systems operating at different interface voltages with one another. It can only translate push-pull CMOS logic outputs. If for open-drain signal translation, please refer to TI TXS010X products."
Zastanawiam się, który będzie bardziej pasował w naszym przypadku...
Funkcyjnie wydają się identyczne, pomijając pewne niuanse (np częściowe wyłączenie zasilania układu) to TXS0108E wydaje się rozsądniejsze ale ja zamówiłem TXB0108 w obudowie TSSOP. Ale jak kto woli, aplikacja jest identyczna. Obiema można sterować (załączać) z poziomu wyjścia ESP32 sterując linię OE lub przerzutnikiem z fizycznym przyciskiem, który aktywuje/dezaktywuje sprzęg.
Namierzyłem chyba istotę problemu z twardzielem. Teraz pytanie do właścicieli IDEPLUsów. Który bios macie? Dely?
Coś mnie zastanawia...
@mozzwald w nowej rewizji Fuji 1.1 korzysta z bufora SN74LVC2G07 z wyjściami typu otwarty dren:
Bazuje oczywiście na rozwiązaniu z buforem 74LS07 dla SDrive-MAX:
http://www.abbuc.de/community/forum/vie … ;start=100
Wydaje się, że w obydwu przypadkach położenie rezystora podciągającego 4k7 na linii SIO_DATAOUT nie jest właściwe - wspominał już o tym @_tzok_.
Sprawdziłem moim oszczyloskopem na przykładzie 74LS07 - na pinie IO33 ESP32 pojawia się przebieg sygnału o amplitudzie około 1,5V.
Bardziej odpowiednie było by jednak zastosowanie rezystora 1k, podciągającego do 3V3 po drugiej stronie bufora (czyli od strony modułu), co daje ładne 3V na IO33 (tak zrobiłem u siebie przy 74LS07).
Takie rozwiązanie potwierdzają liczne przykłady zastosowań buforów do translacji różnych poziomów napięć sygnałów TTL.
Także rezystory 470 nie są raczej konieczne na liniach z buforem.
https://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74lvc2g07.pdf
...PS. Kolega @kkrys w rozmowie telefonicznej zwrócił mi słuszną uwagę, że większość linii SIO posiada już rezystory podciągające 4k7 na płycie Atari i dublowanie ich jest zbędne.
Wystarczyło zerknąć na schemat Atarynki, żeby to zauważyć :) Dzięki serdeczne za wszelką pomoc i konsultacje :)
...
W/g specyfikacji ESP32 dla VDD = 3.3V:
High-level input voltage: min 2.475V | max 3.6V
Low-level input voltage: min -0.3V | max 0.825V
High-level output voltage: min 2.64V
Low-level output voltage: max 0,33V
Przykład w temacie:
https://electronics.stackexchange.com/q … ot-working
Specyfikacja Wrover-a:
https://www.espressif.com/sites/default … eet_en.pdf
Poniżej uproszczony schemat z rezystorem 1k (bez niego mamy 1,5V - czyli gdzieś pomiędzy zakresami stanu wysokiego a niskiego w/g specyfikacji mikrokontrolera):
PIN, załączam ostatni wyrzyg z Platform.io.
Możesz wygenerować aktualny "wyrzyg", proszę? :)
Dobra, jak krowie na rowie poproszę. Podpiąłem otrzymany interfejs, bootuję, wybieram moją sieć, hasło i lipa... Nie chce się połączyć. Co robię źle/o czym zapomniałem?
btw: Zaxx, fajna zabawka
=================
ok, mam
===================
Heh, jednak coś gubi... Dwie rzeczy wczytałem, opróżniłem slot i się już nie połączył... Obaczym, muszę się pobawić...
To w dużej mierze po UDP jeździ, jak masz kiepską sieć (zwłaszcza opóźnienie ważne) to się może sypać.
Właśnie przed chwilą sprawdziłem to organoleptycznie - masz rację, dzięki za podpowiedź. Posiedziałem kilka minut udostępniając sobie przez telefon (silny sygnał) i za każdym razem się łączy. Fajna zabawka
Btw: przydał by się jakiś komunikator lub klient irc...
Btw2: to kiedy próbna rozgrywka (wieczór jakiś) w midimaze przez sieć? @Pinokio, Twój serwer uciągnie?
Komunikator jest - w sensie, Shoutbox od Bocianu.
ooo, muszę looknąć. Na fujinet.pl? Zresztą spojrzę po weekendzie jakoś - deko zarobiony jestem, ale szacuneczek :)
pancio.net napisał/a:PIN, załączam ostatni wyrzyg z Platform.io.
Możesz wygenerować aktualny "wyrzyg", proszę? :)
Tera dopiero zobaczyłem.... w załączniku masz dzisiejszy build dla fn-1-4mb
Hej
Naszło mnie dziś zaprogramować moją płytkę nową wersją softu.
Moduł mam 16MB Flash, 8MB PSRAM.
No i teraz z tego co widzę, w najnowszej wersji pozmieniali piny.
Czy ktoś wie, gdzie to przekonfigurować?
Na razie znalazłem w lib/config/sio/sio.h jest konfiguracja pinów INT, PROC, CLK_OUT, CLK_IN, MTR i CMD
Gdzie skonfiguruję piny DATA_IN, DATA_OUT i resztę?
Jak masz 16MB to nie możesz tego firmowym flasherem zrobić?
Wszystko mogę, tylko piny pozamieniali :(
Dobra, doszedłem co i jak. Tu jest jak wygląda moja płytka i jak jest podłączona do programatora - może komuś się przyda:
No i teraz tak:
Dla tej płytki należy w pliku sio.h tak wpisać:
// Pin configurations
#define PIN_INT 26
#define PIN_PROC 22
#define PIN_CKO 32
#define PIN_CKI 27
#define PIN_MTR 33
#define PIN_CMD 21
A w pliku fnUART.cpp tak wpisać:
#define UART0_RX 3
#define UART0_TX 1
#define UART1_RX 9
#define UART1_TX 10
#define UART2_RX 16
#define UART2_TX 17
Zrobić BUILD, potem Erase Flash, potem Upload Filesystem Image i potem Upload
Na razie zabootowałem, może jutro zrobię więcej testów typu czy działa karta SD itp.
Ogólnie z tego co zrozumiałem to soft, który teraz udostępniają jest dla ich wersji hardware i tam wyraźnie napisali, że jeżeli masz inny hardware, to musisz sobie soft skompilować samodzielnie. Tylko nie napisali, gdzie się ustawia kluczowe rzeczy :)
Pytanie, czy to jest mozliwe ze Atarynka podaje za malo napiecia do ukladu i nie wszystko dziala ?
Zbudowalem plytke PCB na podstawie innego projectu i jak podlacze sam ESP32 devkitc do atarynki, to wszystko dziala, jak wsadze ecp32 w plytke PCB i podlacze do Atari to nie dziala. Jak zasile ESP32 przez USB to zaczyna dzialac.
Owszem, jest to możliwe. Jakiego zasilacza używasz?
Orginalnego od atari:
CO 61763-34
Output: 5V-7.5VA
Co mnie zastanawia to to, ze uzywam takze SDrive-MAX i z tym urzadzeniem nie mam problemow a jest w nim calkiem spory wyswietlacz no i Arduino.
Tak wie moglem cos poknosic skladajac plytke, chyba ze wifi i Bluetooth konsumuja duzo pradu. Zastanawiam sie na przekomilowaniem wsadu do fujinet'a bez Bluetooth i sprawdzenie czy zachowanie jest takie samo.
No to spróbuj czegoś sensownego. Sdrive nie ma obsługi sieci, FN ma. I to dwie (WiFi+BT).
Wyglada na to ze sytuacja sie nie zmiania jak wylacze obsluge Bluetooth. Musze poszukac dalej.
Może nie chodzi o zbyt małą wydajność prądową, bo te 0.5A powinno wychodzić z Atari.
Może napięcie jest po prostu za niskie - prawdopodobnie na wyjściu z Atari masz koło 4.8V, do tego przejście przez diodę w devkicie, jakieś stabilizatory i może być finalnie za mało.
Może wrzuć jakieś fotki, jak to wygląda, to podpowiemy, w jakich punktach pomierzyć napięcia.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » #FujiNet - a WIP SIO Network Adapter (karta sieciowa)
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 57 zapytań