Na razie jako koncepcja - założenie jest takie, aby stworzyć splitter z uniwersalną obudową do urządzeń SIO. Pokrótce napiszę co i jak w założeniach:
* rozgałęziacz SIO, w tym jedno odseparowane gniazdo zasilane zewnętrznie
* 2xgniazdo IDC12, dla urządzeń już stworzonych, ale nie mających wtyczki SIO (jedno z odseparowanym zasilaniem 5V) - standard SIO
* jedno gniazdo microUSB na zasilanie +5V (ogólnie dostępne ładowarki w tym standardzie, odciążą Atari)
* jeden DIP-Switch pięciopozycyjny, pierwszy switch zarezerwowany na odłączenie 5V z SIO z Atari na goldpiny złącza wewnętrznego, reszta wyprowadzona na piny złącza wewnętrznego do wykorzystania przez producentów urządzeń
* wewnetrzne złącze na goldpinach (SIO+piny konfiguracyjne), najprawdopodobniej będzie 16 lub 18 pinów (w opracowaniu)
* wewnętrzny mostek z przedniej strony obudowy - ilość pinów w opracowaniu, do wyprowadzeń sygnałów z urządzenia na panel przedni, całkowicie zależna od urządzenia, także na goldpinach (ta część połączona z Atari tylko poprzez urządzenie wewnętrzne)
* odpowiednia ilość pinów przed samym panelem, do podłączenia przyciskó/diód/itp, itd (dwie pary zarezerwowane na wskaźnik zasilania zewnętrznego i +5V z Atari na gniazdo wewnętrzne urządzenia)
Teraz pytanie po co i na co? Otórz co i raz jestem pytany o możliwość stworzenia obudowy pod SIO2SD, SIO2PC, itp, itd. Oczywiście z formy wtryskowej. Przekalkulowałem wszystko co i jak i tak, powstanie nowa obudowa, uniwersalna. Będzie miała wymienny przedni panel, na którym będzie można sobie zamontować dodatkowe przełączniki/wyświetlacze itp. Aby obudowa mogła być maksymalnie wykorzystana - będzie także pełniła rolę rozgałęziacza SIO. W środku chcę stworzyć standard dla nowych urządzeń, które będzie można włożyć w środek. Wstępną "konfigurację" będzie można ustalić właśnie za pomocą dip-switchy.
Kiedy będzie dostępne? Standard się tworzy w bólach, póki co, aby mógł zawrzeć wszystkie potrzebne rzeczy. Liczę na Wasze sugestie, ale i tak pewne założenia już poczyniłem. Całość będzie zamknięta w obudowie w kolorze RAL7035 (jak moje cartridge), obudowa będzie się rysowała, jak już będzie opracowana i przetestowana płyta główna rozgałęziacza. Szerokość urządzenia to będzie około 7,5cm, może nieco więcej, może nieco mniej - jak będę miał prototyp, dam dokłądne wymiary. I takie rozszerzenia będzie można wsadzić - jak piszę, dokładny pinout i wymiary podam, jak się stworzy prototyp. Ja urządzeń dołączanych nie będę robił, nie zamierzam też frezować przednich paneli - to już zostawiam producentom sprzętu. Od momentu podania pinoutu do gotowej obudowy przewiduję plus-minus 6 do 9 miesięcy, więc to nie jest projekt na wczoraj, ale można się przygotować z urządzeniami. Dla "developerów" będzie pewnie możliwość zamówienia krótkiej serii PCB bez obudów, ale będzie to pewnie kilka sztuk.
Teraz kilka słów, co już teraz można teoretycznie wsadzić w taką obudowę:
- SIO2SD w wersji bez wyświetlacza
- SIO2SD z wyświetlaczem nie bardzo, bo wyświetlacz jest bardzo duży (2x16 znaków) i nie wejdzie na przedni panel. No chyba, że a górny, ale to musisz rozważyć, czy tak chcesz.
- SIO2BT - powinno wystarczyć przycisków i diod, brak wyświetlacza.
- FujiNET - diod wystarczy, można pomyśleć o slocie z przodu na kartę microSD.
- SDrive - przycisków i diod powinno wystarczyć
- SDrive MAX - brak miejsca na wyświetlacz.
Pewnie kilka innych by się znalazło. Jakieś sugestie od Was?
Na koniec poglądowa grafika - póki co koncepcyjna. Gniazda jeszcze nie są rozmieszczone we właściwych miejscach, pewnie to ulegnie lekkiej modyfikacji, a osoba znana na forum, która siedzi już w temacie - mocno nad tym główkuje.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.